Отписаните

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 29/10/2015 12:55
Отписаните

Да, нека си го кажа още от първото изречение: националният тим на родените през 1999 г. беше отписан далеч преди квалификациите. Когато те дойдоха, едва ли са били много хората, които са се надявали на нещо повече от трето място.

 

Италия... си е Италия. Рядко пропуска да вземе своето в квалификации. Детско-юношеският футбол в Шотландия е в подем напоследък. Както се оказа и в Македония, западните съседи май ще ни минат скоро.

 

Е, "отписаните" отиват на Елитен кръг. Такова ни е нивото, че трябва да се радваме на всяка една победа на национален отбор. А за да оцениш истински едно събитие, явление или процес, много често трябва да изчакаш да мине време. То е най-верният съдник. Или да го поставиш в контекста на събитията преди и по време на случилото се. Първото не може да ни послужи сега. Колкото до второто, ето кратък преглед на хрониката от последната година.

 

* Този национален тим бе тотално неглижиран заради набор 1998, с който домакинствахме на европейско. Препънаха го още преди да е прекрачил отговорни фактори в БФС. Всички усилия бяха насочени към тогавашния U17. Поради което сформирането на селекция ′99 почна едва в края на миналата година. Едно са регионалните лагери в София, Варна и където там, съвсем друго е да намалиш бройката и да почнеш да работиш с доста по-малко състезатели под знамената. Да играеш истински контроли и турнири с тях. Целенасочено.

 

Сега да не излезе, че искаме да противопоставяме възрасти. Няма как, тъй като едно поколение в мъжкия национален отбор се формира не само от един набор, а от няколко. Няма да давам примери, тъй като ще излезе, че пак живеем с блянове по стари и доста по-добри времена. В крайна сметка момчетата са връстници, приятели и съотборници. Но по тези земи сме спецове в това да се концентрираме само в едно нещо и всичко останало да загърбваме.

 

* Този национален тим бе рискуван заради центрофуга от интриги и решения, взети под влияние на мъст в края на миналата година. От цялата работа пострадаха и родените през 1998 г. Колкото до ′99, първоначално избраният му селекционер Галин Иванов (работил близо 2 години на регионално ниво) бе сменен, тъй като бил човек на Любослав Пенев, а треньорът на мъжете си тръгна във вихъра на шумни скандали с Борислав Михайлов и членовете на изпълкома.

 

Така поелият юздите Викторио Павлов се оказа в доста трудна ситуация, тъй като за осем месеца (!) трябваше да направи отбор, опознавайки целия набор.

 

* Този национален тим, подобно на всички останали, вирее в доста посредствената, корумпирана и хаотична среда на родния футбол. Какви са шансовете ти, когато почти всичко край теб потъва? А сега конкретно, казвали сме го и преди: много трудно е да имаш силен представителен тим с толкова слаба група като Елитната до 17 г.

 

Един от факторите за ниското ниво е прекалено раздутата бройка на отборите. 18 е просто нереално число. Добре, вече 17. Време е за нова формула, както стана с "А" група. И доста по-малко участници - най-много 14. Вижте резултатите в дивизията, отидете на няколко мача и си вадете изводите. През лятото централата трябваше със свещ да търси кандидати, за да ги докара до 18. Кое му е елитното на това?

 

* Този национален тим, може би по-точно неговият селекционер Викторио Павлов, бе бойкотиран от водещи школи, които не си пускаха състезателите. Едва ли има и един лагер, на който Павлов да е разполагал с всичките футболисти, които е искал да призове. Все някой липсваше. Такива сме си - всеки гледа себе си. И се чувства най-комфортно, когато прави мръсно на другарчето си.

 

Спирам дотук, въпреки че могат да се изредят още "хубости". Имаше и клубове, които толкова много "обичаха" отбора, та използваха всякакви начини и лостове, за да предлагат футболистите си. Нищо ново. А дали треньорите на Италия и Шотландия имат същите проблеми?

 

Треньорският щаб, начело с Викторио Павлов

 

Та ето тази среда вземаме под внимание, когато оценяваме класирането на национали за Елитен кръг. Постижение си е. Така че - порадвайте се момчета, вие и вашите треньори (и клубни). Имайте самочувствие, че можете повече. Знайте, че сте способни да надскачате "тресавището". Този успех е само ваш. Не е на хора, които сега ще опитат да си припишат заслуги. А точно обратното - пречеха волно или неволно.

 

Набор 1999 продължи една традиция, започнала от ′95. След тази възраст единствено родените през 1997 г. не успяха да се класират на Елитен кръг при U17, а по-малките с една година не играха квалификации, тъй като бяха домакини.

 

Нека погледнем нещата и от друг ъгъл. Любим на Viasport.bg. В детско-юношеския футбол резултатите не са по-важни от играта и перспективите за развитие. А когато ги вземаме под внимание, трябва да гледаме как се постигат. Първо, набор 1999 игра футбол. Модерен. Надигра тотално Шотландия, надигра и Италия преди почивката. И прояви характер след лошия старт. Падна (незаслужено толкова тежко - 0:3), но се изправи и тръгна напред.

 

Това са най-важните неща - играта и манталитетът. Щом тях ги има, има и надежда. Напук на всичко и всички отборът се класира. Най-важното за момчетата е, че ще изиграят още минимум три двубоя на високо ниво.

 

Но нека не изпадаме в излишна еуфория. Често националните отбори до 17 и 19 години на страни като Испания, Холандия, Италия, Англия и т.н. и т.н. не се класират дори на Елитен кръг. Което не води до масови самоубийства там, тъй като младите им футболисти се развиват в доста по-добра среда и с по-добри перспективи. Има план за тях, освен бази, грижи и внимание.

 

За нашите момчета има ли ги тия неща? Могат да се зададат и още въпроси. Защо футболистите отпадаха физически през второто полувреме? Как се работи с тях в клубовете? При всеки неуспех ви е виновен само националният селекционер, че не взел този или онзи и сбъркал тактиката. А сега? Звъннахте ли един телефон да му честитите? Докога ще разчитаме поредният представителен (понякога и клубен) отбор да надскочи средата си?

 

И дано успехът не прикрие слабостите конкретно за тези възрасти. А сред тях, да повторя тъпо и упорито, са неадекватната формула на Елитната до 17 и липсата на динамика в играта на почти всички отбори в почти всички мачове.

 

И да приключим все пак положително, защото се случи нещо хубаво. Към края на една лоша година за българския футбол, 17-годишните национали ни накараха да се усмихнем. Отписани и неглижирани. А какво ли щеше да бъде, ако поне някои от изредените горе фактори бяха по-благоприятни?

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»