Павел Панов: Няма да намаляваме Елитните юношески групи (II част)

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 29/12/2017 17:08
Павел Панов: Няма да намаляваме Елитните юношески групи (II част)

Това е втората част на обзорното за 2017 г. интервю на Viasport.bg с Павел Панов, шеф на направление “Детско-юношески футбол” и технически директор на БФС. В първата Панов отговаряше на въпроси за юношеските национални отбори (ВИЖ ТУК). В продължението разговаряхме за летните лагери на отбори до 15, 17 и 19 г., бъдещата национална Елитна U15 група, критиките за работата в школите, ще останат ли класиранията при най-малките, бъдещето на Елитните U17 и U19 и т.н.

 

- През миналата година вие лично дадохте оценка “среден” за състоянието на юношите в България на база физическите тестове по време на летните лагери по програмата на Министерството на спорта? Тази година имахте база за сравнение. Каква е оценката?

- Оценката е малко по-добра от тази през миналата година…

 

- Значи три плюс?

- Не, не искам и не мога да казвам три плюс. Вижте, има голяма разнородност в подготовката на клубовете. Оттам идва и средната оценка. Защото, ако имаме 4-5 клуба, които са показали по-добри резултати, има други 4-5, показали много ниски. Данните са при мен, а също така са предоставени на всички клубове. Затова се стремим към единна методика за подготовка, за да има ефект от това, което правим. Но и до момента не е направено малко. Още от въвеждането на Елитните юношески групи, през миналта година направихме зонални U15, а перспективата е догодина и U15 да стане на национално ниво, за да се повиши конкуренцията. Прави се много.

 

- Ще продължи ли програмата с летните лагери? Планирате ли нещо ново?

- Ще променим някои неща. Ще направим контролните срещи по-различно - като турнири, за да са по-интересни и равностойни. Отчитаме като грешка тази година, че събрахме толкова много отбори в Банско - с оглед на терените. Трябваше да проявим изключителна комбинативност, за да може всички отбори да тренират нормално. Затова се връщаме на практиката от 2016 г. тимовете да бъдат на три места. Така ще бъде по-спокойно. Където виждаме, че бъркаме, си го признаваме.

 

- Бройката ще се запази ли на 16 клуба в трите възрасти?

- Знаете, че първата година бяха 14, после ги увеличехме на 16. Няма да отстъпваме, ще искаме пак да са по 16 в трите възрасти. Това прави 48 тима от всички клубове. Има критика от по-малки клубове, които не участват в Елитните групи, че не им се обръща внимание. Но някои от тези клубове започват с възрасти от подготвителните групи и завършват с деца. Нашата цел е да помагаме с тази програма на стабилни клубове, които имат отбори в тези възрасти - до 15, 17 и 19 години. А такива възрасти имат клубовете в Първа лига. Опитваме се да помагаме на всички. Всяка една инициатива, която подемаме, среща разбиране от ръководството на БФС. Нищо не ни е отказано.

 

- Последно за летните лагери: вече бившият селекционер на националния отбор до 17 години Викторио Павлов обяви, че на тези лагери някои отбори не са работели професионално, че са бързали да ходят в басейна. Вие сте присъствал на сборовете и в трите възрасти. Какво видяхте като неутрален наблюдател?

- Това са две различни неща и ние трябва да ги разграничим. Първо, БФС съвместно с Министерството на младежта и спорта предоставя определени дати за лагери - безплатно. Всички разходи са поети - хотели, храна, пособия… Но плановете за тренировъчния процес си правят клубовете и техните треньори. Ние наблюдаваме отстрани. Аз ви казах, че разделям отборите от средната оценка, която се получава. Виждаме пропуските, говорим с колегите, но тяхната работа си остава вътрешен въпрос. Все пак се стремим да ги убедим в определени неща и затова пак се връщам на въпроса с единната методика в бъдеще. За да можем и да упражняваме контрол. Ще отидем в даден клуб и дадена възраст, ще погледнем плана за седмицата, съобразява ли се с методиката, следва ли я… Така след това ще можем да кажем: да, те работят по тази методика, но нямат резултати. Значи проблемът е в нас. Но не може да се хвърля вината от едната в другата страна. Нека не се дават такива генерални оценки и да се стреля напосоки. Ако даден селекционер не е доволен от подготовката в някой клуб, да дойде и да каже. Има си начини, аз съм в отлични или много добри отношения с ръководителите в школите, бих разговарял с тях. Неслучайно съм казал на селекционерите в националните отбори да гледат мачове не само от първенствата. Те имат право да отидат в даден клуб и да гледат тренировки, да разговарят с дадения треньор, ако имат изисквания нещо да се коригира. Това са нормални неща. Но оценка на работата в школите са дава от ръководствата на футболните клубове. А ние тук даваме оценка на селекционерите. Още нещо, което е много важно: мина времето, в което се деляхме на клубове и национален отбор. Вече сме едно цяло и трябва да си помагаме.

 

 

- Често споменавате бъдещата единна методика. Може ли да дадете повече подробности?

- Ще имаме срещи и с ръководствата на детско-юношеските школи, и с треньорите. Всичко ще бъде обсъдено с тях. Още когато бъде готова ще съберем тези хора, ще говорим, ще убеждаваме, ще показваме… И започваме да работим. Тогава ще упражняваме и контрол. Няма да караме някой да върши нещо насила. Затова говорим и за млади специалисти. Един млад треньор днес има информация отвсякъде. Всичко в тази методика ще бъде “пипнато”, така да се каже, в името на българския футбол. Да бъде от полза. За мен ще е по-добре да говорим за Кирил Десподов, или Петко Христов или който ще да е българин, отколкото за Килиан Мбапе. Прекрасен футболист, млад, но искам за нашите да се говори. А за да стане това, те трябва да са подготвени, за да може треньорите на първите отбори да ги включват там и те да се показват. Не да мислят с кой крак ще ритнат топката, а всичко да бъде автоматизирано.

