Сварката на един футболен треньор

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 19/03/2016 09:35
Сварката на един футболен треньор

Скандалът на полусезона е факт - Владко Шаламанов е отстранен от набора си в Левски и е дори пред уволнение заради игра на комар с футболистите си на връщане от Шумен в клубния автобус.

 

Жалко. Жалко, защото ето такива неща се случват в детско-юношеския ни спорт и после се питаме тъпо къде са новите герои, какво ги е спряло към голямото.

 

Владко Шаламанов е добър треньор и това трудно може да се оспори. В специалния за Левски (и за българския футбол, но сме напът да го пропилеем) набор 1995 той тренираше близнаците Цоневи, Александър Любенов, Христофор Хубчев, Мики Орачев, Стивън Петков, Владислав Мисяк… 

 

Стана шампион в едно много силно първенство, когато тази възраст играеше в Елитната до 17 г., а на следващата година вдигна и купата на БФС.

 

Владко Шаламанов е допуснал грешка през октомври миналата година в автобуса за София. Вероятно е допускал и други грешки. Няма как да си Левски и футболистите ти да играят сварка на връщане от мач. Как е могъл да го позволи? И не само, че не го е спрял, ами лично се е включил в играта. Недоумяващо е, дори ако всичко е било само на майтап.

 

Постоянно повтаряме, че треньорът е като баща на футболистите си. За футбола е повече от баща. Възпитанието извън терена е не по-малко важно от футболното. Любимата игра се променя с бясна скорост, но ние тук си стоим на манталитета “едно време в сгурията” и не мърдаме. Хора, няма да направите играчи, ако първо не правите личности.

 

Със сварка - още на 15 години, няма да направите личности.

 

И сега какво? Лесно е да се предвиди. Шаламанов ще си понесе наказанието, че и в повече. Никак не сме далеч от манталитета на Саудитска Арабия, където за грехове правят публични наказания. Тълпата крещи: уволнение, вън, изхвърлете го отвсякъде!

 

Треньорите са маскари, а техните шефове - още по-големи.

 

Работата е там, че с отстраняването на Шаламанов и медийния му и обществен линч, проблемът няма да се реши.

 

Под повърхността мирише много по-лошо. Мирише на родителски диктат, на лошо възпитание, на липса на етика и екипна принадлежност. Шаламанов сяда да играе на сварка, а някой го снима с телефон. Страхотна “смелост”. Може би наглост е по-точната дума. След това този някой (и едни други, дето не играят редовно, което е огромен проблем най-вече за техните родители с огромно его) свалят видеото. Минава време и го показват на когото трябва. Скандалът е готов, лошият треньор е аут.

 

Даниел Боримиров каза, че това било атака срещу него. Не точно. Това е атака срещу ценностите на Левски и срещу футбола. Някои хора ни показват кой всъщност кара влака. 

 

Момчета (знаем кои сте), има едно дори писано правило, че сварките и всичко останало трябва да остане в съблекалнята, особено когато не е за показване. Автобусът на връщане от мач е съблекалня. Дискотеката, чалготеката и кафето с красиви момичета също е съблекалня. Има и други начини да кажете и покажете на треньора си, че не е редно така. Ама тогава сте се забавлявали много, както личи от видеото. Смели сте се силно.

 

Така ли ще станете футболисти - като предадете треньора си? Така ли ще си спечелите титулярните места? Все родителите ви ли (и едни други медийни хора, изживяващи се като сиви кардинали) ще ви помагат във футбола? Един ден в мъжкия футбол (ако изобщо стигнете дотам, което е доста съмнително) ще ви светне, че тая игра все още е за мъже. И слава Богу.

 

Спечелихте сварката този път. Ала за утре нищо не се знае. В едни много хубави книги, които не е лошо да прочетете, пише, че казиното никога не губи. Само опитващите да го измамят се сменят.


За скандала, четете ТУК и ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен 01.12.2017 | 15:05

Антъни Иванов беше сред най-споменаваните български спортисти в новините и в разговорите през 2017 г. И всичко това заради впечатляващите му успехи.

още по темата»

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри 24.11.2017 | 10:45

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с представители на водещите български футболни школи за това как се работи в тях. Сега даваме думата на директора на ДЮШ на Ботев (Пловдив) Иван Цветанов. 

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»