Академията на Милан: Нямаме резултати, но имаме играчи в мъжкия отбор

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 01/12/2016 11:35
Академията на Милан: Нямаме резултати, но имаме играчи в мъжкия отбор

Първата цел и задача на академията на Милан е да дава футболисти за първия отбор на клуба, а не да гони резултати и титли.

 

Това мото е подчертано няколко пъти пред двама шефове на столичния Локомотив, които наскоро посетиха италинския гранд.

 

Президентът на клуба Иван Василев и директорът на школата Ивайло Паргов гостуваха на Милан преди броени дни, а Паргов, заедно с други двама шефове на Локо, даде пресконференциая, на която разказа впечатленията си.

 

Първата голяма новина е, че предстои подписване на договор между Милан и Локо за сътрудничество на ниво школи. Споразумението вече можеше да е влязло в сила, но се чака 13 декември, когато в клуба на “росонерите” трябва да влязат новите му китайски собственици.

 

Ако се стигне до контракт, ползите за Локо ще бадат много. Милан ще прати в близко бъдеще треньор, който ще предаде уменията си на своите колеги в кв. “Надежда”. Той ще набюдава тренировъчния процес и ще даде напътствия от опита на миланистите.

 

Треньори от ДЮШ на Локо ще гостуват на Милан със същата цел. Най-важното е, че Локомотив ще получи методиката за работата с подрастващите на най-титулувания в Европа италиански колос.

 

Василев и Паргов са били ведро и сърдечно посрещнати от директора на академията Филипо Гали, бивш играч на Милан, носител на Купата на европейските шампиони. Той е отговорил на всички въпроси и е позволил на Паргов да заснеме на видео няколко тренировки на различни възрасти.

 

Шефът на ДЮШ на Локомотив е възхитен от Владислав Жиков - българската връзка в Милан. 17-годишният Жиков се показал като земно и скромно момче. Той е част от втория отбор на “росонерите” - примаварата, а вече отваря и вратата на мъжкия състав. 

 

Земно, скромно и великодушно е било поведението към българските гости и на един от най-великите в историята на Милан - Франко Барези. Връчена му е покана да посети Локомотив.

 

За клуба от Милано работят 358 души. Бюджетът само на академията е 12 милиона евро. Там работят 28 треньори. Деветима се занимават с вратарите, 5-има са видеоанализатори, 4-ма са масажистите…

 

Техните усилия са впрегнати в едно: подрастващите да стигнат до първия тим на Милан. Подобно на 17-годишния вратар Джануиджи Донарума, вече титуляр при мъжете. И на италианския национал Матия де Шилио. Имената и на двамата са споменавани често пред българите. 

 

Колкото до тренировъчния процес в академията на Милан, той не е толкова по-различен от българския, но с уговорката, че всичко там се прави много по-бързо, с по-висока скорост и по-голяма динамика. Паргов останал впечатлен от средния ръст и физическите способности на набор 2004, например.

 

От ляво на дясно: Иво Паргов, Валентин Николов и шефът на маркетинга на Локо Антон Терзиев.

 

Децата от цялата околност около базата на академията се возят с автобуси, а терените са под видеонаблюдение. Всеки един мач и тренировка се записват и анализират. Отлично впечатление оставила и една практика в академията - юношите там поздравяват дори непознатите.


Така “добър ден” на Василев и Паргов казал един от синовете на Паоло Малдини.


Вицепрезидентът на Локомотив (София) Валентин Николов отчете фактът, че от лятото досега броят на трениращите в клуба е нараснал от 130 на 330.

 

“Възстановяването на школата на Локомотив е дълъг процес. Ние не чакаме чудеса и незабавен ефект, нещата няма да се случат с магическа пръчка, каза Николов. - Трябва търпение и работа.”

 

За децата от ДЮШ на Локо се готви изненада и тя ще бъде обявена коледното парти на 22 декември. Тя е свързана с Милан.


На снимката най-горе: Франко Барези с шефа на Локо (София) Иван Василев.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори 02.11.2017 | 11:20

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години на първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари.

още по темата»

Иван Цветанов: Школата на Ботев ще работи по нова методика от 2018-а

Иван Цветанов: Школата на Ботев ще работи по нова методика от 2018-а 18.10.2017 | 11:26

Изминаха малко повече от три месеца откакто Иван Цветанов стана директор на детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив).

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»