Олимпийско меню

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 05/08/2016 17:55
Олимпийско меню

Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро вече започват, затова списание BBC GoodFood България ви предлага някои от любимите рецепти на спортистите, които ще се борят за медалите.

 

Започваме с Хана Инглънд. Тя е на 29 години, една от малкото жени, бягали 800 метра под 2 минути и 3000 м под 9 минути. Участва на игрите в Лондон през 2012 г.

 

„Обикновено тренирам двуразово, затова е много важно храната да ми осигури нужната енергия. Глутенът не ми понася особено добре, затова трябва да планирам какво да ям, невинаги мога просто да се нахвърля на първото, което ми попадне пред очите.

 

Бягам около 30-40 минути преди закуска, после ям овесени ядки с фъстъчено масло, плодове и пия смути. За обяд често предпочитам салата с киноа, а преди втората ми тренировка, около 4 часа следобед, хапвам оризов пудинг и пия кафе.

 

За вечеря си правя печен сладък картоф, печени пилешки гърди с картофи, цвекло или пащърнак, а гарнитурата е нещо зелено, например броколи или аспержи. Десертът зависи от сезона. Когато се готвя за състезание, залагам на киселото мляко, плодовете и топлия шоколад.”

 

Вижте рецептата на Хана Инглънд за салата с риба тон, авокадо и киноа. Още здравословни и полезни предложения може да откриете на страниците на списание BBC GoodFood България.

 

Салата с риба тон, авокадо и киноа

 

Тази салата е богата на протеини и на полезни мазнини от авокадото. Тя е чудесна, ще ви съживи след натоварена сутрешна тренировка и ще ви държи сити до вечерта.

 

Порции 2; подготовка - 5 минути; готвене - 20 минути; Лесно

 

100 г киноа

3 с.л. зехтин екстра върджин

сокът от 1 лимон

½ с.л. бял винен оцет

120 г консерва риба тон, отцедена

1 авокадо, обелено, без костилката, нарязано на кубчета

200 г чери домати, разполовени

50 г бяло сирене, натрошено

50 г бейби спанак

2 с.л. микс семена, печени

 

1. Изплакнете киноата под течаща студена вода. Сложете я в тенджера, покрийте я с вода и я загрейте до завиране. Намалете огъня и я оставете да къкри 15 минути, докато зрънцата нараснат, но все още не са се разцепили. Отцедете киноата и я прехвърлете в купа, за да изстине.

 

2. В буркан смесете зехтина, лимоновия сок и оцета. Подправете на вкус със сол и черен пипер и разбийте енергично на дресинг.

 

3. Щом киноата изстине, я смесете с останалите съставки за салатата, поръсете с дресинга и объркайте внимателно. Може да оставите салатата в хладилника и да я използвате и като обяд в кутия.

 

Ползи: фолиева киселина, фибри, витамин С, желязо, 2 от 5-на-ден, без глутен.

 

За порция: 663 ккал, 44 г мазнини, 10 г наситени мазнини, 34 г въглехидрати, 7 г захари, 8 г фибри, 28 г протеини, 1,1 г сол.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори 02.11.2017 | 11:20

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години на първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари.

още по темата»

Иван Цветанов: Школата на Ботев ще работи по нова методика от 2018-а

Иван Цветанов: Школата на Ботев ще работи по нова методика от 2018-а 18.10.2017 | 11:26

Изминаха малко повече от три месеца откакто Иван Цветанов стана директор на детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив).

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»