Как да подготвим и „построим“ футболна тренировка?

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 09/03/2017 10:20
Как да подготвим и „построим“ футболна тренировка?

Тук ще проучим значението на подготовката преди създаването на тренировката и как може да се подобри резултатът от заниманието.


Като треньори ние сме изключително заети, винаги с нещо, което ни отнема времето за планиране и изготвяне на тренировката. По този начин често пренебрегваме подготовката на заниманието и чак когато пристигнем на игрището, започваме да мислим за това. Тук ще обсъдим няколко неща, които ще помогнат да правим организацията по-лесно, по-бързо и по-ефективно.

 

Подготовка


“Fail to prepare, prepare to fail” („Провален при подготовката, приготви се за провал“) е често използван цитат по темата, която засегнахме. Ние като треньори обикновено се концетрираме върху детайлите от тренировъчната сесия, тактическия замисъл или игровото поведение на състезателите, а именно така забравяме за оборудването, което ни е необходимо за изпълнението на всичко това. Заниманието по този начин може да има отрицателен резултат. Подготовката преди започването му е това, което ще даде предпоставки за по-качествени резултати от тренировката.


Подготовка на терена


Футболните игрища в повечето случаи са сходни - две врати в двата края. Независимо от това размерът на терена може да се регулира спрямо нуждите и възрастта на футболистите. В тази статия ще обърнем внимание на един отбор, използващ половин терен, тъй като е най-често срещаната среда за работа. Тези съвети могат да се ползват за всички възрастови групи.


Формата на вашите упражнения, към която винаги трябва да се стремите е да бъде правоъгълна. Разбира се, може да използвате и други форми, за да провокирате вашите играчи да опитват нови неща, но се придържайте към формата на реалното игрище за футбол, а именно - ПРАВОЪГЪЛНИК. 


Където и когато е възможно използвайте за посока на атакуващите състезатели, посоката, към вратата (голямата). Червен отбор - атака, син отбор - защита.Както можете да видите в графиката, въпреки че футболистите играят игра на малък терен (Small sided game), работят в посока реална на футболен двубои - вертикално, а не хоризонтално. Естествено има упражнения и игри, които имат разнообразни цели.


Тогава може да се използват страничните линии на терена за очертания, голлиния или други разновидности, които желаете (това е страхотен съвет, защото тези линии са ви „наготово“). 


Използвайте, когато имате възможност, естествената посока на футболната игра. Това ще създаде усещания у вашите футболисти, които ще бъдат от полза в обучението им в дългосрочен план. 


Обикновено може да ползваме две игрища (малки) в гореспоменатата посока, а в зависимост от размера им може да се добави и трето за използване на игри на малък терен.

 


Понякога това не е възможно, когато имате твърде много играчи или вашите упражнения/игри не са съвместими за малки игри (small sided game).


Например: ако играта е 3 на 3 (3v3) и след това искаме да преминем към 6 на 6 (6v6), можем да използваме разположението на игрищата по този начин, за да разрешим проблема по-бързо.


 

Това е един от най-ефективните начини. Той е елементарен и лесен за организиране, и съкращава времето за прехода от 3 на 3 (3v3) към по-големи игри 6 на 6 (6v6) или 9 на 9 (9v9), нужно е просто да премахнете малките врати от полето, когато е необходимо, за да получите по-голям терен. 

 

Има нещо, което трябва да обмислите, преди да започнете с подготовката на терена за вашето занимание. Ако смятате да правите специфични упражнение за атакуване или защитаване, трябва да използвате зоните, в които именно вашите играчи ще бъдат най-активни по време на футболна среща. Това звучи наистина много просто, но често го пренебрегваме в организацията на тренировъчното занимание.


Например: ако се работи с крилото и с атакуващ краен защитник, няма смисъл да се работи с тях в централната зона на футболния терен. Няма и да бъде реалистично, ако работите с вашия централен нападател на страничната линия на игрището, което е много далече от целта му. Посоката и разположението на вашите упражнения/игри е витално за ефективността, разбирането и осъзнаването им от вашите играчи.

