Треньорите на България - Венцислав Стоев

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 18/03/2017 15:05
Треньорите на България - Венцислав Стоев

BGbasket.com и Viasport.bg продължават рубриката си „Треньорите на България“, в която ви срещат с млади баскетболни специалисти.

 

Целта е да научите повече за тях и за работата им с подрастващите. Треньорите споделят и проблемите, пред които са изправени, както и възможните им решения.

 

Срещата ни сега е с Венцислав Стоев. Той е роден в Ботевград и след по-малко от месец ще навърши 25 години. Започва да тренира баскетбол в родния си Балкан и дълго време носи зеления екип. Въпреки че от две години вече не играе, продължава да се занимава с любимия си спорт.

 

В момента Венцислав е треньор в школата на ботевградчани, където работи с две възрастови групи.


Ето как отговори той на нашите въпроси:


- Кой отбор водите и на каква възраст?

- Работя в БК Балкан (Ботевград), треньор съм на момчета до 10 г. и юноши старша възраст.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили през кариерата си?

- От 3 години съм треньор, като през този период съм се занимавал с тези възрастови групи. Водил съм 3 отбора. Миналият сезон бях и помощник на представителния мъжки отбор на Балкан. 

 

- Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Започнах да тренирам на 10-годишна възраст и спрях преди 2 години. Завършвам НСА „Васил Левски“ със специалност „Спортна анимация“.

 

- Ако образованието ви е „Треньор по баскетбол“, доколко то ви беше полезно? На какво ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- В момента завършвам треньорски курс към НСА „Васил Левски“ и съм убеден, че ще ми бъде полезен. Баскетболът е изключително динамичен спорт и се развива много бързо. За да бъдеш в крак с тенденциите, трябва постоянно да четеш и да търсиш начин да се усъвършенстваш. Според мен липсата на практика в образователната система е нещо, върху което може да се помисли повече.

 

- Какви проблеми срещате най-често при работата с подрастващи?

- Баскетболът не е приоритет за подрастващите и за техните родители. Първо е училището (съвсем нормално), след това всякакви уроци и накрая е спортът. В залата децата не просто тренират, те се обучават, изграждат се като личности, развиват характер на победители - дисциплина, организираност, работа в екип, борбеност... Това са само малка част от качествата, на които учи спортът.

 

- Къде децата ви най-много се затрудняват?

- Най-големи затруднения срещам в двигателната култура на почти всички възрастови групи. Всичко, което децата могат да правят без топка, трябва да могат да го направят и с топка.

 

- Колко деца тренират в школата на вашия клуб? Колко отбора общо има в клуба, където работите и на какви възрасти?

- В нашата школа тренират около 200 деца, при разпределение: момчета U8, момчета U10, момчета U12, момчета U14, юноши старша възраст, момичета U14, кадетки (U16) и девойки (U19).

 

- По колко пъти на седмица тренирате и по колко часа?

- Момчетата до 10-годишна възраст тренират 4 пъти седмично по 1 час или час и 15 минути. Юношите старша възраст - 6 пъти седмично по 1 час и 30 минути.

 

- Какви са условията за трениране в залата, в която работите?

- Условията в Ботевград са едни от най-добрите като материална база в България. Разполагаме с две зали, които се използват за тренировки и мачове.

 

- Кои са първите неща, които трябва да научат децата в баскетбола? Спазвате ли определена методология?

- Първите неща, на които уча моите състезатели, са любов към играта и дисциплина. След това идват колектива, правилата и основните технически похвати.

 

- Посещавате ли семинари на Българската федерация по баскетбол? Доколко ви бяха полезни?

- Посещавам семинарите и са ми полезни. Много добра инициатива на БФБ, където научавам нови неща, черпя от опита на по-опитни колеги и лектори. Винаги е полезно да видиш различна гледна точка, да прецениш дали си на правилния път.

 

- Какви са препоръките ви към федерацията? Какво не прави тя за вас като треньори, а имате нужда да бъде направено?

- Единствено, може би, да убеди по някакъв начин треньорите да работят заедно, да обменят опит, различни виждания и философия за играта. Убеден съм, че заедно и обединени можем да постигнем добри резултати и да напреднем спрямо диктуващите играта баскетболни нации.

 

- Какво смятате за регламента на първенствата при подрастващи? Имате ли достатъчно мачове през сезона?

- Мисля, че сегашната система, която е разделена на региони - Западен, Североизточен и Югоизточен, е по-добра. Осигурява повече срещи, избягват се и безсмислените мачове. Играчи израстват в конкурентна среда с трупане на опит в състезания.

 

- Какви са целите ви в треньорската професия?

- Да създавам играчи, които да достигнат до мъжкия баскетбол и до националния отбор.

 

Интервю на Мария Маринова


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»