Блогът на Кали Каспър: Една искра вяра и надежда

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 06/03/2015 09:30
Блогът на Кали Каспър: Една искра вяра и надежда

Калина Иванова (с артистичен псевдоним Кали Каспър) е на 15 г., тренира баскетбол в Шампион 2006. Тя е ученичка в IX клас на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов” в София, срещу което преди ден бе открит информационният център на „София – европейска столица на спорта 2018”.


Ето и нейното виждане именно по този въпрос

Реших да изкажа мнение относно многобройните билбордове, обяви и плакати из столицата ни, че е европейска столица на спорта през 2018 г. Няма как да остана безучастна, при положение, че аз самата прекарвам не малка част от деня си по залите, за да тренирам.


Много бих искала да попитам кому е нужна тази кандидатура и това призвание? Това някаква „заблуда на врага” ли трябва да представлява? Наистина ли благодарение на това признание ще се обърне най-накрая внимание на условията, в които ние – уж бъдещето на България, тренираме? Сред нас има толкова много таланти във всеки един спорт и във всяка едно начинание. След успехи на тези така наречени „млади надежди“ всички започват да ги ласкаят, даже се стига и до похвала към съответната федерация, че чак и към  правителството. Но защо? С какво е заслужило то тези похвали? Какво е направило за нас? Нима е осигурило топли съоръжения за тренировка през зимата? Нима се е поинтересувало от условията на стадионите из държавата, залите за лека атлетика, хандбал, баскетбол, гимнастика и какво ли още не? Нима се грижи за младите футболисти, които са виждали хубава настилка единствено в чужбина? Боли ме, наистина много ме боли от тези факти.


Никога не съм имала желание да засягам тази тема, но не искам да спра да се надявам и да вярвам, че нещо би се променило до 2018-а, за да мога гордо да заявя, че София заслужава да е европейска столица на спорта!


Оставете спорта за секунда настрана. Ами всички ние, които сме и ученици, а някои от нас и музиканти, писатели и всякакви други. Замисляли ли сте се за условията, в които учат децата ви? Замисляли ли сте се за храната, която ядат малчуганите в столовата? На колко ли седмици е тя?! Замисляли ли сте се дали можете да ги оставите да си играят сами на някоя площадка пред блока без опасност тя да се срути или разпадне? Да, нали? Е, аз също се замислям и то много често. И колкото и абсурдно да звучи, искам да имах магическа пръчица, за да променя всичко това. Да променя мисленето на всички, че тези неща, които изброих по-горе не биха могли да се променят към по-добро. Ако си мълчим всички, едва ли би се променило нещо и именно за това започнах да пиша тази статия.

 

 

Далеч съм от мисълта, че всички биха ме подкрепили, но поне можем да опитаме, нали? Нищо не ни коства да се борим за нещо по-добро. Защото със и без бази за спортуване талантите ще си ги има, но едва ли ще са повече от отказалите се именно заради лошите условия.


Наистина се извинявам, ако съм засегнала някого с думите си, но ми омръзна всички да си мълчат. Все някой някога щеше да го каже. А ние обещаваме да не спираме да вярваме и да се борим, давайки всичко от себе си, за да достигнем целите си!

Поздрави!

Калина


 

Повече материали от автора в личния й блог ТУК


 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 


Коментари

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София 04.02.2018 | 11:42

Адриан Андреев скоро ще направи своя дебют в основната схема на турнир от сериите  ATP. През декември 2017 г. Андреев спечели титлите на сингъл и на двойки на един от най-престижните турнири за подрастващи „Еди Хер“ в САЩ.

още по темата»

Яков Папарков: Школата на Лудогорец е най-прогресиращата в България

Яков Папарков: Школата на Лудогорец е най-прогресиращата в България 24.01.2018 | 11:10

Директорът на ДЮШ на Лудогорец Яков Папарков говори за изминалата годината и есенния полусезон. Според него школата на клуба е най-прогресиращата у нас.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»