Шахматът - поглед към децата или политически игри

Шахмат
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 01/11/2016 10:40
Шахматът - поглед към децата или политически игри

Шахматът редовно носи на България поводи за радост. Имаме си световни шампиони при мъжете и жените - Веселин Топалов и Антоанета Стефанова, които са страшилище за конкурентите си на всеки турнир, на който се явявт.

 

Имаме си шампиони и при подрастващите.

 

Миналата година в Порто Карас (Гъция) българските деца сътвориха истински фурор на световните първенства за момчета и момичета. Нургюл Салимова стана първата ни носителка на титла при 12-годишните. Диляна Иванова пък грабна бронз в категорията до 8 години, след като беше лидер кръг преди края, но допусна загуба във финалната си партия.  

 

Сега обаче, година по-късно, нашите деца се прибират без отличие от шампионатите при най-малките - до 8, 10 и 12 г., които се проведоха в Грузия.

 

В състава ни и тази година бяха 5-има от младите надежди, които федерацията по шах изпрати на световно и през 2015 г. - Валентин Митев (до 12 г.), Момчил Петков (до 10 г.) и Светлен Иванов (до 8 г.) при момчетата, и бронзовата медалистка от преди 12 месеца Диляна Иванова и Ивелина Христова (до 8 г.).

 

Малкият Светлен показва завидни умения в шаха за възрастта си.

 

Дамите, които в последните години носят доста повече успехи за страната ни, обаче отбелязаха лек спад в представянето си. Диляна игра при по-големите – до 10 г,. и въпреки че в началото вървеше в челото, в крайна сметка завърши 19-а. Ивелина пък сега е 67-ма, което е с 10 позиции по-напред от 2015 г.

 

За сметка на това момчетата са със значително по-добри резултати, макар и да не попаднаха в топ 20. Малкият Светлен даде заявка за бъдещи успехи, след 21-вото си място тази година, срещу 77-мото преди това. Момчил пък се нареди 23-ти сега, докато през 2015-а бе 65-и.

 

Въпрки липсата на медали обаче малките ни шахматисти показват изключителен потенциал и възможности. Към тези, споменати досега, като прибавим Нургюл, Габриела Антова, Виктория Радева и още няколко таланта се вижда, че федерацията по шахмат има възможност в следващите няколко години да накара цял свят да говори за българската школа.

 

Но това само при положение, че централата излезе бързо от ситуацията, в която се намира в момента, след като председателят Силвио Данаилов се осмели да наруши статуквото. И се опълчи на президента на световната федерация (FIDE) Кирсан Илюмжинов и на хората около него, които така са се окопали начело, че не могат да бъдат мръднати.

 

Малко след като Данаилов заяви открито намерението си да се кандидатира за шеф на FIDE, срещу него и българската федерация тръгнаха масови атаки от световната структура.

 

С тези 4 момичета - Нургюл, Виктория, Габриела и Елиф Мехмед (от ляво на дясно), са свързани големите надежди за бъдещи европейски и световни титли за страната ни в шаха.

 

В момента той е с 18-месечна забрана да изпълнява каквато и да е функция в рамките на централата ни, влязла в сила от миналия месец. Освен това членството на България в европейския шахматен съюз (ECU) бе временно замразено заради течащо разследване за евентуални финансови злоупотреби от страна на родната федерация.

 

Факт е, че БФ по шахмат е една от най-дейните спортни централи у нас и почти всяка седмица се организират турнири в страната за различни възрастови групи. Освен това спортът е много достъпен за всички, като не се изисква никаква специална екипировка или спортно съоръжение и коже да се практикува във всяко училище.

 

Данаилов пък успя да издейства одобрение от Еврокомисията за програма "Шах в училище", която вече се прилага успешно в няколко държави в Европа, включително и в България. 

 

В момента БФШахмат прави всичко възможно, за да не се наруши дейността й, като дори излъчи Веселин Топалов за наш временен представител на страната ни на всички международни форуми, като не е изключено в бъдеще да заеме и формален ръководен пост в родната федерация.

 

Дано обаче тези политически войни на високо ниво не се отразят пагубно на младите ни таланти. Защото децата и техните родители явно имат високи цели и амбиции, след като не се отказват от любимия си спорт, дори и при трусовете в момента.

 

За това и федерацията трябва час по-скоро да реши проблемите с FIDE, като прецени внимателно всички плюсове и минуси на битките, които ще води за в бъдеще, за да не загуби тези малки наши перли и да не позволи те да се разпилеят по света или да се откажат от спорта.      


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»