Ах, ако имахме повече като Владо Николов

Футбол, Волейбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 18/10/2015 12:31
Ах, ако имахме повече като Владо Николов

Ставането от леглото след преживяване като снощното не е лесна работа. Когато си бил толкова близо до нещо толкова голямо и си го изгубил по такъв начин... Какво ли им е на волейболистите? Как "продължаваме напред"? Просто така?

 

Не съм специалист по волейбол, поради което няма да си позволя да правя анализи на играта, на представянето на отбора, на перспективите...

 

Знам само, че съм благодарен на "Евроволей" и на Пламен Константинов и неговия отбор за емоцията и преживяването. Благодаря ви, че ме накарахте да се почувствам жив в толкова смутни времена за държавата и спорта. Е, болката е част от преживяването. И този път не стана голямото, но пък единствено волейболът въобще ни доближава до такива възможности.

 

Коктейл от емоции. Така ще е още дълго. В коктейла от емоции искам да изтъкна постъпката на капитана Владо Николов, защото от гледната точка на Viasport.bg, това е едно от най-важните неща след най-голямото спортно събитие в България тази година. Личният пример и поетата отговорност.

 

"Направих две грешки, трябваше да забия поне една от тези две топки. Аз затова съм там. Не спечелихме заради мен. Аз съм виновен за загубата".

 

Казват, че е емоционална реакция. Може би. Има разлика от емоция до емоция и от реакция до реакция. Николов не изглеждаше истеричен. Нито отчаян. Нито търсещ съчувствие. Просто един голям стортист - да, той е точно такъв и го доказа на европейското, пое отговорност. Като истински капитан.

 

Така правят големите мъже. Големите личности. Колко останаха такива в българския спорт и въобще навсякъде край нас? Спомних си за прочутото изказване на Ивелин Попов (бивш капитан и лидер на футболните национали) след края на евроквалификациите. Той каза, че всички са виновни: от шефовете на БФС, през младите футболисти, до журналистите, които само пишат кой с коя спал и къде купонясвал. Принципно за повечето неща беше прав.

 

С някои от вас се познаваме не покрай волейбола, а точно покрай футбола. Бих искал да изостря вниманието към изказването на Николов най-вече на футболните хора, които са разглезени от това, че цялото внимание е все към тях. Колко често ви се случва да кажете: "Аз съм виновен, не спечелихме заради мен, това е моя работа и аз не я свърших"? Не само в играта, а и извън терена, в някаква "обикновена" ситуация? Шефове на клубове и школи, треньори, родители, играчи?

 

Всеки все е недоволен от нещо - най-вече от другите. Всеки все се оплаква. Спорим понякога, караме се, нападаме се... Огледайте се и кажете дали сте окей със средата край нас, дали е продуктивна и възпитателна да има повече волейболисти, футболисти и всякакви други, които са добри в това, което правят и поемат отговорност за постъпките си.

 

Не са много хората като Владо Николов, но все пак ги има и трябва да сме благодарни за това. По-рано вчера той обяви, че ще прави волейболно училище заедно с клуба си Левски. Нямам търпение това да стане, защото Владо може да учи децата на много неща, не само на волейбол. Има капацитета и ценностната система да го направи.

 

А европейското приключва и сега на ход отново е държавата. След възторга и страданието трябва да се свърши малко работа, за да може да има повече хора като Владо Николов (за Левски и България) и като Сашо Попов (за ЦСКА и България), а техният труд и пример да не отиват в прахта. Министър Красен Кралев каза, че волейболът е религия. Нека помогне сега за тази религия да има църкви, както се изрази Тони Зетова в Нова тв тази сутрин.

 

Не, Владо Николов не е виновен. Нито пък Ники Пенчев, нито пък Градинаров или дори Пламен Константинов. Няма вина, няма виновни, защото волейболът в крайна сметка е само една игра. Колективна игра. Запомнете добрият пример, мъжеството, духа, поетата отговорност, проявата на джентълменство. Във волейбола винаги ги е имало. Казват, че волейболистите са интелигентни и скромни хора и слава Богу, на това европейско отново видяхме доказателства.

 

Виновен си когато караш бързо и (или) пил и убиеш или осакатиш човек. Виновен си, когато обещаваш разни неща като политик, но бързо забравяш за тях щом отмине еуфорията. Или изборите.

 

И нека "Аз съм виновен, не спечелихме заради мен" не се превръща в мода сега. Казвайте го, ако наистина го мислите. И ако това ще помогне на вас и околните в отборната игра, наречена живот.

 

 

Мачът за бронза България - Италия, можете да гледате ТУК.


Всичко за европейското, четете в bgvolleyball.com, ТУК.

 

Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com

 

Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»