Веселин Терзиев от БМ Спорт: Нашата цел е да пращаме футболисти в чужбина

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 16/09/2014 15:43
Веселин Терзиев от БМ Спорт: Нашата цел е да пращаме футболисти в чужбина

Има няколко нови субекта в детско-юношеския футбол в България - като всяко лято. Един от тях е базирата в столичния квартал "Мусагеница" школа БМ Спорт. Там има вече терени, а тепърва ще се правят и още. Viasport.bg се срещна с главния треньор Веселин Терзиев, познат от работата си в няколко клуба, сред които Атлетик. Какво представлява БМ Спорт, иска ли да "танцува повече от едно лято", какви са целите и приоритетите на школата, вижте от разговора ни със специалиста.

- Представете проекта БМ Спорт?
- БМ Спорт е нещо по-различно от всичко, което се прави в България. Вече търсим варианти да направим мъжки отбор, за да могат децата да продължат кариерата си при нас. Най-важното е пирамидата да започне отдолу - както е редно. Основната ни идея е да пращаме децата в чужбина, при това от най-ранна възраст. Защото тук не се получават нещата. Концепцията ни е да вземаме деца, да работим с тях няколко години, да им правим клипчета и ако можем, да ги изпращаме да се доразвиват зад граница.

- И веднага на въпроса: имате ли за целта връзка с мениджърска агенция?
- Не, аз съм малко предубеден към тях. Ще търсим лични контакти, дали ще е с отбори, дали чрез посредници и други връзки. Но лично за мен мениджърските агенции са вредни за нашия футбол. Не искаме да се обвързваме с тях. И нека да добавя, че няма да работим като повечето клубове - с по 70-100 деца във възраст. Развиват ги, а после ги махат. Накрая не изкарват нищо, защото остават връзкари. Ние ще си развиваме децата - било то в мъжкия ни отбор, или за преминаване в чужбина.

- Кога ще имате мъжки отбор?
- Мисля, че догодина. Сега най-големите ни момчета са юноши младша, родени 1998 г. Няма как да ги пуснем да играят с мъже, но като цяло ще почнем да им даваме шанс.

- От колко отбора е формиран БМ Спорт?
- Това е самостоятелен клуб. Просто привлякохме треньори от други три - Атлетик, ВИА и Славия. Не е обединение на клубове, защото единствено ВИА в момента не е на картата. Но основателят му Веселин Ангелов прие с охота това, което му предложихме. Нашата идея беше на този принцип да вземем още отбори. При нас обаче ще се спре с порочната практика един треньор да води по няколко формации, да тича от един състав на друг... Поставихме различна основа. В момента разполагаме с петима треньори, всеки един от които има висок лиценз.

 

Веселин Терзиев с футболен трофей


- Кои са те?
- Аз, Веселин Терзиев, водя юношите младша, родени 1998 г. На младша "Б" треньор е Веселин Ангелов. Децата води Боян Мартинов - 2000 и 2001. Веско Ангелов ще бъде и на 2002. Лъчезар Тодоров тренира другите подготвителни групи. Най-малките са поверени на дошлия от Славия Илия Тодоров. Освен тези треньори, имаме и наставник на вратарите - Христо Бориславов-Рилата, специалист с дългогодишен стаж от Славия. Разполагаме и с треньор за индивидуална подготовка, като веднъж в седмицата всички деца минават през него. Той е част от нашия клуб - Кирил Миланов. Идеята е да запълним до зимата още една възраст - 2003. Иначе имаме деца от възрастите от 1998-ма до 2008 г. и въпросните набори играят в столичните първенства.

- По каква методика работите?
- Във футбола нещата отдавна са видни и достъпни. Имам забележка в това отношение към нашата треньорска школа, която крие информация. На въпроса - ние седнахме и обсъдихме кое е най-подходящо за развитието на децата. Всеки един има принос за методиката със своите знания. Водихме са от това, което БФС препоръчва за отделните възрасти. Става въпрос за смесена методика. Не е само холандска или испанска, примерно. Взели сме отвсякъде по нещо. Изхождаме от принципи. Като например един треньор да не се занимава с повече от 12 деца. Трябва да може да им обръща внимание. Ако станат повече децата, ще ползваме и помощници - на ротационен принцип.

