Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 02/11/2017 11:20
 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години (набор 2001) на първия етап квалификации за европейско първенство във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари. Селекционерът Викторио Павлов си тръгна след катастрофалните резултати. Паралелно с това обаче той повдигна много въпроси за това как се работи в големите детско-юношески школи. Казано накратко - че в тях не се работи правилно, ефективно и достатъчно с подрастващшите. Viasport.bg потърси мнението на треньори от водещите ДЮШ в България, които да споделят своето мнение по тези казуси - как се работи, какво ни липсва, къде отстъпваме, как да се променят нещата... На въпросите на Viasport.bg първи отговори треньорът на ЦСКА U19 Ивайло Станев, който има дълъг стаж и много отличия и в школата на Литекс.

 

- Г-н Станев, как, според вас, се работи в детско-юношеските школи в България и по-конкретно е тези, които имат представители в националните отбори?

- За мен във водещите школи, които  реално са 5-6, се работи на много добро ниво. Това, което виждам в Елитните групи е, че повечето отбори имат облик, има неща, които са работени в тренировъчния процес. Друг е въпросът дали се работи в отборите за конкретна цел или за развитието на играчите. Трябва да се направи разграничение. Проблемът с методиката е дали ние развиваме отбори или играчи. В края на краищата в детско-юношеския футбол целта е изграждането на футболисти. Проблемът идва от това, за което се работи. Вижда се, че има отбори, които се стараят, всичко е подредено. Но проблемът е дали се работи по методика с цел индивидуално развитие или самите отбори да изглеждат добре.

 

- Колко време продължава една тренировка? Наистина ли трае реално 40 минути и ефективна ли е тя?

- Какво означава ефективна? Стандартно тренировката е час и половина. Тя се разделя на подготвителна, основна и заключителна част. Зависи каква е целта на тренировката. Може и 40 минути да е. Не е проблем. Може да е възстановителна, натоварваща, тонизираща, зависи от характера.

 

- Пълноценно ли бяха използвани лагерите, организирани от БФС и Министерството на спорта?

- На нашия лагер в старшата възраст бяхме безупречни. Всеки отбор си водеше тренировъчен процес. Ние можем да говорим за нашия клуб. Знаем какво сме тренирали ден по ден, какво е времетраенето. Записано е. Можем да говорим и с документи. Но аз съм свидетел как работиха и другите. Всеки си гонеше неговите неща. Това не е отбиване на номер. Когато ние отидохме на лагера, трябваше да се съобразим, че след една седмица имаме мач от първия кръг на първенството в Елитната група до 19 години.

 

- Достатъчно подготвени ли са играчите в клубовете, преди да отидат в националните отбори?

- Има нещо, което прави много грозно впечатление. Аз работя доста години вече в детско-юношеския футбол и винаги в отборите, с които съм работил, даваме национали. Когато се постигнат успехи, както беше това лято, когато набор ’98 игра на европейско първенство, никой не благодари с една дума на клубовете. А когато няма успехи, клубовете са виновни. Малко е неприятно. Работата е една и съща. Някой път въпросът е и до поколение. Какво са виновни клубовете, че в момента няма треньор на 2000-ата година? Футболистите в тази възраст от една година не са събирани да се видят. През това време един може да дръпне нагоре, друг - надолу. Трябва да се срещат в международни мачове. Клубовете нямат възможност за такива. Аз 6 години съм в Елитните групи. Там има много добри треньори, по-добри даже и от Първа лига. Давам пример. В Първа лига всеки тим има щаб по 5-6 човека. А в Елитните групи работи един треньор и всичката работа, която вършат 4 човека, я прави той. В някои клубове има кондиционен спациалист, някой треньор от малките възрасти помага. На Запад работят по 5-6 души само в един отбор в U19, но тук не можем да си го позволим, такива са ни възможностите. Аз съм гледал швейцарска, немска, холандска методика... Швейцарската е 300 страници само за 14-, 15-годишните, нашата е 100 сраници за деца от 6 до 12 години. Ние трябва да имаме критерии и изисквания. Трябва да има норматив на 8 години какво може да прави това дете. На 12 трябва да може да прави това и това. Как ще го постигнаш - това е свобода на треньора. Другият момент е средата, която ни обгражда - дисциплина, възпитание... Тези момчета са при нас час и половина. Следващ момент - храненето. Хранят се с всякакви боклуци. Според някои изследвания преди 15-20 години един спортист от 8 до 18 години е имал около 15 000 часа спорт, ако е футболист -  12 000 часа футбол и другите 2-3 хиляди друг спорт за координация. Сега са около 6000-7000 часа. Преди време всеки тренираше и играеше на улицата. Сега го няма уличния футбол. Това е средата. Тук не говорим как работи ЦСКА, Левски или Ботев. Освен на тренировка, тези деца няма да ги видиш да играят на друго място, да се усъвършенстват.

 

- Къде отстъпваме най-много на водещите отбори в Европа? Голяма част от специалистите твърдят, че физиката е основният ни недостатък.

- Комплексни са нещата. Във всеки един аспект трябва да се работи. Живеем със заблудата, че сме технична нация. Такъв е бил Димитър Якимов, Красимир Балъков и Йордан Лечков, Димитър Бербатов... Техниката придоби различен смисъл в съвременния футбол. Някой си мисли, че техниката е да можеш да жонглираш. Има един човек, продава картофи на Околовръстното шосе в София, и той може да жонглира, ама футбол не може да играе. Първото докосване е много важно и решението преди това. Ние тактически може да се справим. Чисто физически отстъпваме след 17 години. Там ни убиват. До 15-16 години няма чак такава разлика. Но в световния футбол 17-годишни влизат в мъжки отбори. Отстъпваме в динамика и физика. Когато се опитваме да играем футбол, се отварят пространства и тогава имаме проблем. Когато стоим да чакаме и се браним, може да се организираме. Треньорите ни са кадърни. Можем да се браним и на контраатака, и на статично положение да пречим да другия отбор да играе. Проблемът е когато трябва да градим. Една техническа грешка води до контраатака  и гол в нашата врата. Техническа. Не говорим за тактическа. Лошо спиране, поемане. Вземат ти топката в момент, в който си се отворил да играеш. Вече всеки един средноевропейски отбор играе организирано и не се допускат глупости. А ние винаги сме способни на лоша концентрация. Не можем да кажем тук отстъпваме, там - не. Иначе наистина стойките на играчите ни са прекалено много. Нямат характер. Снимки, претенции... Ако аз изгоня някой от ЦСКА, той ще се откаже. Няма го този характер като на Христо Стоичков да отиде две години да тренира да друго място и да докаже, че греша. Ние ги гледаме като принцове. Това свободно преминаване от школа в школа също е нож с две остриета. Като му се скараш на този човек, той отива в Разград, там като му се скарат - отива в Левски, Берое, обикаля... Така не се научава. Няма мотивация да остане да се бори. Има още един момент от психологическа гледна точка. Когато някой има талант, ние го галим с перце и той не се научава на труд. Ако се труди и се бори и е в полза на отбора, ще изкараме футболисти. В един момент този, който е със среден талант и се труди повече, той става. Проблемът е, че в професионалния ни футбол отиват не най-талантливите - защото не са се трудили. Отиват тези с повече труд. Примерите са много.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»