Трябва ли да се тревожим за България U19?

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 11/02/2017 16:25
Трябва ли да се тревожим за България U19?

Юношеският национален отбор до 19 години започна пътя си към Елитния кръг евроквалификации през март с две загуби от Чехия в Благоевград - 0:1 и 1:3.

 

Ясно е, че селекцията доста вдигна очакванията, след като победи убедително Португалия и Дания миналата есен в Сливен. И като резултати, и като игра. И сега не толкова резултатите, колкото играта събудиха опасения в онези, които гледаха мачовете.

 

Има ли причина за безпокойство, още повече предвид доста тежката група на Елитния кръг с Франция (домакин), Израел и Босна и Херцеговина?

 

Има, но това безпокойство не бива да е продиктувано от съмнения дали нашите ще отидат на европейско или не. Те вече постигнаха страшно много, преодолявайки съперници като “мореплавателите” и “червения динамит”. 

 

Тук не става въпрос за отписване, предвид големия фаворит Франция. 

 

Опитваме се за пореден път да гледаме отвъд поредните квалификации, малко по-напред. Да не говорим, че до мачовете през март има време, че и още две контроли преди това. Много е рано да се дават оценки в какво състояние отива тимът ни на френска земя.

 

Имахме обаче възможност да сравним нашите юноши с чехите при абсолютно равни условия. Най-важното обстоятелство е, че пауза има и в двете първенства - българското и чешкото. Те дори се подновяват по едно и също време - идния уикенд.

 

На този фон чехите изглеждаха много по-подготвени за футболната пролет. Те демонстрираха силните страни на школата си - физика, атлетизъм, здраво влизане в единоборствата, прагматизъм… Дойдоха с ясен план и го изпълниха. 

 

През първите полувремена играеха агресивно, с дълбока преса и контрол върху топката. Във вторите отстъпваха инициативата и “охлабваха” пресата.

 

Българите не показаха силните си страни. За да е ясно - само един от титулярите липсваше на лагера, Ангел Лясков от ЦСКА-София. “Трикольорите”  не играха с познатия хъс, малко се движеха, липсваше им острота, правеха много грешки…

 

След триумфалните квалификации в Сливен изтъкнахме основната причина за успеха - повечето момчета играят редовно с мъжките си отбори. Но при чехите този процес явно върви по-добре и по-отдавна. Поне от тези две срещи техните момчета изглеждаха с по-голям и по-пълноценен опит на професионално ниво.

 

Независимо от това възникват въпроси, които и друг път сме задавали във Viasport.bg: как са тренирали и играли юношите в зимната подготовка, знаят ли въобще българските трерьори как да ги готвят, наясно ли са със зимната (и с лятната) подготовка?

 

Как така един отбор и отделните му играчи изглеждат по един начин през ноември, а три месеца по-късно по коренно различен? Та тревогите идват оттам. Те се съдържат в думи като последователност, постоянство и надграждане.

 

А има и добра новина. И тя е, че селекцията ни едва ли може да играе по-зле. Няма да коментираме подхвърляния, че някои в отбора ни подценили мачовете с чехите. Ако е така, не е сериозно.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»