За Пенев, Михов, юношеските национални отбори и задкулисието

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 20/11/2014 09:53
За Пенев, Михов, юношеските национални отбори и задкулисието

Сега някои от вас вероятно си казват, че е лесно да се говори, когато някои от героите на този анализ - доскоро силни на деня в българския футбол, вече са паднали. Че вадим на умряло куче ножа. Колкото до второто, умрялото куче е българският футбол. А някои от нашите герои му забиваха ножове.

 

Ако досега сме мълчали за определени неща, то беше в "името на каузата". Каузата детско-юношески футбол, залагана понякога обаче за лични интереси. Не сме мълчали понеже един човек се позволи да се обади една вечер по късна доба, за да каже: "Мога да те смачкам", недоволен от зададен въпрос в интервю с млад футболист. Ставаше много лично.

Каквото и да си говорим, сега приключва една ера с падането от власт на Любослав Пенев и на Пламен Михов, шефът на направление "Детско-юношески футбол" в БФС. Вече нищо няма да бъде същото - за добро или лошо. Поради което си струва да се кажат някои неща. Да се зададат въпроси. И да се повдигне завесата от някои процеси, касаещи най-голямото събитие в родния футбол за последните години - европейското до 17 г., на което България е домакин през 2015-а. Все пак то предстои. А Пенев, Михов и т.н. може и да си тръгват, но задкулисието остава. Ако Борислав Михайлов не прояви волята да прави истински промени и да смени модела, може да стане и по-лошо. Също като в държавата с ролята на сегашното правителство.

В този анализ има няколко жертви. Една от тях е Методи Деянов, със сигурност перспективен специалист, пред когото треньорският път предстои. Деянов бе грозно употребен и забъркан в интрига, а сега и самият той е потърпевш. Можеше ли да я избегне? Можеше. Направи ли го? Не.

Няма да коментираме представянето на отбора на Деянов на първия етап евроквалификации в Израел, тъй като не бяхме там, не сме гледали мачовете. Дали някой ще даде отговор защо се стигна до три загуби, две от тях тежки, две от тях с обрати, не е ясно. Деянов изтъкна една причина и тя е основателна - формирането на групата U21, която "изяде" наборите 1996 и 1997. Дали онези, които сториха това самоубийство, начело с президента на БФС Борислав Михайлов, ще си дадат сметка какво сториха? Дали ще поправят гафа за следващия сезон? Предупреждавахме ли за несъстоятелността на тази дивизия? Предупреждавахме. Някой взе ли това под внимание? Естествено, че не.

Така. Сега по ред на номерата с нашите герои.

Любослав Пенев

Присъствието му начело на мъжкия национален отбор по никакъв начин не се отрази надолу. Отрази се всъщност - зле. Пенев бе поредният, дошъл с обещанието, че ще уеднакви принципите на работа във всички национални формации. Че той и щабът му ще наблюдават подрастващите, че ще помагат на треньорите, ще бъдат в постоянна връзка с тях. Помагаха само на един. На Методи Деянов. По приятелска линия. Останалите? Да се оправят.

 

България U19 в Унгария


Любослав Пенев, по веднъж с Давид Родригес и Радослав Здравков, присъства на два от мачовете на предишния България U19 (набор 1995) на първия етап евроквалификации в Севлиево и Ловеч миналата есен. Така и трябва. Но не присъства на нито един от двубоите от Елитния кръг в Сливен и Стара Загора в късната пролет. Хора от щаба му дойдоха само на една среща (!) и поздравиха с половин уста Александър Димитров за класирането на "Евро 2014". И защо така? На "Евро 2014", само един мач от което бе излъчен по "Евроспорт" - първият с Германия, нито Пенев, нито друг от щаба му не си направи труда да се разходи до Унгария. И защо им е да го правят? Та нали всяка година юношеските ни национални отбори се класират на еврофинали, вече ни е омръзнало, приемаме го като нещо рутинно... В същото време поне отборите от нашата група бяха следени на място от помощници на селекционерите си в първите състави. Всички. Германците бяха с щаб от 30-ина човека, в който имаше вероятно и спец по ядрена физика. Но човек на Йоахим Льов също личеше там.

