Кои са двете най-важни качества, които скаутите на Манчестър Юнайтед търсят в младите играчи?

Футбол
Добави в Svejo
    02/10/2017 16:18
Кои са двете най-важни качества, които скаутите на Манчестър Юнайтед търсят в младите играчи?

Като футболен агент важна част от моята работа е да наблюдавам множество мачове на U19 и U17 отбори. За разлика от някои мои колеги, които имат за цел единствено да докарват чужденци в българското първенство, то моята основна мисия е да помагам на млади български футболисти да развият своя потенциал и да успеят да заиграят успешно в чужбина. 

 

За да обогатя познанията си и за да успея да разбера в максимална степен какви качества търсят в играчите главните скаути на английските отбори, предприех пътуване до родината на футбола Англия. 

 

Там взех участие в курс за футболни скаути, воден от едни от главните съгледвачи на Манчестър Юнайтед. Събитието се проведе в конферентната зала на хотел „Футбол“, който се намира точно срещу “Олд Трафорд” и чийто собственици и съдружници са Райън Гигс, Гари Невил и Пол Скоулс.

 

С настоящата статия искам да стартирам кратка поредица от блог постове, в която ще опитам да пресъздам наученото по време на семинара и да бъда полезен на максимален брой млади момчета, които мечтаят да се реализират в професионалния футбол или да подобрят своето ниво на представяне.

 

Водещи лектори по време на двудневния семинар бяха Дейвид Хобсън и Гари Вуцка. Гари е скаут на Манчестър Юнайтед, докато Дейвид над 12 години е ръководил “Центъра за развитие на млади таланти” на тима от “Олд Трафорд”. 

 

По време на курса се дискутираха множество теми, но може би най-основната бе: Кои са най-важните футболни качества, които скаутите търсят в играчите?

 

1. Добра техника. Най-важния елемент във футболната игра. Под техника тук разбираме първо докосване, дрибъл, техника на подаването, техника на ударите, игра с глава… Това се нещата, които изискват най-много време и тренировки, за да бъдат усвоени. Почти всичко останало може да бъде подобрено в по-кратки срокове, с изключение до известна степен на бързината, но дори и тя може да се развие с правилни упражнения. Като основни насоки от семинара и съвети от скаутите на Юнайтед, мода да посоча следните три неща:

 

• според Арсен Венгер, ако един един играч не е достатъчно добре подготвен технически до навършването на 14-годишна възраст, то той няма бъдеще като футболист. След тази възраст става в пъти по-трудно да се работи за техника.

 

• добра техника е почти невъзможно да развием по време на тренировки и мачове с отбора ни - там не играем с топката достатъчно.

 

• ако искаме да развием определен елемент от техниката си (първо докосване, подаване, игра с глава, дрибъл или удар), то трябва да тренираме индивидуално. Допълнителните самостоятелни тренировки са ключът към успеха.

 

Относно това как да вдигнем нивото на техниката си, ще напиша отделен пост в бъдеще. А сега може би идва моментът, в който много от вас ще останат изненадани. Второто най-важно качество, което скаутите на Манчестър Юнайтед търсят в младите играчи, е:

 

2. Силна психика. Мнозина от вас може би очакваха тук да прочетат бързина или физика, но не - силната психика е качеството, което съгледвачите на отбора от “Олд Трафорд” търсят най-много след добрата техника. Какво точно се разбира под силна психика? 

 

Тук влизат компоненти като смелост, високо самочувствие, концентрация, комуникация със съотборниците, темперамент, хладнокръвие, спокойствие, влияние върху отбора и другите играчи, лидерство... Всичко това, както и начинът, по който скаутите следят за тези неща, заслужава да бъде развито в отделен пост, но отново ще обобщя най-важните неща, които лекторите от Манчестър Юнайтед споделиха:

 

• работата върху психиката на един играч е много труден и бавен процес. Много често е почти невъзможно да успееш да промениш навици, градени с години.

 

• във всяка школа и отбор трябва да има човек, който работи върху психологическите компоненти с играчите. При липса на такъв, агентът на играча може да помогне много. Родителите също трябва да полагат усилия в тази насока, но е винаги добре да има и човек извън фамилията, защото понякога играчите не приемат сериозно думите на близките си.

 

• ако един играч има перфектна техника, физика и бързина, но е притеснителен и се крие по време на мачовете, то той става неизползваем и съответно може да бъде изместен от по-слаб играч, който играе на 100% винаги.

 

• скаутите на Манчестър Юнайтед търсят лидери на терена. Когато даден отбор допусне гол например, те много внимателно следят играчите и техните реакции - дали даден футболист започва да крещи на съотборниците си за тяхна грешка или ги окуражава и се опитва да вдигне морала им, въпреки допуснатия гол.

 

• воля. Волята е може би най-важният елемент, що се касае до психологическия профил на един играч. Когато съотборниците ти излязат на дискотека, а ти останеш вкъщи, за да четеш автобиографията на Ибрахимович… Когато съотборниците ти си поръчат бира в заведението, а ти - минерална вода или фреш… Когато съотборниците ти се приберат вкъщи след тренировка, а ти останеш да тренираш индивидуално във фитнеса… Когато правиш последните повторения лицеви опори и ръцете ти треперят, но решаваш да направиш още 5… Всичко това е воля и всичко това прави разликата между великите и посредствените футболисти.

 

Скаутите на Манчестър Юнайтед знаят какво е необходимо за един играч да достигне върховете във футбола. Те търсят зрънцата, които с правилна работа ще се превърнат един ден в стълбове на отбора. И макар в днешния футбол физиката и бързината да са едни от водещите елементи, то те могат да се подобрят на по-късен етап и по-лесно, в сравнение с техниката, волята и характера на един играч. Това, разбира се, може да породи дискусии, но такива бяха думите на едни от главните скаути на Манчестър Юнайтед. 

 

С този пост поставям началото на серия от статии, които ще публикувам в campionia.bg, а също така във Viasport.bg.

 

Георги Захариев

 

Георги Захариев е футболен агент и основател на мениджърската агенция Кампиония. Той има изградена мрежа от контакти в страни като България, Китай, Италия, Англия, Македония и Гърция, а също така в Дубай. Владее няколко езика, сред които китайски.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»