 

- Заимствали ли сте за методиката от други страни, водещи във футбола?

- Да. Взема се и се сравнява това, което може да ни послужи. Не сме измислили ние футбола, разберете го. Няма и да го измислим тепърва. Но всичко, което е ново и необходимо, трябва да се прави за младия футболист, за да берем плодовете. Не са важни резултатите сега, важни са в бъдещето. Откъде вземаме? Ще го кажем, когато всичко бъде готово.

 

- Да поговорим за бъдещата единна U15 група, която трябва да стартира от новия сезон? От 16 отбора ли ще бъде?

- Нека не избързваме. Има предложение и чакаме изполкомът да си каже мнението и да даде зелена светлина. Ако получим такава, при съставянето на групата отново ще почнем от елитните клубове, няма откъде другаде. Но затова сме казали, че ще бъде от 16 отбора, за да дадем възможност на още две школи да участват. Такива, които са на добро ниво и разполагат с таланти. Ще се играе в един ден, вероятно неделя от 11 часа, когато децата не са на училище. За да имат и време на пътуват. И в тази група средствата за съдии и делегати ще бъдат поети от БФС, както в Елитните U17 и U19. Ние вече го направихме дори в зоналните U15. Важен аспект е образованието на тези деца, то е неразделна част от израстването им. Заради това избягваме да правим междинни кръгове. Още не сме дорасли водещите клубове да имат академии, където подрастващите са обезпечени и с футбол, и с училище.


- През изминаващата година няколко столични клуба се обединиха около идеята да няма класирания в подготвителните групи. Има писмо и подписка, достигна ли тя до вас?

- Не е достигнала. Аз ще кажа друго. Знаете, че всяка година през юни правим по един финален турнир по футбол 5, 7 и 9 с най-добре представилите се отбори от всяка зона на БФС. Някои определят и обявяват това като републиканско първенство. И ако спечелят там тръбят навсякъде, че били шампиони. Не, там всички участници са шампиони. Затова го правим. А не да гледаме кой бил първи, втори и т.н. Да, по стечение на обстоятелствата има класиране. Тези деца се радват на най-малкия успех и на най-малкото внимание. Ние искаме това да е празник за всички - деца, треньори, родители… Но често става точно обратното в старанието на всяка цена да се спечели първото място. Не това е най-важното. Най-важното е тези дечица да са спокойни и да покажат най-доброто от себе си. Аз мога да си харесам дете и от най-слабо класиралия се отбор. Просто като наблюдател. Ако в една работа не изпитваш удоволствие, нищо няма да свършиш. Иначе е задължение.

 

 

- Такава беше и идеята на подписката, за да няма класирания. Какво е вашето мнение за такава инициатива?

- Говорил съм по темата с Валентин Чакъров (бел. ред. председателят на зоналния съвет на БФС София) и с останалите шефове на зонални съвети. Ако тръгнем по другия път и почнем да правим не първенства, а турнири в тези възрасти, някои отбори няма да могат да участват. Има опасност да се явяват когато искат. Така както в София идват от Кюстендил и Перник, примерно, някой път ще решат да не идват. Докато когато е първенство, това ги задължава да дойдат. Виждате, че в някои възрасти има вече по три групи. Но свободното явяване е несигурност. Защо да проваляме децата? Нали заради тях правим всичко това. А нека те самите оставят настрани дали ще са първи или втори. За мен лично е важно децата да играят футбол, а не да се занимават с глупости.


- Лично мнение: нивото в Елитните U17 и U19 никак не е високо. Има отбори, които цяла есен не са спечелили нито веднъж и допускат много голове. Планира ли се промяна, например намаляване на състава на тези групи, за да се вдигне конкуренцията?

- Тези групи за това са създадени - за да има по-голяма конкуренция. Лошото е, че някои клубове закъсаха. Пак се връщам на летните лагери с тестовете и средната оценка. Още там виждах, че дадени отбори ще са в тежест на тези групи. Пролича си. Но тези неща се лекуват. Слабите ще отпаднат и ще влязат други тимове. Не искаме да разваляме групите, не искаме да ги намаляваме. В някои клубове има по-силни и по-слаби генерации. Това не значи, че проектът е лош.

 

- За финал - какво е вашето мнение за станалото между Левски-Раковски и Левски? Въобще за база “Раковски”? Кариерата ви в мъжкия футбол е започнала на стадиона там…

- За мен най-доброто решение е на база “Раковски” да се направи един стадион с помощта на държавата. Стадион, който отговаря на всички изисквания на УЕФА. За да може България да взема финали на евротурнирите. Това искам. А иначе не разбирам от юридически неща, не знам кой крив и кой прав. Но на това място в София искам да се направи нещо хубаво. Ето го мястото. В интерес на футбола. Новото си е ново. Хората “Уембли” развалиха и направиха нов. София не е чак толкова голяма. Някога аз ходех пеша от нас до “Коньовица” на тренировка. Нямахме мерцедеси. Но това са отживелици. А боричкането там не ме засяга, не съм и запознат в детайли. Отстрани е най-лесно да се дава акъл.


Снимки: LAP.bg, Viasport.bg и Олимпия ФК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»