Валентин Андреев започнал с хвърляне на бутилка с камъни

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 02/06/2017 07:05
Валентин Андреев започнал с хвърляне на бутилка с камъни

Валентин Андреев е една от младите ни надежди в хвърлянията в леката атлетика. Той е само на 15 години. Негов треньор е баща му Андриан Андреев, който доскоро представляваше страната ни в хвърлянето на чук.

 

След края на кариерата си Андреев основа клуб в родния Балчик и там вече, няма дете, което да не е наясно с тези трудни атлетически дисциплини. Не остава извън устрема на балчишките деца да са най-силните и синът на вдъхновителя Адриан Андреев - Валентин.

 

Той е само на 15, но вече има няколко титли в своята възрастова група, както в по-горната (до 18 г) и дори при старша възраст. Балчиклията е рекордьор в хвърлянето на чук за момчета под 14 г. и под 16 г.

 

През уикенда Валентин отново показа стабилност и взе нови два златни медала на националния ни шампионат за младша възраст. Първо спечели чука, а на другия ден и титлата на гюле. И като потвърждение за всеобхватния му талант е, че преди година има първо място и на диск.

 

Специално за BGathletic.com Валентин разказа за първите си стъпки в атлетиката, за мечтите си и за целите си в спорта.

 

„Започнах да се занимавам с атлетика покрай баща си. Бях много малък, но пък доста буен, и още тогава тласках гюле в стаята си. На 3-4 години ходех по стадиона. Баща ми не ме вземаше още със себе си, но аз сам отивах при групата му. Може би и затова реши да се занимава с мен. Аз исках да тренирам, както по-големите. Пък и правех доста бели и може би да се отърват от мен, ме допуснаха.“

 

Валентин разказва, че първите му опити да мята чук били 10-литрови бутилки от вода, напълнена с камъчета. Бащата добавя, че този елемент е част и от тренировките им – да имитират въртенето на чука с такива бутилки.

 

„Беше ми много интересно как се въртят с тези бутилки и исках и аз. Така баща ми сложи няколко камъчета и така пробвах и аз за първи път. Бях някъде на 5-6 години. Беше ми много интересно и затова се запалих по хвърлянията“, споделя Валентин.

 

Той обяснява с много жар колко красива дисциплина е хвърлянето на чук и колко е важно да усвои техниката да съвършенство. Казва, че никога не е имал инцидент с чука и с гюлето. За него не е проблем и новите технически изисквания за прекалено затворените клетки на чука на състезание.

 

„Аз гледам ограничителните линии по тревата, това ми е ориентир и се получава. Не трябва да се мисли само за отвора на мрежата“, издава тънкости тийнейджърът.

 

Валентин е доста подготвен теоретически за тази сложна атлетическа дисциплина и е наясно с нея. Той обяснява, че противно на общите схващания, за чука не е най-важното да си силен, а да си много техничен и бърз. Андреев младши разказва, че това е много интересна и красива дисциплина.

 

На първенството за юноши под 18 г. той постигна много добър резултат, но засега още не е покрил норматива да участва в световното за младша в Кения след месец и половина, което е голямата му цел за годината.

 

„Нормативът е 67 метра и са във възможностите ми да го постигна, но сега не се получи. На загряването уреда падаше точно в границите на 67. Затова се надявам на балканския шампионат в Истанбул този уикенд да го постигна. Ако пък нещо не успея, надявам се да се класирам за Олимпийските ученически игри на гюле (24-30 юни) във Франция. Освен това, имам шанс да участвам и на европейския олимпийски фестивал в края на юли.“

 

Баща и син Андрееви гледат доста разумно на бъдещето на Валентин в атлетиката. Нямат свръхамбициозни планове, а всичко да си върви с времето. Затова, поне засега, не гонят на всяка цена националния ни рекорд за младша, който е 69.04 м от далечната 1989 г.

 

Сега шампионът е 8 клас, но има идея какво иска да прави след спортната си кариера.

 

„Много обичам биологията и зная доста неща. Иска ми се някога да се занимавам с това. Другото ми желание е да завърша спортна медицина и да работя със спортисти. Искам да съм близо до спорта.“

 

Валентин е откровен и казва, че от големите в неговата дисциплина счита за най-велик олимпийския шампион от "Атина 2004" - японеца Коджи Мирофуши. Именно това е представата му за идеален атлет в хвърлянето на чук – много техничен и много бърз. Точно такъв иска да стане и нашият Валентин.    


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО) 21.06.2018 | 20:51

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»