Треньор №1 на 2017-а Ангел Стойков: На Елитния кръг ще гоним максимума

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 06/01/2018 16:05
Треньор №1 на 2017-а Ангел Стойков: На Елитния кръг ще гоним максимума

Ангел Стойков стана треньор №1 на 2017 г. в анкетата на Viasport.bg за Най-добър млад спортист. През миналата година той спечели две квалификации и участва с България U19 (набор 1998-1999, който пък стана отбор №1) на еврофинали в Грузия. През пролетта на Елитен кръг квалификации тимът ни победи и елиминира шампиона Франция, при това на терена на “петлите”. През ноември пък Стойков класира следващия България U19 на Елитен кръг през март тази година. Ангел Стойков е роден на 24 август 1977 г. в Бургас. Като футболист е играл за Черноморец, Локомотив (София), Спартак (Варна), ЦСКА, Марек (Дупница), Славия, кипърския Неа Саламина, Калиакра и Несебър. Има близо 400 мача в кариерата си и 37 гола. Като треньор е работил в Нефтохимик и Черноморец. Стана национален селекционер през лятото на 2016 г. Стойков даде интервю за Viasport.bg в Националната футболна база на БФС в кв. “Бояна”.

 

- Г-н Стойков, какво означава тази награда за вас в анкетата на Viasport.bg след година, в която вие и отборите ви постигнахте солидни успехи?

- Наистина е изключително приятно да получиш такава награда. Тя е на целия колектив. Така поне аз разглеждам нещата. А ние работим в изключително сплотен колектив. На нивото, на което сме, е невъзможно да се постигнат успехи без добър колектив. В момента не сме световна сила, за да разчитаме на някакви страхотни индивидуалности. Но пък и футболът е колективен спорт. Наградата се дължи на усилията на всички. Искам да благодаря на президента на БФС Борислав Михайлов, че ми даде шанс да работя като селекционер в националните отбори. На Емил Костадинов за огромното доверие да водя точно тази възраст и заради това, че винаги е близо до нас и ни оказва голяма подкрепа. На Павел Панов, че постоянно е на разположение и също ни помага с каквото е необходимо. Благодаря и за отличните условия, които са ни предоставени, не сме лишени от нищо. Атмосферата е прекрасна. Всичко това е предпоставка за постигнатото от нас. А на терена се вижда труда на състезателите. Те положиха усилия и показаха характер. Искам да изкажа благодарност и на клубовете, които дават национали, специално на треньорите. Без тяхната работа ние сме загубени, защото футболистите се формират в клубните си отбори. Имаме отлична комуникация и така трябва да продължим.

 

- Казват, че за да оцени човек дадено събитие, още повече в което е бил пряк участник, трябва да мине време. Как гледате сега на участието на европейски финали? Минаха шест месеца и дори повече от Елитния кръг във Франция…

- Още сме подвластни на емоциите, които изживяхме и които бяха изключително приятни за целия ни футбол. Но много бързо се развиха нещата със следващия набор - 1999. Трябваше да се готвим за първия квалификацинен кръг. От друга страна не малко футболисти от тази възраст участваха на европейско. Може би трябва да мине още време, година-две… Тогава оценката ще е по-трезва. Но аз се надявам да го нямаме това време. И сега искам да се класираме на финали, както го направихме през миналата година. И така да върви градацията на отбора до 19 години.

 

- Изтъкнахте добрия колектив като основен фактор за успехите. А как гледате на близкото бъдеще на тези футболисти като индивидуалности? Имам предвид момчетата от набор 1998, които вече излязоха от юношеска възраст? Да приемем за момент, че не сте национален селекционер, а просто футболен човек.

- Аз не ги разделям като набори. Отборът, с който играхме на европейско, беше сплав от 1998 и 1999. Те са едно поколение и то е бъдещето на нашия футбол. С изявите си тези футболисти показват, че имат потенциал. Друг е въпросът ние като треньори да го развием и в бъдеще тези играчи да са основата на младежкия и А националния отбор. Имат качества, но това не трябва да ги успокоява нито за момент. Трябва да работят и да си заслужат титулярното място в клубовете. Надявам се колкото се може повече от тях да достигнат върха на възможностите си, бъдещето е пред тях.

 

- Имаше подтекст във въпроса, продиктуван от това, че в последните години младите ни футболисти трудно стигат професионалното ниво, трудно се налагат в клубовете си, липсват в най-големите от тях…

- Причините не са само във футболистите. Те са във всички нас. Нуждаят се от повече доверие, което ние трябва да им гласуваме като треньори. Те трябва да получат шанс и много да работят, за да го оползотворят. Силно се надявам, че скоро ще покажат възможностите си на най-високо ниво.

 

 

- Нека отново си представим, че не сте национален селекционер: в последните месеци имаше дискусия за това какво липсва на подрастващите във футбола. Кои са най-големите проблеми според вас?

