Треньорите на България - Радомир Стоянов

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 27/05/2017 11:50
Треньорите на България - Радомир Стоянов

BGbasket.com и Viasport.bg продължават рубриката си „Треньорите на България“, в която ви срещат с млади баскетболни треньори. Целта е да научите повече за тях и за работата им с подрастващите.

 

Треньорите споделят и проблемите, пред които са изправени, както и възможните им решения. Следващият ни гост е Радомир Стоянов. Той е роден през 1986 г. в Сливен. Започва да играе баскетбол в родния си град, а от три години вече работи като треньор.

 

Основната му цел е да научи децата на всеотдайност и дисциплина, както и да изгради у тях качества, които ще са им полезни в живота.

 

Ето какво отговори Радомир Стоянов на нашите въпроси:


- Кой отбор водите и на каква възраст?

- Треньор съм в БК Сливен Баскет. Водя момчета от 10 г. до 14 г.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили през кариерата си?

- Треньор съм от три години. Водил съм момчета до 10 г., 12 г. и 14. Този сезон съм треньор на отборите до 12 г. и 14 г.

 

- Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Тренирал съм баскетбол осем години в родния си град Сливен, но поради контузия в коляното спрях да се занимавам със сериозни тренировки. Завършил съм степен бакалавър - специалност  Педагогика в университета в Мъртъл Бийч, щата Южна Каролина в САЩ. Завършил съм треньорска школа в САЩ. Сега карам СДК (след дипломна квалификация) специалност "Баскетбол" в НСА. 

 

 - Ако образованието ви е „Треньор по баскетбол“, доколко то ви беше полезно? На какво ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- На мен образованието ми даде основата, но ако искаш да си успешен треньор, трябва всекидневно да четеш, да гледаш материали, да взимаш опит от по-можещи и по-знаещи треньори. В образователната ни система липсват много неща, тя е отражение на държавата ни в момента, но това е друга тема.

 

- Какви проблеми срещате най-често при работата с подрастващи?

- За мен лично проблемите са два основни. Първият идва от училищата. До 4-ти клас в часовете по физическо се играе само и единствено народна топка, или тези часове са заменяни с математика или друг предмет. И когато тези деца дойдат в залата по баскетбол,  не знаят  кой им е левият и кой десният крак, нямат никаква двигателна култура. Вторият проблем идва от средата, в която израстват нашите деца. Повечето са презадоволени от всичко и трудно можеш да ги накараш да се борят и да постигнат нещо. Все пак не трябва да се оплакваме, а просто ние като треньори да вложим малко повече труд и най вече желание и си мисля, че нещата ще се получат.

 

- Къде децата ви най-много се затрудняват?

- Децата се затрудняват най-много с физическата подготовка. Както вече ви казах, повечето от децата, които стъпват за първи път в залата, идват без никаква двигателна култура. Много е трудно да учиш едно дете на основните неща в баскетбола, ако не може да бяга, скача и да балансира тялото си.  

 

- Колко деца тренират в школата на вашия клуб? Колко отбора общо има в клуба, където работите и на какви възрасти?

- В нашата школа тренират около 70-80 деца. Тази година се състезаваме в три възрастови групи - момчета до 12 г., до 14 г. и до 16 г.  

 

- По колко пъти на седмица тренирате и по колко часа?

- Тренираме 4-5 пъти седмично по час и половина всяка тренировка.

 

- Какви са условията за трениране в залата, в която работите?

- Условията са перфектни в нашата зала, нострадаме много от заетостта й. В нея се провеждат различни мероприятия, които възпрепятстват нашите тренировки. Мисля си, че Сливен има нужда от една нова мултифункционална зала, която ще подпомогне развитието на всички спортове в града.

 

- Кои са първите неща, които трябва да научат децата в баскетбола? Спазвате ли определена методология?

- Първите нещо, което трябва да научат, е да се трудят, да са всеотдайни и да спазват дисциплина. Дори да не станат професионални баскетболисти, тези качества ще им помогнат занапред в живота. Смятам, че всеки треньор трябва да има свое виждане за играта и да се придържа към него.

 

- Посещавате ли семинари на Българската федерация по баскетбол? Доколко ви бяха полезни?

- Да, посещавам ги и смятам, че са много полезни. Надявам се, че ще продължат занапред.

 

- Какви са препоръките ви към федерацията? Какво не прави тя за вас като треньори, а имате нужда да бъде направено?

- Мисля си, че трябва да има единна система, по която трябва да тренират всички подрастващи в България. Погледнете една Литва, когато гледаш мач на националния им отбор, всички стрелят по един и същи начин.  В последните години се работи доста по сериозно в нашата федерация, направиха се някои промени, които смятам, че ще подобрят нивото на българския баскетбол.

 

- Какво смятате за регламента на първенствата при подрастващи? Имате ли достатъчно мачове през сезона?

- Промените, които се направиха, доведоха до повече мачове. Това се отрази много положително на децата. Не може едно дете да израства, ако няма мачове, едно е на тренировка, а друго са мачовете. Те винаги са необходими. 


- Какви са целите Ви в треньорската професия?

- Целите ми са високи. Смятам, че най важната е да изградя качества в децата, които ще им помогнат в живота.   


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»