Вижте новата структура и концепция в школата на Левски

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 24/07/2014 16:25
Вижте новата структура и концепция в школата на Левски

Новият директор на детско-юношеската школа на Левски Даниел Боримиров представи днес структурата, по която ще се работи, както и философията си.

 

Заедно с Нестор Юруков двамата обявиха, че са взаимствали от опита на големи футболни клубове и организации като Барселона, Байерн (Мюнхен), Борусия (Дортумнд), Фрайбург, Германския футболен съюз, Австрийския футболен съюз... На представянето присъстваха Юри Николов от Треньорската школа на БФС, както и всички специалисти от академията на Левски.

Цялата презентация мина в доста висок академичен стил с използване на видео-примери и мултимедия, за да се онагледят максимално ясно идеите на Боримиров. Той заема позиция веднага след Георги Иванов в структурата, а Станислав Ангелов ще отговаря за подрастващите на базата на стадион "Раковски".

Иван Колев и Давид Серано ще бъдат методисти на школата, а новият директор очерта и начина на обучение. Сега то се разделя на три етапа: фаза 1 във възрастта между 7 и 11 години, фаза 2 - възраст между 12 и 14 г., фаза 3 - между 15 и 21 г.

Треньорите, които ще работят на стадион Георги Аспарухов, са:

Михаил Захариев (набор 2007);
Антон Кирилов (набор 2006);
Светослав Колев (набор 2005);
Веселин Сърбаков (набор 2004);
Красимир Петров (набор 2003);
Борислав Кьосев (набор 2002);
Димитър Телкийски (набор 2001);
Петко Медвецки (набор 2000);
Божидар Костадинов (набор 1999);
Йордан Петков (Eлитна до 17 години, набор 1998);
Владко Шаламанов (Зона, набор 1997);
Георги Тодоров (U21)

Принципите на селекция са оформени също в съответните фази на развитие. Така например, деца между 7 и 12-годишна възраст, ще бъдат събирани само от София, между 12 и 14 г. от София и региона, а над 14 от цялата страна. Разбира се, ако скаутите видят добро дете от друго населено място в ранна възраст, също може да го привлекат. В концепцията е изчислено, че за изграждането на един професионален футболист са необходими 10 000 часа, което прави около 14-15 години.

Основните моменти в стратегията на Левски е, че отборите практикуват нападателен футбол, всички играят в защита и всички в атака, тимът диктува темпото в мача, прилагане на преса за контрол върху противника. На "Герена" вземат и един от принципите на Барселона, че не ръстът е важен, а интелектът. До 14-годишна възраст върху качеството сила не се акцентира, а в ранните години първата задача е да се развие привързаност на детето към топката.

Дозирани са упражненията за подвижност, техника с топката, формиране на поведение в мача, координация... В следващия възрастов диапазон е заложен и първият опит с научаване на тактика, както и груповото владеене на топката, важни неща като пласиране и подсигуряване и увеличаване на обема на работа със същите игри от предходната група. Смята се, че възрастта 12-13 години е златна за изграждането и усъвършенстването на техническите качеста, както и за стимулиране на взимането на решенията на терена. При 14-годишните 90 процента от упражненията трябва да бъдат с топка, работи се и изключително за бързина - три пъти в подготвителния период седмично и два пъти в периода на първенството.

В следващите години е важно да се изгради мисъл на автоматизирането и бързото решаване на ситуациите. В периода 16-17 години се набляга на сила, бързина и издръжливост, като интензивността е в нов етап. Боримиров каза още, че ще иска да се работи по време на мачовете с две схеми 4-3-3 и 4-2-3-1. В подкрепа на думите си той показа на видео начина на насищане на зоните и в двете схеми и във фаза атака, и в защита. Очакваните резултати са през 2018-а 30 процента от първия отбор на "сините" да са продукти на школата, през 2020-а да се изкачи до 35 процента, а през 2024-а до 45 %.

Като пример беше даден Шалке 04, който инвестира суми от порядъка на 2,5 милиона евро в школата си, а приходите са 10 пъти повече. В момента тече ремонт и обновяване на съблекалните за школата, както и в началото на август се очаква реновиране на изкуствения терен. Дотогава ще се направи график и школата ще тренира на натурални тревни терени. Специална задача е поставена на методистите Иван Колев и Давид Серано за по-лесната и бърза адаптация на момчетата от старшата възраст за мъжкия футбол.

 

Източник: БТА

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари

Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков

Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков 09.04.2018 | 10:00

В края на месец март в София се проведе международен треньорски семинар. Специалисти от Германия, работили в едни от най-силните клубове в Бундеслигата, бяха лектори.

още по темата»

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София 04.02.2018 | 11:42

Адриан Андреев скоро ще направи своя дебют в основната схема на турнир от сериите  ATP. През декември 2017 г. Андреев спечели титлите на сингъл и на двойки на един от най-престижните турнири за подрастващи „Еди Хер“ в САЩ.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»