Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 12/07/2018 13:00
Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Ще му помага завърналият се в школата юноша на клуба Трифон Панев. Рибарски даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

 

Tреньорът на Берое U19 Слави Жеков каза, че за него предстоящият сезон е предизвикателство. За вас Елитната група U17 предизвикателство ли е?

- Не. Това е поредно стъпало към мъжкия футбол за отбора. Вече сме играли с тези съперници, срещу които ще се изправим през годината, познаваме се много добре. Хубаво е да имаме някаква отправна точка, за да видим какви биха били реалните ни претенции.

 

– Какво казахте на отбора преди първата тренировка?

- Че тази година от съществено значение е кой път ще поемат. Посоките в момента са много и реално погледнато тази година ще бъде изпитание. Това е по-точната дума, не предизвикателство, за да видим евентуално кои биха могли да бъдат част от представителния ни отбор.


– В момента работите с доста голяма група. Това ли ще бъдат играчите, на които ще разчитате или има и такива на проби?

- Да, има две момчета, които са на проби. Иначе групата е от 20 полеви футболисти, имаме и трима вратари. Две момчета са набор 2003, двама от вратарите също са набор 2003. Целта ни е да се засили конкуренцията, след това аз лично ще наблегна на качеството и на целеустремеността в тренировките, за да може тези момчета да израстват.


– Някои от тези момчета, с които и сега работите, вече са играли в Елитна група. Те ли ще бъдат лидерите на отбора?

- Да, имаме 4-5 човека, които са играли в Елитната група. Но по принцип лидерът не се провъзгласява. Лидерът е този човек, който може да амбицира най-много свои съотборници, да бъде техен положителен пример. И ако съумее да направи това, той автоматично става лидер. Надявам се в отбора да има повече такива хора, повече добри примери, защото само така отборът ще постигне позитивен резултат.


– Какво е състоянието на Никола Маринов, който пропусна голяма част и от миналия сезон заради травма? В предишния също имаше доста здравословни проблеми.

- Да, едната травма дойде след удар, имаше проблем с ключицата. После се появиха болки в коленете, които се дължат на растежа. Той ще бъде облекчен в някои от натоварванията, за да може първо да не изпитва болка и второ да бъде максимално ефективен и да няма големи прекъсвания в подготвителния период. Това би било доста лошо с оглед на факта, че той миналата година доста време не игра. Като цяло обаче мисля, че няма да има проблеми за новия сезон.


– Какво предвижда програмата на отбора до лагера на Боровец, на който ще се качите в началото на август?

- Ще изиграем може би три контролни срещи. Тази седмица ще завършим с двустранна игра, другата седмица сме предвидили контролна среща като чакам отговор от два тима. След това ще имаме още два приятелски мача като с това ще приключим тази серия. Радвам се, че за този лагер сме в такава група. Срещу отборите на Левски и Лудогорец и разбира се на Локомотив (Пловдив) ще можем да изиграем три сериозни двубоя. Проблемът е, че другите отбори не са започнали подготовка и възможностите за контролни срещи се свеждат само до отборите от Елитните групи. Това, че не знаем още и програмата на първенството, също донякъде ни затруднява.


– Казахте "познаваме съперниците", вие сте и амбициозен. Какви цели си поставяте за този сезон в Елитната група?

- Моите цели по принцип са винаги да побеждаваме. Това означава първото място. Разбира се от първостепенно значение е изграждането на футболисти, това е основната цел. Ще изберем и начините да го постигнем. Но аз си мисля, че добър футболист, без да е научен да побеждава, не съществува.


– С оглед на това, че все пак играете Елитна група, ще се запази ли тенденцията футболистите, които показват развитие, да се качват при по-големите?

- Да, предполагам, че ще се запази. Такива са вижданията на директора на школата и на старши треньора на първия отбор – по-добрите футболисти, тези, които се отличават, е редно да правят стъпки напред. Но в този случай е хубаво да се прецени дали тези играчи ще бъдат полезни там. Преди всичко за самите себе си и след това за отбора. Но за да стане това, те трябва да се отличават първо в своята възраст.


– Какво научихте от последния сезон, когато играхте със значително по-слаби съперници?

- Те са такива, каквито ти ги поставиш. Отборите, срещу които се изправихме, бяха с година по-големи от нас, но въпреки това безапелационно станахме първи. В предишната година в зоналното първенство отново станахме първи, по-предишната пак. Това говори само за едно: че ние заслужаваме мястото си в Елитната група и това да мерим сили с водещите отбори в цяла България. Но в София отборите играят почти всяка седмица мачове, които са равностойни, и по-този начин според мен се израства най-много. Тук това, че противникът дори на моменти е неорганизиран, ни играе лоша шега.


– По ваша инициатива в края на миналия сезон в школата бяха проведени тестове. Какво показаха те?

- Да, те бяха приоритет за цялата школа. Коментирахме ги с г-н Ганчев и направихме така, че абсолютно всички деца да ги минат. Те разделят футболистите в три основни групи – задоволителни, незадоволителни и добри резултати. Добрите също се разделят на три – добри, много добри и отлични. Тестовете не са само физически, изследвани са няколко компонента от високото спортно майсторство на футболистите. При физическите става дума за бързина и повратливост, а от технически се включват почти всички похвати. На базата на тези показатели са направени и тестовите батерии, които се изпълняват освен за точност и за време. Реално погледнато това е, което представлява съвременният футбол – максимално бързо да се вземе максимално правилно решение.

Самите тестове показаха, че футболистите във всеки един набор са разнородни, т.е имаме играчи във всички категории. Аз лично ги съпоставих с една европейска школа. Там при 13 и 14-годишните си позволяват резултатите да бъдат разнородни. Всеки един треньор обаче има за цел преминавайки в следващата възраст, тъй като там треньорите се сменят на две години, да предаде на своя колега еднородна група играчи. Това означава всички да бъдат в ниво добри. И в стремежа им да бъдат такива, при окомплектоването на отбора, започваме да се разминаваме.


– Ако обобщим с една дума – колко голямо е изоставането и има ли го изобщо?

- Зависи. Изоставане спрямо кои? Имаме деца, няма да им споменавам имената, които превъзхождат тези във възрастта си, но освен това превъзхождат и тези деца, които имат някои от колегите на запад. Но за тях е важно как ще продължи развитието им. Други деца изостават, да. Тук вече е ролята на подбора. На запад им дават време, в които тези критерии да бъдат подобрени. И ако това не се случи, на вратата чака друго момче. Ние на този етап обаче няма как да осъществим толкова голямо текучество на деца.

 

Източник: beroe.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»