Любослав Пенев и хора от неговия щаб фаворизираха единствено Методи Деянов. Помощ за методика, помощ за тренировки, за определени елементи и анализи. Не е ли редно в тази връзка да се зададе въпроса, не носят ли и те вина за представянето в Израел? Любослав Пенев (и особено един човек от щаба му - Ради Здравков) искаше да сложи Деянов начело на набор 1998 още след конкурса за поста. Конкурс, на който се явиха Галин Иванов и Александър Георгиев. А избраникът му и тогава си имаше отбор - набор 1996. Но Пламен Михов успя да се наложи и назначи Георгиев.

И нима очаквате, че при всичко казано по-горе, Пенев е в състояние да обедини собствения си отбор? Че след като разделя (но дори не владее) по такъв начин треньорите под себе си ще успее да се справи със съблекалнята? Че няма да позволи да му се качат на главата хора като Ивелин Попов и Николай Бодуров?

Методи Деянов и Пламен Михов

Пенев направи лоша услуга на Деянов, като най-накрая го постави начело на "сакралния" набор 1998. Когато му предстояха квалификации с неговата си възраст и трябваше да съвместява две длъжности. Естествено, тук дейно участие има и Пламен Михов, който в изявление пред Viasport.bg пое отговорността за рокадата. Струва си да попитаме: Методи Деянов ли е единственият добър треньор в родния футбол, та трябва да води два отбора? В същото време Александър Димитров, който се е доказал като специалист, способен да класира отбор и то с игра, стои без работа. Обяснeнието на Михов, че нямало как да се търси "човек отвън", понеже видите ли, в отдела му имало "вътрешен ред" и нямало как тепърва "външен човек да свиква с реда", звучи нелепо.

 


А всеки сам може да си отговори на въпроса що за "ред" е това. Александър Димитров е способен, но неудобен. Има собствено мнение, отстоява го. Същото се отнася за Александър Георгиев. Последният е не просто сменен, той е "сготвен" по рецепта, предаден е дори от "свои хора" в клуба си Левски. Допусна ли грешки Георгиев? Допусна. Ще му ги кажем когато му дойде времето за цялостен анализ на набора. Редно ли е да бъде сменяван заради "ала-бала и загуби в контроли и турнири" седем месеца преди европейското? Непоправими ли са грешките му? Къде е ролята на "отдела" на Пламен Михов, къде е ролята му на коректив, на човек, който стои отгоре?

Можеше ли Деянов да е солидарен с колегата си и да откаже? О, не, този въпрос го пропускаме. В България няма да го видите това, не и във футболните среди. Звучи твърде идеалистично и наивно.

Пламен Михов

Не бива да се приема само като "сив кардинал" (такъв все пак е Ради Здравков) и мракобесна фигура. Пламен Михов е способен човек, който разбира играта, има солиден опит и познания, придобити в Меката на съвременния футбол - Германия. На него дължим оживлението при най-малките, въвеждането на форматите футбол 5, футбол 7, футбол 9, регионалната структура за юношеските национални отбори, системата с чести лагери, контроли и турнири... Със сигурност е помогнал за добрите представяния в други квалификации от 2011-а насам.

На него обаче (и на хора над него в БФС!) дължим и допускането на задкулисие в юношеските национални отбори.

Задкулисието

В карето сега липсва един. Онзи, който най-вече олицетворява задкулисието в детско-юношеския футбол. Сега ще го оставим да се "наиграе" още малко, да допусне още грешки... Все пак играе важен "мач" в момента. Но знайте, че знаем кои сте. Знаем, че един главен треньор (без лиценз!) от голяма и успешна школа е присъствал абсолютно необяснимо в лагера на България U17 по време на турнира в Австрия в края на август. Знаем, че вашите хора Пенев, Михов и т.н. си тръгват, а вие оставате и ще запазите силата си.

 

Колкото и да сме малки и да си лаем, но кервана да си върви, няма да ви спестим нищо. Когато му дойде времето.

 

-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.comКоментари

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО) 21.06.2018 | 20:51

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»