Церемониите - начин на употреба

Общество
Добави в Svejo
    Любомир Тодоров 21/12/2016 18:40
Церемониите - начин на употреба

Отмина церемонията за определяне на 59-ия спортист на годината в България. Напълно заслужено спечели Мирела Демирева, следвана от Елица Янкова и Радо Янков.

 

Едва ли някой се е съмнявал, че точно двете олимпийски медалистки и носителят на световната купа ще оформят челната тройка в класацията.

 

В този смисъл смятам, че само те тримата трябваше да бъдат на награждаването. Защото истината е, че спортът ни не върви нагоре и определяне на десетка вече звучи малко мегаломанско. А някой помни ли кой беше деветият в анкетата от миналата година, примерно? Смятате ли, че Цвети Пиронкова ще си добави в биографията, че е била спортист №10 на България през 2016-а?

 

Така ще се избегне и конфузът да не идват част от намерилите място в топ 10. Вчера Пиронкова и Александър Везенков изпратиха видеообръщения и човек, който да получи наградите от тяхно име - братът Енчо Пиронков и председателят на баскетболната федерация Георги Глушков. А Григор Димитров не направи нито едно от двете.

 

Но както коментира снощи един уважаван от мен бивш председател на успешна спортна федерация: "Колкото повече българския спорт отива към дъното, толкова е по-помпозно награждаването на "Спортист на годината".

 

Наистина церемониите стават все по-разводнени и безсмислени. Върхът за мен вчера беше награждаването на Кубрат Пулев от Светлин Русев. Опитът да се приобщят хора от изкуството и науката към спорта и да бъде направено събитието светско, не ми се стори много сполучлив. А и едва ли очакваме Кобрата да бъде поканен да произнесе слово при следващата изложба на академика.

 

За мен решението е просто. След като нямаме толкова спортни герои, да се прави допитване само за челна тройка и отбор. Може да се мисли и вариант за награждаване на първите трима при мъжете и при жените, както е в Германия и както е в допитването на Международната асоциация на спортните журналисти.

 

За да няма онеправдани и недоволни, нека техните федерации си ги наградят по заслуги. А и има още доста анкети у нас, т.е. намира се място под слънцето за всеки, изявил се през годината.

 

Церемонии има по цял свят, това е едно признание за труда и постиженията на топспортистите, примесено с доста пиар и медиен шум. Но в България не бива да се опитваме да подражаваме на най-бляскавите награждавания, а трябва да го даваме по-скромно. Поне докато не се появи генерация от световно признати атлети.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»