Германецът Матиас Новак: България е футболна нация

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 20/04/2018 11:00
Германецът Матиас Новак: България е футболна нация

В края на месец март в София се проведе международен футболен семинар. Близо 100 треньори от всички нива в българския футбол присъстваха на двудневните лекции и практически занимания.

 

Специалисти от Германия, работили в едни от най-силните клубове в Бундеслигата, бяха лектори. Един от тях е Матиас Новак. Шест години той е част от голямото семейство на Байерн (Мюнхен).

 

Матиас Новак разкри пред Viasport.bg, че до момента е посетил 34 държави заради футбола. Изнася лекции, представя своите идеи и възгледи. За първи път пристигна в България. Неговата тема на семинара бе "Deep Learning" - креативна техническа тренировка. Става въпрос за подобряване на работата с двата крака и подобряване на интуитивното отиграване в ситуация един срещу един. Какво е интуицията? От какво се нуждаят нашите играчи? Какво е "оръжието" във високоскоростния футбол?

 

Тези теми бяха представени.

 

"Предимството при мен е, че върша това от много дълго време и съм постигнал много, много добри резултати. То функционира. Ако трябва да говоря за моята тренировка тук, това е трудна работа и не винаги доставя удоволствие на играчите. Но целта е да забавляват по време на състезанието. Да имат контрол между тялото и душата", каза Новак.

 

Юношите на ЦСКА-София U19 съдействаха за практическите упражнения по време на семинара

 

"В Байерн (Мюнхен) работих 6 години, в по-голямата част от тях съм се занимавал с женски футбол, за кратко бях и при подрастващите, при юношите. Там също съм се занимавал с този тип тренировки, които показах и пред вас. Страхотна работа беше. Голямо удоволствие е да работиш за такъв клуб", разказа специалистът.  

 

"Човек опитва винаги да намери нещо ново, когато пристигне в друга страна. В повечето случаи се говори за храната. Но тук не става дума за храната. Аз бях въодушевен фен на Красимир Балъков и на отбора ви тогава. Колко време мина? Българският футбол имаше отлично реноме в Германия в онези години. Беше ясно на всички, че в България има добри футболисти. България е малка страна, но има традиции във футбола. Това е футболна нация", заяви пред Viasport.bg Новак и призна:

 

"Трябва да излъжа, ако кажа, че знам имената на ваши играчи в момента. Познавам отборите от предишните години като ЦСКА (София), с чийто юноши работихме по време на семинара. Но вече има отбори като Хофенхайм например, който нашумя в последните десетина години в Германия. Те бяха изненада. Истината е, че в момента в Германия се знае много малко за българския футбол. Последният ви наистина голям футболист, мисля, че е Бербатов, който игра в Байер (Леверкузен), а след това замина за Висшата лига в Англия."

 

"Проблемът е да се стартира отначало", каза Матиас Новак

 

Матиас Новак направи интересно предложение, свързано с развитието на юношите. Според него не е необходимо да се правят дългосрочни планове. Когато имаш добри футболисти на 16-17 години, трябва да работиш с тях интензивно, за да попълнят националния отбор и да не пропуснат важната крачка към професионално развитие:

 

"Според мен, от моята гледна точка, в момента проблемът при вас е да се стартира отначало. Един малък клуб има бързи, кратки пътища, по които да тръгне. Ще дам пример. Ако се започне да се работи с един отбор U17 и през следващите 4 години се концентрира работата с този отбор, може би в един следващ момент ще може да се говори за добър национален отбор. Не, не става въпрос за 10-15 години, а за по-кратък период от време. Защото това, което човек познава, вече го знае. Ако трябва да направим стъпка напред, трябва да допуснем, да приемем нови неща и да ги направим", обясни германецът.

 

"Това, което е важно, е, че днес никой няма време. В областта на подрастващите всичко се развива много бързо. Когато има силен отбор в U17 или U18, трябва да се съберат най-добрите и да се направи специфично обучение и подготовка. Тогава може нещата да се случат много бързо.  Всичко е в главата", добави Матиас Новак.

 

Матиас Новак бе впечатлен от присъствието на Илия Груев на семинара

 

Той беше впечатлен от факта, че треньорът на Дуисбург Илия Груев присъства на семинара:

 

"Треньорите трябва непрекъснато да се запознават с нови теми. Намирам за страхотно това, че треньорът на Дуисбург Илия Груев е тук. Това показва връзката му с българския фубол. Не му е все едно. Той е много заинтересован от това, което се случва в треньорската професия."

 

Матиас Новак и Георги Иванов-Гонзо


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»