Как нашите гени могат да ни насочват в спорта

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Яна Касова 30/12/2016 10:41
Как нашите гени могат да ни насочват в спорта

Главният редактор на сайта BGathletic.com Яна Касова се подложи на генетичен тест, за да види потенциала и превенцията от контузии, които не е успяла да използва като елитна атлетка с бронзов медал от европейско първенство.

 

Ето какви са отговорите на въпроси и изводите за Яна от теста:

 

Много често професионалната спортна кариера завършва с въпросителни. Краят на моята беше гарнирана с травма и дълго сама търсих отговор на въпроса „откъде се появи тази фрактура на двете кости на подбедрицата?”. На заден план останаха „докъде можех да достигна?”, „колко медали още можеха да бъдат мои?”, „защо само на 23 г. трябваше да сложа край?”

 

Повече от десетилетие, след като прекратих профибягането през препятствия в леката атлетика, направих генетичен спортен тест NGSport, предлаган от компанията NutriGen. Не знаех защо и какво ще покаже, но потърках тампоните по вътрешната част на бузата си и предадох своите гени за изследване. И само няколко седмици по-късно въпросителните, с които завърши спортната ми кариера, получиха отговори. 

 

Ако този тест ми беше направен във времето докато спортувах професионално, то кариерата ми можеше да бъде много по-продължителна.

 

Това, което първо разбрах, от изследването беше, че съм много талантлива и спортът е загубил много с оттеглянето ми. Това е малко в кръга на шегата, разбира се. Генетичното изследване показа, че мускулатурата ми е много подходяща за аеробно и анаеробно натоварване, но с малък превес в реализиране на отлични резултати в спортовете, изискващи бързина и сила. Това не ме изненада - нали някога бях спринтьорка. 

 

А това, че мускулатурата ми е подходяща за спорт, също беше ясно. Че имат талант за спорт децата осъзнават още когато забележат, че са любимци на учителя по физическо възпитание.

 

Яна Касова като състезателка. Снимка: Антон Узунов

 

Но тук идва разковничето. Наред с отличните гени за спорт съм и човек, който може да се възстановява много бързо, но пък и гените ми предразполагат към висок риск към травми. Генетичката д-р Михайлова, с която проведох консултацията след генетичния тест, ми поясни, че спортове с рязка промяна на движение не са препоръчителни за мен (случайно или не, тренирах лека атлетика, където обикновено движението е регламентирано в един коридор).

 

И ако преди десетилетия някой ми беше обяснил и доказал, че имам проблем с колагено-образуването в тялото си и това води до травматизъм в опорно-двигателния апарат, най-вероятно щях да споря с треньорите си какво натоварване трябва да ми прилагат в тренировъчния режим.

 

Склонността ми към бързо възстановяване даваше възможност на треньорите ми да ме натоварват много. Ще си позволя да се изразя на жаргон - днес тренирам „като куче”, а за утре съм се възстановила за нова доза „зверско” натоварване. Но никой не е отчитал генната ми висока предразположеност към травматизъм. И именно тази комбинация на плюсовете и минусите на генетичния ми профил е довела до сериозната травма, която ми отреди край на професионалния спорт. 

 

Още един много интересен факт показа генетичното изследване - организмът ми не може да обработи кофеинът. Във времето на професионалната ми спортна кариера приемах това вещество като стимулант не само под формата на силно кафе, но и като силно концентриран кофеин в хранителни добавки.

 

Оказва се, че кофеинът не ми е помагал. А точно обратното. Като вещество, което не се абсорбира, кофеинът само натоварва сърдечно-съдовата ми система, а и тегли от така ценния ми колаген (вече споменах, че организмът ми е лишен от този толкова важен градивен елемент в опорно-двигателния апарат).

 

Тоест, приемала съм стимулант, който всъщност е оказвал негативно влияние върху натоварването на сърцето ми и така или иначе повишения риск от травми.  

 

И като журналистка.

 

Сега спортувам отвреме-навреме - карам любителски ски, посещавам групови занимания по пилатес и извършвам неособено натоварващи тренировки във фитнес, много рядко бягам.

 

И постъпвам като пълен лаик в областта (въпреки образованието ми в Националната спортна академия и професията ми, обвързана с леката атлетика по няколко направления). Не загрявам, не „разтягам”, слизам от лифта и се пускам по ски-пистата, без да подготвя мускулатурата. Д-р Михайлова обърна внимание именно на това - травматизма.

 

Честите подувания на коленете ми, леките болки в ставите след спортуване намериха своя отговор, но и решение.   

 

Научих още нещо за себе си, което мислех че е точно обратното - мога бързо да губя тегло, когато реша да редуцирам масата си и то черпейки от запаса си от мазнини. А и мога бързо да натрупвам мускули.

 

Като резултат генетичното изследване и последвалата консултация с д-р Михайлова, получих много богата информация, съобразена с лично моите гени затова как мога да помогна на тялото си да живее пълноценно.

 

Спортният генетичен тест определено може да бъде в полза за селекция и подбор на млади спортисти. Може да даде насоки на много родители към кой спорт да насочат децата си, защото колкото и да ни се иска наследникът ни да бъде прекрасен щангист, то той може би е роден да бяга до изнемога в дългите дистанции.

 

Тестът може да бъде изключително полезен и за активни спортисти, защото това, което е кодирано в нас, няма как да бъде пренебрегнато. А много често ние го пренебрегваме, само защото нямаме отговори на елементарни въпроси или нямаме информация.

 

А в модерния свят не трябва да изпускаме информацията за това, което носим в нас - гените. Те говорят, дават пътища, отговарят на въпроси… Но трябва да се обърнеш към тях. Това вече може да се реализира.


Яна Касова, бивша национална състезателка по лека атлетика, бронзова медалистка на 100 м с препятствия от европейското първенство през 2002 г.-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»