Новата “А” група - нищо и половина

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 06/04/2016 09:45
Новата “А” група - нищо и половина

Изчакахме развитието на нещата с така наречената Висша лига, заместител на “А” група, тъй като до вчера нямаше нищо официално. Само догадки и изтекла отнякъде информация.

 

След вчерашната среща никак не е трудно да се каже, че накрая пак ще излезе нищо и половина. Има една поговорка: Преоблякъл се Илия, погледнал се - пак в тия.

 

Поначало изглеждаше съмнителна цялата работа. Със същите собственици, същите хитрини, същите отношения… Как да стане? 

 

От гледната точка на Viasport.bg нещата са дори още по-ясни. И отчайващи. Говори се как да се реформира първенството, така щото да е по-интересно, по-оспорвано, как да привлича повече публика, а и повече пари. Как да стане по-добро.

 

Простете, но този разговор е като всеки друг в държавата: как да си направим нова къща, като почнем от покрива. Как да сменим витрината, да я направим по-лъскава, ала в самия магазин и в склада да продължи да мирише и стоката да е все така остаряла и с ниско качество.

 

А разговорът за смяна на модела и начина на мислене кога ще е? Кога ще почне не само да се говори, а и да се действа за подобряване на качеството чрез създаване на футболисти? Как да привлечем публика и накараме бизнеса да се завърне във футбола? Много просто - като почнем отново да си произвеждаме играчи. Всъщност, както изглежда, това не е толкова просто.


Този разговор обаче е труден, защото трябва да го водят само футболни специалисти. А крайният успех е свързан с колективни усилия. С трудни решения, като например премахване на таксите от школите, инвестиции, обучение на треньорите, даване на време и търпение, създаване на по-нормална среда за подрастващите, промени в първенствата - най-вече в Елитните юношески групи.

 

Тук обаче няма тв права и демонстрации на его, като това да искаш на всяка цена да наложиш волята си над другите с премахването на правилото за футболистите до 21 г.

 

Добре, хайде да сменим любимата ни плоча за детско-юношеския футбол и хвърлим поглед на самия проект за нова “А” група.

 

А къде е проекта? Увеличава се броят на отборите. Ремонтират се стадионите и терените, слага се осветление. Борислав Михайлов винаги е бил радетел на група с 16 отбора, тъй като България била футболна държава. Катализатор за намаляване на тимовете в елита беше икономическата ситуация, а не толкова волята на изпълкома, който просто нямаше избор.


А по-добре ли живеем в последните 1-2 години? Колко отбора от 16-те мислите ще издържат цял сезон? Цитираната средна стойност 2 милиона лева бюджет не само че изглежда некоректна, а и утопична. 

 

През януари имахме доста показателен пример с Левски, управата на който си гласува 6 милиона лева до юни. 6 милиона за поредната провалена селекция и едно от най-скъпите втори места в историята на “А” група. Никой обаче не е в състояние да влияе на Левски или друг клуб за тези харчове, тъй като е акционерно дружество. За това намекнаха Красен Кралев и Борислав Михайлов. Точно това е и причината държавата да не може да помогне пряко, освен за стадионите. То и това няма да е малка помощ.

 

Примерите в Холандия, Белгия и Дания са много хубави, а чуждестранният гост, съветник на УЕФА, със сигурност си разбира от работата. Доколко обаче техните проблеми са относими към българските? Стадионите в трите страни винаги са били по-добри от българските, винаги по-пълни, а футболният бизнес винаги по-добър. Производството на футболисти - по-добро. 

 

Някой обръща ли внимание какви играчи направи Белгия в последните години? Може би е следствие на реформата в елитната дивизия там? Може, но по-скоро причините се коренят другаде.

 

Колкото до парите от тв излъчването и високите рейтинги, впечатлили холандския гост, някой каза ли му, че в България телевизионните права се държат от Кирил Домусчиев, който едновременно с това е собственик на най-успешния клуб в последните 5 години. И член на Изпълкома на БФС. На това някъде му викат конфликт на интереси.

 

Иво Тонев предложи клубните босове да се махнат от управлението на футбола. Борислав Михайлов отхвърли това. 

 

Дотук с реформата. През миналата година по това време и ЦСКА, и Литекс и Локомотив (София) играеха в “А” група. Година по-рано - също. По-по-миналата - пак. Това помагаше ли за повече зрители, за по-добър футбол, за по-високо качество? Националният отбор бе по-силен ли? А като изключим в два сезона Лудогорец, останалите пробиваха ли в Лига Европа?

 

Жалко. В проекта участват и хора, които не са обременени от миналото и опитват да задействат спрялото време в БФС и целия ни футбол. Средата обаче обрича и техните усилия. Също като в детско-юношеския футбол, където дърпа кадърните, смелите, упоритите и мечтателите надолу.


Почнах с поговорка. За финал ще перифразирам една друга и ще спестя думичка от нея: Със стари… нов проект не става.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен 01.12.2017 | 15:05

Антъни Иванов беше сред най-споменаваните български спортисти в новините и в разговорите през 2017 г. И всичко това заради впечатляващите му успехи.

още по темата»

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри 24.11.2017 | 10:45

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с представители на водещите български футболни школи за това как се работи в тях. Сега даваме думата на директора на ДЮШ на Ботев (Пловдив) Иван Цветанов. 

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»