 


В тази графика давам пример за това как може да изглежда зоната на някои специфични позиции и използването им във вашите тренировки. Няма съмнение, че зоните са много повече, но първо трябва да помислите: Каква темата на тренировка? Какво ще наблюдавам в моите състезатели? На каква зона от игрището искам да ги виждам? И какво правя, за да помогна за разбирането и усвояването на дадено упражнение?


Когато мислите за площта, която ще ви е нужна за дадено упражнение, помислете дали вашите играчи ще се справят с размерите му. Дали то не е прекалено голямо/малко за техните възможности? Дали ще бъде лесно или трудно заради размера на полето? Винаги е по-добре да се започне с по-голямо игрище за работа.


Ако футболистите се справят прекалено лесно с задачите, то тогава винаги може да се смали и да принуди вашите играчи да бъдат по-креативни и по-бързо мислещи. 


Топки


Винаги топките трябва да бъдат напомпани. Топката е нещо, без което футболна игра не може да съществува. Грижете се за тях. Вашите футболисти обичат добре поддържани футболни топки.


В началото на тренировката оставете достъп до топките, за да могат вашите играчи да изпълняват ваша задача, ако те са дошли по-рано от другите. Използвайте всяка една секунда вашите възпитаници да я докосват (жонглиране, жонглиране по двойки, джитбол, финтови движение, трикове и други).


По време на тренировката бъдете интерактивен. Винаги носете в себе си две топки под мишниците си. По този начин във всеки един момент ще можете да поддържате интензивността на тренировката, когато топката на футболистите излезе извън полето.


Вие сте човекът, от които зависи плътността на сесията. Не бъдете треньорът, който седи и крещи с хронометъра. Бъдете треньорът, който помага на отбора си!


Конуси, шапки и потници (и други)


Групирането (сортирането) на тези атрибути по цветове е начин, който ще ви спести много време, защото ние (треньорите) желаем нашите зони и очертания да имат един и същи цвят. Но ако чантата ви е пълна с натъпкани на едно място конуси, шапки, маркери, потници с различен цвят ще бъдете разочаровани, когато имате нужда от едноцветни принадлежности. Това ще отнеме ценно време, време, което бихте ползвали за нещо по-продуктивно и полезно за вашата тренировка. Пазете вашите маркери по цветове.


Съвет: ако вашите групи, които тренирате са малки деца, може да се възползвате от тяхната енергия и да им дадете задача да подредят по цветове всичко каквото пожелаете преди тренировката. Те ще се забавляват и ще се чувстват полезни за отбора. 


Съвет при използването на конуси/шапки/маркери за очертаване на игрово поле. За линия 30 метра, не е нужно да се слага атрибут на всеки метър. Това губи вашето време. Може да ползвате 5 броя от тях през 6 метра и ще ви свършат отлична работа.   Представете си, ако трябва да очертаете игрище с размер 60 метра и слагате конус/шапка на всеки метър?


Съвет: Когато желаете да привлечете вниманието на вашите футболисти за начална точка, място за дадено движение (финт), точка за смяна на посоката и други, може да използвате различен цвят шапка от останалите. При липса на различни цветове от шапките, можете просто да обърнете шапката наобратно, за да се различава от другите.


Съвет: Преди началото на тренировката можете да очертаете зона (квадрат) с шапки, в който вашите спортисти могат да оставят техните бутилки с вода, шуби, горнища, шапки и други. Това е изключително ефективно, когато на терена тренират повече отбори. 


Различителните потници обикновено са в една чанта/сак дори и в професионалните клубове. Понякога се случва, треньорът да желае да извади даден цвят потник и не може да го открие. Това е просто заради големия брой натъпкани в сака потници. Единият от начините е потниците да се вържат по цветове с по един от тях или различните цветове да бъдат отделно в по-малки пликове/торби. Това ще помогне, те да бъдат разделени един от друг и ще е по-лесно откриването им.


С поставянето на потниците на земята във вид на дадена система на игра преди началото на заниманието печелите време за даване на информация за позициониране на футболистите. Те ще получат информация още преди да сте започнали да говорите.


