Търпение и стратегия

Волейбол
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 29/02/2016 16:30
Търпение и стратегия

От началото на сезон 2015/16 в женското направление в българския волейбол настъпиха две по-съществени промени. Едната бе увеличаването на шампионата при жените на 9 отбора и учредяването на Национална волейболна лига, която от няколко дни се радва и на официален сайт.

 

Другата промяна засегна първенството при подрастващите, по-конкретно това за девойки старша възраст (до 19 г.). А именно - смелото решение на Марица (Пловдив) да напусне своя регион "Тракия", за да акостира в регион "Витоша", където са събрани софийските клубове (едни от най-силните). Смело, защото пловдивският клуб се отказа от лесния регион, където нямаше конкуренция, за да дойде в софийската група с поне равностойни 3-4 отбора. И от този ход спечели първенството в регион "Витоша", което по оспорваност и непредвидимост бие дори женската НВЛ.

 

Ако при жените има един ясно изразен фаворит в лицето на шампионките от Марица, които са основен претендент за всички отличия и през този сезон и един основен конкурент (Левски, който обаче по средата на сезона бе напуснат от основните си състезателки), в регион "Витоша" всеки кръг буквално вреше и кипеше. А изненадващите резултати дебнеха отвсякъде. И с изключение на Марица, останалите отбори в женското първенство са съставени почти или изцяло от млади момичета, които ще бъдат сред главните героини в държавните финали.

 

И докато за женското първенство трябва да бъдем търпеливи, защото, както треньорът на Марица Иван Петков неведнъж е казвал, "няма как като с магическа пръчка да се появят 9 силни отбора", в шампионата за девойки старша имаше сериозни битки и бе интересно до последната точка.

 

А мач като този между ЦСКА и Марица (Пловдив), завършил 3:2 след 25:9 за пловдивчанки в първия гейм, изобщо не е препоръчителен за хора със слаби сърца...

 

Мачът на ЦСКА срещу Марица в зала "Васил Симов" определено не бе за хора със слаби сърца...

 

Още повече, че оспорвано първенство при девойките няма как да не даде отражение и върху женския шампионат след време. Просто наистина трябва търпение. Търпение, за да израснат тези момичета и, ако е възможно, да се задържат малко повече у нас, преди да погледнат към трансфер зад граница.

 

Търпение се превръща в ключова дума, за да може постепенно да се създаде и втора дивизия в женското първенство. За да е налице една структура, която реално започва от нулата, след като през сезон 2014/15 имаше шест "професионални" отбора, а в края останаха четири след абдикирането на ВК Сливен и Славия (София).

 

Допреди една година след отборите в женското първенство нямаше нищо. Нито втора дивизия, нито трета... нищо. И скокът между девическите турнири и професионалния спорт всъщност бе скок в тъмното. От което няма как да не страда женският волейбол у нас.

 

Ясно е, че пропастта между подрастващи и женския волейбол няма да бъде запълнена лесно. Ще трябва време, жертви и... търпение. Но все пак с появата на 9 клуба, желаещи да участват в женско първенство, оптимизъм има. Още повече, че през следващия сезон по всяка вероятност ще се появят и нови кандидати за слава в борбата при жените.

 

Поводи за оптимизъм има и с оглед на това, което видяхме в първенството в регион "Витоша". Талантливи момичета, оспорвани мачове и интрига до последно. И, разбира се, предстои и кулминацията на сезона, а именно финалите.

 

Затова към ключовата дума търпение ще прибавим и стратегия. Защото с една стратегия за следващите няколко години и дъното, което женският волейбол достигна през последните години, постепенно ще се отдалечава. Въпрос на време е да разберем дали това ще се случи или всичко ще си остане простно едно красиво пожелание.

 

Снимки: Тони Тончев


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»