Викторио Павлов: Момчета, няма да станете футболисти с чупене на стойки

Добави в Svejo
    Viasport 23/10/2017 17:00
Викторио Павлов: Момчета, няма да станете футболисти с чупене на стойки

Викторио Павлов гостува днес в Актуално студио “Дерби”, където направи интересни изказвания за българския футбол. 

 

Преди броени дни селекционерът подаде оставка, след като България U17 (набор 2001) допусна три загуби в групата си от първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица.

 

"Не съм тук да се оправдавам или да търся виновни, така започна бившият селекционер на България (2001). - Благодаря на Борислав Михайлов, че две години ми беше дадена възможност да работя с национални гарнитури и да се докосна до истинския футбол. Поемам вината за това, което се случи в тези евроквалификации. Чисто спортно-технически.”

 

“Но искам да кажа, че аз само селектирам играчите, не ги тренирам. В случая дори съм селекционер, не треньор. Сега на сцената излязоха всякакви хора да ме плюят. Тези хора задават ли си някои въпроси. Например, колко време имаме да работим в националните отбори? Ние разполагаме с няколко дни на лагер. Разполагаме с 8 дни да ги подготвим за три мача. Колко от тези хора си зададоха въпроса треньорът ли е вътре на терена? Той ли учи вратаря как да лови топката и да я изнася, той ли учи защитата кога и как да изнася топката, халфовете как да градят играта, той ли учи нападението как да завършва ситуациите. Той ли е виновен, че децата ни отстъпват във всеки един показател. Физически сме много назад, технически отстъпваме прекалено много, за тактически да не говорим.”

 

Според Павлов критиките основно тръгват от родители.

 

“Малко се работи с юношите в школите, погледна по-общо специалистът. - Всеки се хвали, че работи. Но като излязат да играят международни мачове и на мен самите футболисти ми се задават неудобни въпроси и казват: тренер, ние сме далеч от истината.”

 

Викторио Павлов се спря и на финансираните от Министерството на младежта и спорта лагери на отбори от водещи школи до 15, 17 и 19 г. в последните две лета.

 

“Тези лагери вече две поредни лета се правят в Банско. Искам да попитам журналистите, направихте ли си труда да разберете резултатите от тестовете, които се направиха там? Те са катастрофални. Първата година отборите отидоха на тези лагери на втората седмица от подготовката. Сега отидоха на четвъртата. Резултатите са с 5 процента по-добри от това, които е било предишната година. Аз си направих труда да отида на тези легери и да видя как се тренира. С парите от държавата много отбори тренираха по веднъж на ден и бързаха да ходят в басейна. Задавах им въпроса: защо имате по една тренировка на ден? Ами да не се изморят момчетата.”

 

“Задаваме ли си въпроса какво правим за юношите, продължи в същия дух Павлов. - Аз съм от 14 години в детско-юношеския футбол, знам как се работеше преди. Никой не дава отговор как да се решат проблемите. И се питаме защо нямаме футболисти за мъжкия футбол. Сега видяхме нещата със 17-годишните. Казвах им още преди 5 месеца на момчетата, че не може само да чупят стойки и да станат футболисти.”

 

Треньорът се върна към турнира в Израел през февруари, откогато датират влошените отношения между него и някои от футболистите. 

 

“На един турнир в Израел загубихме от домакините с 0:6. При 0:3 влязох в съблекалнята на почивката и се скарах на играчите, че се подиграват с националната фланелка. Искам да попитам тези знайни и незнайни хора, които сега излязоха на барикадата: ако са треньори, а футболистите се излагат така, те как ще реагират? Ще ги потупат по рамото ли?! Тогава им казах, не се излагайте второто полувреме. Загубихме с 0:6. Това е подигравка с футбола. Те го приеха, че съм ги унижил. На вечерята след това 6-7 деца от тях се хилеха. Беше им все тая, че са загубили с 0:6. Аз съм лошият, че съм ги нагрубил.

 

Оттам се зародиха групички, искаха да ме сменят, имал съм лошо поведение. Нещата стигат дотам, че нашите български футболисти ги имат за звезди в клубовете им. В дадения клуб не дават косъм да падне от главите им.”

 

Игралия в ЦСКА и Левски в близкото минало наставник се спря и на болната тема за родителските амбиции.

 

“Разбирам родителите и аз съм родител, синът ми също играе футбол. Но повечето родители са болни на тема футбол. Сега се задават въпроси защо съм взел тоя, а е не онзи. Прекалено много обаждания е имало от родители. А на терена се вижда кой може и кой не. Моята грешка е, че за дадения лагер не съм взел който трябва. Но няма треньор на света, който да се лиши от даден състезател, който ще му върши работа.”