- Самите момчета мисля вече започнаха да усещат най-големите проблеми, които ги съпътстват в тяхното развитие. Първото и най-важно е възпитанието и отношението към самата работа. Манталитет и характер също са изключително важни. Често се говори за липсата на условия. Но виждате ние какви условия имаме да работим. Националната база, на която се намираме в момента - "Дом на футбола", е прекрасна и предлага всичко. Убеден съм, че и водещите ни клубове вече разполагат с по-добри бази в сравнение с годините назад. Остава да се свърши работата. А тя е връзка между треньор и състезатели. Оттам нататък, ако футболистите имат желанието и характера да се наложат, неминуемо ще постигнат успех. Мога да посъветвам младите футболисти да не се отказват, а да работят постоянно. Да се усъвършенстват във всеки един момент. Ако това им е целта, разбира се. Всичко останало с неща от типа “днес ще отида на тренировка, но утре няма да отида”, не води до това да станеш елитен състезател. Добре е за здравето и за самодисциплина. Но голям спортист се става с много труд. Преди тренировка, след тренировка… Мисля, че някои от тези момчета почват да го разбират. А тези, които го разбират, вървят нагоре. 

 

- Водещо е мнението сред футболните ни специалисти, че най-вече отстъпваме физически в сравнение с водещите страни в Европа. Така ли е и според вас? В интервю за нашия сайт наскоро Павел Панов разкри, че единната методика, която БФС изготвя и ще се въведе тази година, цели да помогне най-вече в този компонент…

- Физиката идва с работа. Когато работиш за физика допълнително, разбира се със съгласието на треньора и след консултация със специалисти, нещата се получават. Сега вече има много информация и възможности. Този, който има желание, и физически ще бъде на ниво. В нашия случай с отбора до 19 години показахме, че имаме футболисти с много добри физически данни. Нека не забравяме, че бяхме на европейско само с осем отбора. Отсъстваха Франция, Испания, Италия, Дания, Португалия, Русия… Хърватия, която има страхотна школа, Сърбия… Във всички тези страни футболистите са отлично подготвени физически. Щом сме били там, значи нашите състезатели са показали и добри физически качества. 

 

- Стана традиция напоследък отборите ни, особено до 19 години, да прескачат първите квалификации, а от 2008 г. насам имаме и три участия на еврофинали. Значи ли това, че българският детско-юношески футбол върви нагоре след доста мрачни години?

- Постигнатото в последните години не е никак малко. Напротив. Успехите трябва да служат за стимул на всички млади състезатели, които идват отдолу. Също така на треньорите и ръководителите да развиват футболистите. Има желание от всички страни за развитието на детско-юношеския футбол. Тук бих споменал и ролята на държавата в последните години, конкретно на Министерството на спорта. Първо се дадоха средства за европейското до 17 години през 2015-а. А там игра същят набор, който достигна до финалите в Грузия. Две години поред се отделят пари и за подпомагане на школите с летните лагери. Първата година бяха 1 милион лева, след това програмата беше разширена. Ще продължи и тази година. Това са важни неща. Без държавата футболът няма как да се развива и напоследък тя е налице. А тук цари и отлично взаимодействие между държавата на БФС.

 

- В началото на разговора изразихте оптимизъм за Елитния кръг на 19-годишните, независимо от имената на съперниците - Испания, Франция и Белгия. Значи ли това, че наистина ще се гони класиране, а не просто достойно представяне, както се казва често?

- Разбира се. Готвим се да вземем максимума, както и преди година. Искаме да се противопоставим на трите съперника и имаме отбор, който може да го направи. Друг е въпросът колко точки ще спечелим. Но пак казвам - можем да се надиграваме с всеки един съперник. 

 

 

- Можете ли да разкриете подробности за програмата до Елитния кръг, който е в периода 21-27 март?

- В края на февруари, след подновяване на първенствата в Елитните юношески групи, ще изиграем две контроли с Косово в България. Според атмосферните условия ще се преценява къде ще бъдат. Между 5 и 8 март предстоят две проверки срещу Сърбия, отново на наша земя. След това ще има пауза в първенството и ще заминем на Елитния кръг в Испания. Подсигурено ни е всичко, което е нужно от ръководството на БФС. Ще се подготвим по най-добрия начин. Надявам се всички състезатели да са в най-добро  състояние. Има време и за добра подготовка по клубовете, и за достатъчно игрови минути. Всички усилия са насочени към това да се представим по най-добрия начин на този елитен кръг. 

 

- А как ще се процедира в първите месеци с набор 2000, който е следващият U19?

- Има си международен календар. Търсим съперници и за този тим, сега има свободна дата през февруари. Ако не намерим противник, ще направим двустранна игра с набор 1999. Тези състезатели така или иначе трябва да са в нашия поглед и не е изключено някои от тях да попаднат в състава за Елитния кръг. От тях зависи. 

 

- Бихте ли отправили пожелание към младите спортисти за 2018 година?

- Първо им пожелавам да са здрави. Да са щастливи със спорта, който са избрали. И нито за момент да не се огъват пред трудности. Напротив, да преследват успехите. И те ще дойдат. Пак казвам, няма невъзнаграден труд. Желая им също така с чест да носят родния флаг и да са горди българи. И да правят горди и нас. 


За церемонията, ЧЕТЕТЕ ТУК


Класиранията по точки, ВИЖТЕ ТУК


Как гласуваха журналистите, ТУК


На снимката най-горе: Ангел Стойков получава наградата си от зам.-изпълнителния директор на БФС Павел Колев.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»