 


- Планирате ли разширяване на базата, в момента разполагате с два закрити терена?
- Прави се стадиона до зала "Бонсист" в Студентски град. Беше много запуснат, но скоро там ще има ново игрище. Имаме договорка да го ползваме за тренировки и мачове, докато стане нашият пълноразмерен изкуствен терен в "Мусагеница". Надявам се един ден цялата ни база да е тук. Дано до Нова година да имаме решение за голямото игрище. Президентът на нашия клуб иска да го покрие. Никъде другаде в България няма такова нещо.

- И стигаме до една от болните теми на детско-юношеския футбол в България - лошото възпитание на подрастващите или просто липсата на такова в школите...
- Чета за тези неща във вашия сайт и съм съгласен с повечето тези, в това число и с темите на Митко Джоров. Все едно, че са и мои мисли. В нашия сайт пък сме сложили един много популярен международен Етичен кодекс. Едно от условията за преминаване в нашия клуб е родителите и децата да са го прочели и подписали. И трябва да го спазват. И оттам нататък работим.

- А спазва ли се този кодекс - това е въпросът?
- Като цяло се спазва.  Елате на тренировка или мач и ще видите. Няма дете, което да псува, да се държи неуважително съм съотборници или треньори... И аз съм на мнение, че това е едно от нещата, които правят футбола ни грозен. Като цяло санкциите, които налага БФС, са смехотворни. За обиди на длъжностни лица и така нататък, три мача да не седиш на скамейката и 25 лева глоба. Смешно е. Този разговор съм го водил и със съдии. Те се оправдават, че не искат да вдигат картони при определени ситуации. Защото били деца?! Аз обаче на тренировка давам червен картон, например за задържане или спъване на откъснал се нападател. Както е редно. После обаче съдията не вдига и децата мен ме мислят за луд, че спазвам правилата. Това е погрешно мислене, но БФС просто не се грижи за подрастващите. Треньорската професия е една от най-неблагодарните в България. Работиш като вол, не ти дават заплата, а накрая оставаш и неразбран. За да се случи такъв проект като нашия, трябва и финансиране. Само тогава имаш спокойствието да работиш.

 


- А имате ли го в "Мусагеница"?
- Да. Като финанси нещата стоят доста добре. Заплатите на треньорите са добри, няма таван, но има изисквания, които трябва да се спазват. Като например спазване на елементарни правила извън терена, как да се държат с деца и родители... Трябва също така се пишат учебните планове - от всяка тренировка. Идеята е по-този начин да имаме готова база, помагало, което да ползват и другите, ако даден отбор върви добре, примерно. Пък и за чистене на грешките. В България има много кадърни треньори, които не правят планове.

- Друга любима тема - гоните ли резултати и класирания?
- Резултата е последното нещо, по което личи работата на един треньор или отбор. Понякога е много субективен. Може да те ощети съдия и резултата да не отговаря на показаното на терена, примерно. Като цяло не ме интересува резултата. Аз отговарям за нещата, които се случват тук и искам като дойда на тренировка да видя деца, които се забавляват, развиват и напредват. И които можем да изкараме в чужбина. Не ме интересува дали ще сме първи, въпреки че това има значение, защото ако е налице, можем да вземем по-талантливи момчета. Но резултатите наистина не са важни. Най-важното е чрез футбола тези деца да станат приятели и хора. Искам да се утвърдим като школата, в която футболистите са културни, интелигенти, разбират за какво става въпрос, идват и си отиват с усмивка на лице... Да са добър колектив, готови да се сбият навсякъде, за да се защитят, ако трябва. Нямаме поставени цели от собственика да гоним класирания.

- Да разбирам ли, че с пласирането на деца в чужбина един ден ще търсите начин школата да почне да се самоиздържа?
- Такава е целта на всяка една школа и нашата няма да прави изключение. Сега сме финансово осигурени и съществуването ни не зависи от това. До три години имаме картбланш да работим спокойно, без нуждата непременно да "трансферираме" играч. В София има много деца и това е предимството на нашия град пред останалите в България.

- Какви са таксите в БМ Спорт?
- Таксата е разумна спрямо останалите и е съобразена с условията. При нас е 120 лева за три месаца. При други е повече. Ние обаче имаме собствена база, поради което школата няма да работи на загуба. Идеята ми е, че не сме толкова зависими от таксите, за да оцеляваме. Не плащаме наем за игрища. Наскоро поръчахме екипировка от Италия за 20 000 лева, като собственикът пое половината и родителите на децата трябваше да дадат по 100 лв. за хубави екипи, които струват 220 лева.

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»