Казакови ваят бъдещи шампиони

Фигурно пързаляне
Добави в Svejo
    16/11/2012 09:00
Казакови ваят бъдещи шампиони

Едва 15-годишен, младият фигурист Стоян Казаков пристига от Украйна в родината на своя баща и започва да се състезава за България. Сега той е на 33, вече треньор по фигурно пързаляне, който вае бъдещи шампиони. Преди две години Стоян откри свой клуб по кънки на лед София. Негови помощник треньори са по-големият му брат Вячеслав и тяхната сестра Виктория. Баща им е българин, от Бургас, а майката – украинка, от Одеса.


В София първи пристига Вячеслав Казаков – още през 1991 г. и става национален състезател в танцова двойка с Мария Хаджийска. В това време Стоян тренира в Одеса при прочутата Галина Змиевска. Но когато специалистката заминава да работи в САЩ Стоян Казаков преминава при друг треньор и в друг вид на фигурното пързаляне – спортните двойки. „Ситуацията в Украйна не беше добра, спортът се разпадаше. Търсех алтернатива за себе си и дойдох на 15-годишна възраст в България. Тук поне имаше пързалки, докато в Украйна започнаха да ги затварят.

 

Хареса ми в София, харесаха ме и треньорите. Станах републикански шампион и национален състезател. Стигнах до 15-о място на световно юношеско първенство през 1996 г. в спортна двойка с Ирина Младенова и до 15-о на европейско първенство в Прага през 1999 г. с Милена Маринович.  Спрях да се състезавам през 2000 г., завърших НСА и от 2006 г. работя като треньор”, разказва набързо историята си Стоян Казаков. Той съжалява, че е окачил кънките на пирона прекалено рано – само на 20 години. Но сега се чувства щастлив, че е намерил призванието си в треньорската професия.


„Получавам удоволствие от треньорската работа, харесва ми, идва ми от сърцето, получавам емоционално удволетворение. Наистина, изморявам се много, трудно се работи с деца. Но когато се прибера вкъщи целият ден ми минава като на лента пред очите и остава хубаво чувство. Щастлив съм, че имам такава работа”, признава младият шеф на спортен клуб.
Той има двама национални състезатели – спортната двойка Павел Савинов и Анжелика Илиева, които се готвят много сериозно. Те вече представят България на турнирите Гран при и на световни първенства за юноши. Борят се догодина да участват на световни и европейски първенства при сеньорите.

 

Клуб по кънки на лед София е гнездо на таланти, които се подготвят в столичния Зимен дворец на спорта. От една година Стоян работи успешно и с двадесетина деца в Ботевград, където има тренировъчна пързалка.

 

„Амбициите ми са възможно най-много деца да тренират фигурно пързаляне, да се развие този спорт в България. Колкото повече деца има на пързалката, толкова по-голяма е вероятността да излезе някое шампионче. Трудно се прави селекция само от пет или десет деца”, споделя Казаков. ”Набираме желаещи както за аткивно спортуване, така и само за здраве. Някои идват веднъж или два пъти седмично, колкото могат, други – всеки ден.

 

Малчуганите, които мечтаят за кариера на фигуристи, започват да се пързалят на 4 годинки и най-късно – на 7 г. Моят 4-годишен син Георги също почна да тренира тази есен. Дъщеря ми Яна (9 г.) вече напредна и участва в състезания. Но при нас се случва да идват за първи път 10-годишни, които желаят да се пързалят просто за удоволствие. Таксите зависят от посещенията, като максималната е 200 лева, а минималната – 100 лева. С тези пари се заплащат и две тренировки по гимнастика и танци в зала.”

 


Условията в България за този красив, но труден спорт, не са перфектни.  Но като председател и старши треньор на клуба Стоян Казаков се старае да създаде комфорт за децата. „Имаме топла съблекалня и зала. На пързалката е студено, но един час може да се издържи. Помагат ни доста хора. В партньорство сме с „Академика 2011”, която ни помага с базата. Това е най-трудното в България в този момент”, разказва Стоян.


Тази година клубът стартира програма „Активни и здрави заедно” за деца с увреждания. „Наши партньори са Център за деца със специални нужди „Свети Мина” и Фондация за невидими деца в България. Кандидатствахме по тази програма в министерството на спорта. Надявам се да ни одобрят, за да можем да предоставим повече време на тези деца. Те и сега идват, защото не можем да чакаме одобрение. Стартирахме на 17 септември и министър Свилен Нейков беше наш гост тогава.


Така от два месеца и половина дечица със синдром на Даун и аутизъм тренират с нашите състезатели. Целта ни е всички да са заедно на пързалката, за да ги интегрираме и да имат по-богат социален живот. Да, фигурното пързаляне е труден спорт и за здрави деца. Но и малчуганите със специални нужди имат огромно желание да се пързалят, не ги е страх и се справят” споделя за новата инициатива Казаков.


Младият шеф прави всичко възможно да популяризира работата на клуба. Създал е сайт и фейсбук страница. Прави контакти с детски градини и училища, в които открива желаещи да тренират фигурно пързаляне. В началото децата просто се учат да се пързалят, да се чувстват свободни в движенията си на кънки така както се движат и на твърда земя. Треньорите не искат от малките фигуристи да прави чудеса на леда.  А трудните елементи и скоковете идват с времето.


Стоян Казаков е обезпокоен от лошата физическа кондиция на днешните малчугани. „Много малко деца играят навън или ходят някъде да спортуват. Другите си седят вкъщи пред телевизора или компютъра. Нацията ни се обездвижва. От 6 г. провеждам лагери с начинаещи и със всяка година нещата стават от зле по-зле. Те нямат нормална двигателна култура. Трудно им е дори да хвърлят топка или да скачат на въже.

 

Ние ги учим първо на основни двигателни умения чрез танци и гимнастика и паралелно с това ги качваме на кънките. Всеки родител трябва да даде възможност на детето си да тренира. А дали то ще стане шампион е друго нещо. Спортът е още един шанс в живота и възможност за допълнителна среда за общуване. Факт е, че децата, които спортуват, са едни гърди пред останалите”, категоричен е Стоян Казаков.


Коментари
Още по темата

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»