Идея: Учениците да ползват безплатно спортните бази

Образование
Добави в Svejo
    Viasport 20/11/2016 16:55
Идея: Учениците да ползват безплатно спортните бази

С приемането на обща резолюция приключи втората Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините, която се проведе в Гранд хотел "София".

 

В конференцията участваха 72 представители на учителите, спортните клубове и общинските експерти в областта на спорта от 16 общини.

 

Присъстваха също така ръководителите и специалистите от катедри „Мениджмънт и история на спорта“ и "Теория на физическото възпитание" в Националната спортна академия (НСА).

 

Част от исканията на учителите по физическо, залегнали в Резолюцията пък засегнаха безплатното ползване на общинската база от ученици, както и да се утвърди статута на 3-тия час по физическо, като част от учебния предмет и да се изготвят изисквания, на които да отговарят съоръженията за спорт в школата.

  

Ето ги:

 

- Да се гарантира  достъпът до общинската спортна база за провеждане на урочни и извънурочни и извънкласни занимания по спорт и физическо възпитание, като подобно използване да е безплатно за всички ученици целогодишно.

 

- Да се утвърди статута на  часа за спортни дейности (третия час), като неразделна част от учебния предмет "Физическо възпитание и спорт".

 

- Да се изработят нормативи в Държавния образователен стандарт, които да регламентират педагогически и здравословно издържани изисквания, на които да отговарят съоръженията и салоните, създаването и поддържане на недвижимата спортна база в училище.

 

Едно от предложенията на физкултурниците е учениците да използват безплатно общинската спортна база. 

 

Конференцията се организира като форма на сътрудничество между Областната администрация на Софийска област, Национална спортна академия и БОК. Още в края на миналата година принципно, а от началото на тази година и формално се споразумяха да си сътрудничат за подпомагане развитието на спорта в областта. Оказва се методическо, организационно и програмно съдействие на общините, спортните организации и учителите по физическо възпитание.

 

Освен това бяха представени идеи, предложения и препоръки за работата на РИО Софийска област, Областната администрация, Министерството на спорта и Министерството на образованието, които да оптимизират работата на специалистите и да гарантират пълноценно развитие на спортната дейност.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът 19.09.2017 | 17:27

Ивко Ганчев е роден на 21 юли 1965 г. в Стара Загора. Бивш вратар на старозагорци и шампион на България с тима от 1986 г. Записал е 183 мача с фланелката на Берое.

още по темата»

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс 15.09.2017 | 08:35

Памела Георгиева е на 16-години, но вече остави следа в женската ни спортна гимнастика. Девойката спечели бронзов медал на греда на последната Световна купа във Варна.

още по темата»

Запознай се с девойките

Запознай се с девойките 31.07.2017 | 13:31

Баскетболистката Калина Иванова бе част от националния отбор до 18 години, който в сряда заминава за участие в европейското първенство за тази възраст в Дъблин.

още по темата»