Можете да връчите на възпитаниците си потниците още преди да е започнала тренировката или още в съблекалнята. Така ще можете да спестите време, да предпазите спортистите от настинка и запазите плътността на упражненията, когато времето е неблагоприятно (зимни условия).


За доброто настроение в тренировките, което е важно, винаги може да използвате цветовете на потниците. Пример: електриково зелените потници могат да бъдат Барселона, оранжевите Валенсия и т.н. Използвайте вашето въображение.


При щафетните игри потниците могат да бъдат използвани. Те няма да пречат в ръцете на състезаващите се. Изключително удобни са при състезателни игри с дриблиране с топка в крака - те са отлична „щафетна палка“.


Визуализация


Има много методи на обучение, които познаваме и използваме за подготовка на заниманията ни. Визуализацията е отличен начин, който помага на състезателите да разберат задачата за изпълнение на терена. Много точен и добър начин е използването на таблет или магнитна дъска.


Таблетът дава точна информация за движението и изпълнението на различни видове задачи, ако сте избрали качествено видео. Тактическата дъска също дава добър пример за ситуации, но няма възможност за видео. Ако нямате тези принадлежности, може да използвате конуси, които да вършат същата работа като магнитната дъска.

 

Споделяне на терен


Много от клубовете споделят цял терен за няколко възрасти или го споделят с други клубове. Тук ще дам съвети за по-ефективно използване на пространството по терена и извличане на максимална полза от времето, за което сме на терена.


Идвайте възможно най-рано, когато игрището е свободно. Препоръчителното време е 30 минути преди тренировка. Това време дава възможност на треньора да прегледа и подреди своите треньорски атрибути, да обмисли коя част от терена да ползва, колко пространство ще му е нужно и други.


Ако теренът не е свободен преди началото на вашето занимание, може да използвате вашите футболисти, за да помогнат в подреждането на тренировката. Инструктирайте ги добре. Всеки да си има отделна проста задачка, за да може да я изпълни без проблеми.


Ако възпитаниците ви са малки деца, които не могат да помогнат, дайте им задачка и подредете игрището си. Пример: накарайте ги да жонглират и поставете задача – кой ще направи 10 крачета. Задайте даден финт или трик за изпълняването му, докато вие се справите с подготовката.


„Остави го така, както го намери“ 


Краят на тренировката е началото на следващата. Съберете и подредете всичко така, както беше в началото на заниманието. Футболистите ви ще помогнат за това. Възпитайте играчите си по начина „Остави го така, както го намери“. 


Сак за първа помощ


Футболът е контактен спорт и често се стига до различни по вид травми. Винаги има нужда от медицински принадлежности, с които може да помогнете на контузен или наранен играч от тима ви. 


Заключение


Подготовката понякога е по-трудна отколкото очакваме. Винаги трябва да се опитваме да бъдем бързи и ефективни, това ще дойде само когато разберем от какво се нуждае нашата тренировъчна сесия. Постоянно, когато мислим за подготовката на дадена игра/упражнение, трябва да се запитваме „По какво това прилича на футболната игра?“


Всичко това са само препоръки от мен и моя опит в треньорската ми кариера. Това е моето виждане и начини. Всеки сам решава дали да ги ползва и споделя.


Благодаря!


Данаил Иванов


Данаил Иванов роден на 09.04.1988 г. Треньор е в столичния Олимпия Футбол Клуб. Образование: НСА „Васил Левски" - треньор по футбол (бакалавър), НСА „Васил Левски” - Физическо възпитание и спорт (Магистър). Притежава лиценз UEFA “B". Специализирал е във Футболната асоциация на Англия - The FA - Developing Midfielders. Като футболист е играл в следните клубове: Левски (София), Рилски Спортист (Самоков), Белите Орли (Плевен), Сливнишки герой, Хебър (Пазарджик), Велбъжд (Кюстендил) и Ахиронас (Кипър).


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Марио Бонич е на роден на 4 август 1952 г. В кариерата си облича екипите на Дубровник, Динамо (Загреб), гръцките Аполон и Панахайки и австрийския Казино (Залцбург), както и на бивша Югославия.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»