Плуването с тежести и съпротивление

Плуване
Добави в Svejo
    Viasport 10/03/2017 09:31
Плуването с тежести и съпротивление

Казвам се Петър Божилов, на 17 години. Многократен национален рекордьор и шампион на България. Попаднах в десетката на анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист за 2016 г.

 

В следващите редове ще разберете защо плуването с тежести, или както аз му казвам - с гривни, е от голямо значение за успеха на плувеца и защо се обличам вместо да се събличам преди да вляза във водата.

 

Преди десетки години в зората на съвременното българско плуване, състезателите плували с кофички от кисело мляко, закрепени с въженца за кръста им, като ги влачели зад себе си. В днешно време тези самоделки са земенени с платнени парашутчета, бански със съпротивителни джобове, бански тип “мрежичка”, анти-педълсът на братята унгарци (много труден за намиране по нашите ширини) и др. 

 

Ако пък искате да сте ретро като мен и не ви се дават по 50-60 лева за глупости, подобрената версия на кофата за кисело мляко е налице, а именно - пластмасов буркан от протеин с няколко дупки на дъното (да не става много тежко) отново прикачен с въженце за кръста.

 

 

 

Защо пък да се обличам преди да влизам в басейна? Отговорът идва от септември 2012 г., когато на баща ми, който е и мой треньор, му хрумна идеята да плувам с ластични гривни за тенис. В началото сложих по една на ръка, после по 2. След време, като задобрях, пробвахме и с по-големи (за лакти), които слагах под колената си - получи се, за мое нещастие... 

 

Следва жълт потник на “Нескуик” и стоманен 200-грамов ланец. В началото едва плувах, но след месец-два свикнах. Тежко е и то много, но ефектът когато махна "облеклото" преди старт на състезание е уникален. 

 

 

Има един-единствен минус и той е за колегите, трениращи на открити басейни. Съжалявам, но или ще трябва да забравите за хубавия си тен през лятото или да минете на варианта с парашутчето. 

 

Разликата между парашутите за плуване и банските с джобове срещу скандалната ми визия във водата е, че при моя вариант натоварването е разпределено равномерно по вскички краища на тялото. Отколкото да е концентрирано в таза, и че аз плувам така през целия си цикъл на подготовка, абсолютно целия, отколкото само дадени упражнения. 

 

 

Срещал съм плувци, които използват от онези фитнес гривни, които са по 200-300 грама...Е, абсолютна грешка, приятели. Така си разваляте техниката на плуване и се чудя как си пренасяте ръцете над водата изобщо. Гривната трябва да е ластична и без железа, пясък или там каквото е в нея и, естествено, да се използва от вече порастнали момчета и девойки. Няма да мъчим малките дечица отрано.

 

До този момент аз съм единственият български плувец, използващ този метод на трениране. Кой знае, може би заради това имам такива резултати...


Петър Божилов


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът 19.09.2017 | 17:27

Ивко Ганчев е роден на 21 юли 1965 г. в Стара Загора. Бивш вратар на старозагорци и шампион на България с тима от 1986 г. Записал е 183 мача с фланелката на Берое.

още по темата»

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс 15.09.2017 | 08:35

Памела Георгиева е на 16-години, но вече остави следа в женската ни спортна гимнастика. Девойката спечели бронзов медал на греда на последната Световна купа във Варна.

още по темата»

Запознай се с девойките

Запознай се с девойките 31.07.2017 | 13:31

Баскетболистката Калина Иванова бе част от националния отбор до 18 години, който в сряда заминава за участие в европейското първенство за тази възраст в Дъблин.

още по темата»