За силата, достойнството и едно смело момиче

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 20/06/2016 14:20
За силата, достойнството и едно смело момиче

Преди малко повече от 10 дни направих едно интервю с мило и нежно създание точно като Цвети Стоянова. Момичето е гимнастичка и съотборничка на Цвети и останалите й колежки в националния ансамбъл по художествена гимнастика.

 

Тя ми разказа как с нетърпение чака контролното за новия национален ансамбъл, който ще се готви за олимпиадата в Токио през 2020 г. и се надява тя да бъде сред избраничките за този отбор. Голямата ѝ мечта пък беше да представя достойно България на европейски и световни първенства от следващия сезон и, разбира се, на олимпиадата в Япония. Както и да спечели медали, ако е възможно от всички тези турнири.

 

Тя се казва Любомира Казанова и доскоро беше резерва в най-обичания отбор - този на ансамбъла по художествена гимнастика. Малко след нашата среща обаче събитията се развиха мълниеносно и тя бе принудена да заеме мястото на своята съотборничка Цвети Стоянова. И да помогне на останалите момичета от тима в най-тежкото им изпитание - да участват на европейско първенство без „своята сестра” Цвети, която в същото време се бори за живота си на няколко хиляди километра от тях.

 

От няколко дни обаче чета в интернет всякакви безумни коментари за това как заради нея Стоянова е извадена от отбора, тъй като, виждате ли, Любомира е дъщеря на олимпийския медалист в каяка Милко Казанов и с връзки е изместила „златното момиче”. Извинявам се, ама това е върха на простотията и го казвам, въпреки че не съм в обкръжението на ансамбъла и не знам каква точно е истината с инцидента на Цвети. Но ще ви кажа защо смятам така.

 

Момичетата не успяха да сдържат сълзите си след края на съчетанията си в Холон

 

Първо - коя уважаваща себе си треньорка, градила имидж и име в последните най-малко 8 години, извела отбора си до световна и европейска титла, би извадила основен състезател, който от години играе без грешка?


Който е световен и европейски шампион, многократен носител на титли и медали от Световни купи. За да вкара в отбора „протеже”, което почти не е влизало в състава и няма нито нужния опит, нито перфектния синхрон с останалите момичета? И за капак, всичко това няколко дни преди началото на европейско първенство?

 

Та това си е чисто харакири и заплюване на собствения труд през тези няколко години. Замислете се малко - ако някой искаше да направи подобно нещо, то най-нормалното е да изгони "нарочения" състезател в началото на сезона, когато има време да вкара уж своето "протеже" в основния състав. И новият отбор да може да се сработи за най-важните си състезания - европейското и олимпиадата в Рио де Жанейро. Така че изписаното напоследък са просто разсъждения на свободна тема, нагласяне на "фактите" и опит да се изкарат максимално дивиденти от една човешка трагедия.

 

Второ - тези, които бълваха змии и гущери в последните дни, които се надпревараваха да плюят треньори и ръководители, че са извадили в последния момент Цвети Стоянова от националния отбор, не ползват ли поне малко така нареченото си сиво вещество? 


За да се сетят, че това е станало, защото всички са се надявали до последно да убедят приятелката, съотборничката, „сестра си”, да продължи напред с тях, да прави това, което умее най-добре. Явно обаче не се е получило и смяната е била наложителна.

 

Това не бива да води до омраза към онова момиче, което прие безропотно задължението и отговорността да дебютира на европейската сцена без нито едно участие в друго официално състезание с този ансамбъл. Което се бори до последно с останалите 4 свои съотборнички, за да докажат за пореден път, че отборът ни е силен. Че умее да се изправи и да покаже достойнство и в най-тежките моменти, да демонстрира дух на килима, наред с уязвимостта, ранимостта и силните чувства извън него.

 

Така че всички тези, които напоследък се упражняваха да плюят по спорта, по ръководството и по Любомира Казанова, нека се замислят дали на новото момиче му е било лесно в тази ситуация. Дали ако можеше да избира, би избрало да запълни празнината в един страхотен отбор няколко дни преди европейско първенство, питайки се как, за Бога, ще замести една от най-стабилните състезателки в него?

 

Дали въобще ще се справи със задачата си и т.н.? Защото малко са хората, които имат представа колко време и кураж са нужни на една резерва да се включи пълноценно във вече изграден и обигран състав и да замести титуляр. И то в такъв спорт като художествената гимнастика. Та това изисква най-малко няколко месеца къртовски труд. Месеца, а не дни.

 

Михаела Маевска е вдигнала високо медала, който тя, Любомира Казанова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова ще донесат на Цвети Стоянова

 

Затова и мога само да се радвам за това, което показа Любомира Казанова в Израел. Тя се справи по най-добрия начин с изглеждащата на пръв поглед непосилна задача. Беше безкрайно мобилизирана и съсредоточена и не допусна напрежението да повлияе на играта ѝ през всичките тези дни в Холон. Тя и останалите момичета от ансамбъла не показаха с нищо пред камерите колко огромно е страданието им за Цвети.

 

Те бяха страхотни, бяха почти безгрешни, бяха и професионалисти на килима, и хора извън него, плачеха и се радваха едновременно. Радваха се, защото когато се приберат у нас ще сложат на леглото в болницата при своята приятелка и сестра един медал. Ще ѝ разкажат, че цял свят я уважава, тачи и обича, че в Израел, на почетната стълбичка са им връчили допълнително отличие за нея. 

 

И чрез посланието си: „Ние се преборихме с нашето изпитание, сега е твой ред да го направиш”, ще ѝ вдъхнат сили и кураж да се бори за живота си и отново да застане до тях.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»