 

Павлов повдигна и други болни въпроси - работата в школите, резултатите в Елитните юношески групи и т.н. и т.н.

 

“Три пъти тренират в седмицата. Не знам дали следите резултатите в Елитната юношеска група до 17 години. Имаме резултати по 8:0, 6:0, 5:0… След тези мачове пускаме децата да почиват. Как с 3 дни в седмицата тренировки ще израснат и ще играят голям футбол? Някои хора чакаха една година да ме плюят. В предишнишите квалификации с набор 1999 не успяха да излязат. Има омраза към мен, получиха я. А задаваме ли си въпроса кой ще си прецени грешката и дали ще я поправи?”

 

Павлов извади много интересна статистика - за 1 година е извикал 47 футболисти в националния отбор на родените през 2001 г.

 

“47 човека съм използвал за 1 година. А вие сами си убедихте, че не можем да намерим 11. Това са футболисти от водещете отбори - Левски, Славия, ЦСКА, Лудогорец, Черно море, Ботев (Пловдив)… Другите школи не искам да ги обиждам, но нямат качества. От кои отбори загубихме на квалификациите? Това даже не са водещите отбори. Не са Германия, Франция… Децата не са виновни, заблуждават ги техните родители и треньори.

 

Само един Иван Цветанов от Ботев (Пловдив) излезе и каза, че от Нова година ще въведе единна методика. А останалите? Кой излезе и каза, че ще променим нещата. Как ще ги променим?! Плюте ме, но грешките остават. Децата страдат, клубовете страдат. За толкова години вече ние нямаме един български футболист в топ лига. 

 

В отбора на 17-годишните имаме трима в чужбина. Отишли са, борят се с действителността. Ияд Хамуд започнах да го викам още от самото начало, а Едуард Ераносян го пускаше в мъжкия отбор на Локомотив (Пловдив). Той отиде в Шефийлд Уензди. Преди три месеца ми каза: тренер, това, което в Шефийлд тренираме, ще откаже половината в България. От час и половина тренировка, само 40 минути се тренира ефективно. Нека при тези условия един да направи футболисти, аз ще му сваля шапка.”

 

“Понеже разни хора задават въпроси кои са били национали… Двамата от Черно море - вратар и нападател, тренират с първия отбор. Други двама са при 19-годишните. Нито една резерва не съм взел за последния лагер. Не предишни лагери - за контроли, се е случвало. Но не и сега.”

 

Така се стигна до Кристиан Добрев, който не беше взет в националния за квалификациите. Футболистът на Ботев е в конфликт с треньора, той бе сред най-активните във фейсбук групата, в която се обсъждаше смяна на треньора.

 

“Крис Добрев. Пожелавам му да разгърне потенциала си и да си промени мисленето, за да расте във футбола. За 14 години съм виждал много такива таланти. Те си отидоха.”

 

“Във всяко едно отношение отстъпваме, никой не иска да си го признае, продължи емоционално Павлов. - 19-годишните отидоха на европейско. Това стана с набор 1998. Откога се работи целенасочено за този набор? Още отпреди домакинството на европейското до 17 години. Шест месеца преди европейското се работеше, отделяха се средства. И видяхме плодовете, класирахме се на европейско до 19 години. Треньорът постигна целта, трябва всички да му свалят шапка. А какво идва след това? Аз водех набор 1999, класирахме се на Елитен кръг. Сега като гледам къде играят и колко играят… Пожелавам им и те да се класират. Но по принцип нищо добро не ни чака, ако продължаваме така. Ще се обвиняваме един друг, ще търсим виновния. Всичко се прави само за днес, перспективата е нула.”

 

“Всичко идва от възпитанието на децата и родителите. Не може на 17 години родителите да виждат в децата си банкови сметки и договори, завърши ударно Викторио Павлов. - Бях в Левски, когато на един футболист на 17 години му беше предложен договор. Баща му каза: не, моето дете ще вземе толкова и толкова, за да подпише договор. Как да се възпитава такова дете? Как да продължи да се развива? Някои хора искат милиони да печелят. Те не могат самооценка да си направят. А ние на 17 години ги учим как да получат топката в движение. Ирландците даваха пас на 70 метра, а ние на 20 не можем. Аз съм виновен, че не съм ги научил за 8 дни. Сега поне хората видяха, мачовете се предаваха пряко.”

 

“Хора, ние играем, за да не се излагаме, а не за да се класираме, възможностите ни са малки. Коментира се, че съм сменял тактиката в хода на мача, а аз се опитвах да променя нещо”, завърши разпалено Викторио Павлов.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»