Плуването след 16-годишна възраст и има ли то почва у нас

Плуване
Добави в Svejo
    20/09/2017 10:35
Плуването след 16-годишна възраст и има ли то почва у нас

Както всички спортове, така и в плуването, за да си елитен състезател е нужно да си отдаден на 100% върху това, което правиш. Ежедневието ти да е концентрирано върху едно нещо - тренировките. 

 

Да, ама не. В същото време имаш да плащаш наема, тока, водата, горивото на Голфа и много други. Тоест трябва да работиш както всички останали с разликата, че България разчита на теб да защитаваш честта ѝ. 

 

Аз самият съм поставен пред тази трудност на модерния свят и започвам да тренирам дечицата на отбора, за който се състезавам. 

 

В синия спорт процентът на младоците, които не намират баланса между двете неща, е потресаващ. Разбираемо е. В София жените над 17-годишна възраст, занимаващи се сериозно с плуване, са “защитен вид” и се броят на пръсти. Мъжете са към 15-20 най-много. В другите градове ситуацията не е по-различна. Не броя плувните пустини като Северозападна и Югоизточна България.

 

Виновници за тази статистика са, разбира се, министерството, федерациите и общините (софийската най-вече). Няма финансиране, няма стипендии, няма премии за медали и рекорди и т.н. Ако има, то те са нищожни и всичко си остава постарому.

 

Как да се промени това статукво? Познавам десетки таланти в малките възрасти, не само плувци, на които не им се обръща и грам внимание. Те успяват заради родителите си, които им осигуряват всичко необходимо за пълноценна подготовка. Когато тези деца пораснат, драги управници, това става ваше задължение.

 

Наскоро разбрах, че съседна Македония раздава 500 спортни стипендии на талантите си, при американците на изключително високо ниво е университетският спорт, турците отделят сериозна сума пари за спорт… 

 

Идеята ми е, че повечето страни могат да се похвалят с работещи системи и идеи, от които България само може да взима пример и да се поучи.

 

До този момент младите ни родни спортисти, в частност плувците, си остават най-рядката и пренебрегната порода животни, които са пред изчезване.


Петър Божилов

 

Петър Божилов е на 17 години. Многократен национален рекордьор и шампион на България по плуване. Попадна в десетката на анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист за 2016 г.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»