Младите ни тенисисти по проекта 3Т с 21 титли

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 01/02/2018 19:14
Младите ни тенисисти по проекта 3Т с 21 титли

21 титли са спечелили младите тенисисти на България през 2017 г., включени в проекта „3Т - Тенис, Тийм, Талант“ на Българската федерация по тенис и нейните партньори.

 

Това стана ясно по време на пресконференцията в офиса на основния спомеществувател на програмата - БНП Париба на бул. „Цар Освободител“ №2 в София.

 

На нея присъстваха Кристоф Деру - БНП Париба, ръководител за България, Катерина Генова - генерален секретар на БФТ, Кирил Берон - директор на проекта 3Т, Пресиян Коев - отговорник "Развитие" на БФТ, Тодор Енев - старши треньор на националния отбор за мъже, както и повечето от децата от програмата.

 

От БФТ и от БНП Париба отчетоха като много успешна втората година от съществуването на „3Т“.

 

Програмата стартира през 2016 г. с два отбора по 4 тенисисти до 12 г. През 2017 г. участниците се удвоиха, като бяха създадени и два отбора до 14 г., а броят на включените в тях деца нарасна на 22. Програмата осигури участие на отборите в общо 28 от най-силните международни турнири в Европа за 12- и 14-годишни. Отборите бяха водени от треньори, а по време на подготовката децата имаха възможност да работят с психолог, кондиционен треньор и кинезитерапевт.

 

През 2017 г. младите тенисисти от „3Т“ проекта спечелиха общо 21 титли. 10 от тях са на сингъл, а останалите - на двойки. Освен това те спечелиха още 5 титли от „утешителни турнири“, а в други 12 случая играха на финали.

 

„За нас тази година беше трудна, но приятно трудна, защото децата в проекта се удвоиха. Радостни сме обаче, че вече всеки цикъл класираме поне по един отбор за европейските отборни първенства, което не се случваше често преди 2016 г.“, заяви Пресиян Коев, отговорник "Развитие" на БФТ.

 

„БНП Париба е спонсор номер 1 в света на тениса. Това е едно уникално партньорство започнало през 1973 г. с подкрепата на "Ролан Гарос" и днес обхваща всички нива на тениса: индивидуални и отборни тенис турнири, тенис за хора в инвалидни колички, от тенис за аматьори до най-големите професионални турнири.

 

Нашият слоган We Are Tennis ("Ние сме тенис") отговаря не само на активната ни подкрепа за този спорт, но също изразява, че ценностите на тенис спорта съвпадат с нашата бизнес етика: спазване на правилата, честна игра, прецизност, високи постижения, сподели Кристоф Деру. - За БНП Париба насърчаването на развитието на таланта в децата винаги е бил приоритет и ние се радваме да подкрепяме децата и екипа на 3Т проекта.“

 

Генералният секретар на БФТ Катерина Генова благодари на всички състезатели, техните треньори и родители за съвместната работа и постигнатите успехи.

 

„Ние като федерация отделяме сериозен ресурс именно за развитието на подрастващите. Оттук нататък търсим варианти как да подкрепим децата и след 14 г., когато излизат от 3Т проекта. Лично аз съм изключително щастлива, че съм в БФТ с това талантливо поколение деца. За нас това са най-важните възрастови групи“, заяви Генова.

 

Капитанът на България за "Купа Дейвис“ и треньор на един от отборите в проекта 3Т Тодор Енев пък благодари на всички спонсори за подкрепата и по-специално на БНП Париба.

 

„За мен е изключителна чест да съм част от тази програма и да помагам на децата“, обяви той.

 

Родителите на децата от програмата пък бяха подготвили специално благодарствено писмо, което бе прочетено на събитието и връчено на директора на проекта Кирил Берон.

 

Програмата „3Т - Тенис, Тийм, Талант“ вече започна своето трето издание с участието на отбора до 14 г. в най-силния турнир в зала за тази възраст - „Малките асове“ във Франция. И през 2018 г. в проекта ще участват 2 отбора до 12 г. и два - до 14 години, на които ще бъдат осигурени съвместни лагери и участия в общо 30 международни турнира.

 

„Новост ще е, че всеки български тенисист извън проекта, който играе на турнир с участието на отбор от "3Т", ще може да се възползва от помощта на съответния национален треньор и да ползва превоза, осигурен от БФТ, съобщи още Пресиян Коев. - Освен това ще бъде използван и иновативен метод - приложения за анализ на играта и обратна треньори и връзка с личните родителите на децата.“

 

Най-големият плюс за 14-годишните обаче ще е организирането в края на май в курорта „Албена“ на международен турнир от най-високата, първа категория на Тенис Европа. В него България ще има право на по 20 деца в двата пола, които ще премерят сили с най-добрите в Европа за тяхната възраст.

 

БНП Париба е активен и ангажиран партньор на Българската федерация по тенис. Днес банката е спонсор номер 1 в света на този спорт. Тази година се отбелязват 45 години от началото на забележителното партньорство, което започва през 1973 г. и обхваща всички нива на спорта: индивидуални и отборни турнири, тенис за хора в инвалидни колички, от тенис за аматьори до най-големите професионални турнири.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»