Изхвърлят Русия от световната лека атлетика

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 10/11/2015 00:00
Изхвърлят Русия от световната лека атлетика

Огромен скандал разтърси световния спорт, като Русия е обвинена в саботаж на олимпийските игри "Лондон 2012" и заплашена да бъде изхвърлена от леката атлетика на международно ниво.


Всичко това е вследствие на доказателства, че руски атлети са стартирали на Игрите в британската столица със съмнителни допинг профили. Разкритията сочат, че те са участвали в Лондон не само след употреба на забранени стимуланти, а със знанието на членове на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ), на спортния министър на Русия Виталий Мутко, както и на Руската федерация по лека атлетика.


Това стана ясно, след като днес беше обявен докладът на Независима комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), която през последните 11 месеца разследва употребата на допинг и корупцията в спорта. Проучването започна след разкрития за допинг нарушения в руската лека атлетика от немската телевизия ARD в края на миналата година.


"Най-вероятно става въпрос за подкрепяна от държавата програма за приемане на забранени стимуланти. Не мисля, че има друго логично заключение по темата. Не е възможно той да не е запознат с тези действия. Това може би е остатък от съветската система", каза председателят на комисията Дик Паунд.


Две от медалистките на Русия в Лондон – Мария Савинова, шампионката на 800 м, и Екатерина Поистогова – бронзова медалистка в същата дисциплина, са сред обвинените в нарушение на правилата. Те са заплашени от доживотно отемане на състезателните права.

 

В ИААФ вече мислят какво да бъде наказанието на Русия. Президентът на ИААФ Себастиан Коу е предприел спешни мерки и е потърсил одобрение от членовете на Съвета на ИААФ за действията срещу Русия. Санкцията може да включва временно или пълно спиране и премахване от бъдещи събития ИААФ.


Подробности за грандиозния скандал прочетете в специализирания сайт BGathletic.com - ТУК


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите

-----

Виж какво се случва в света около нас с FBR.BG

-----

Коментирай по тази и други теми във Форума на Viasport.bg

-----

Заповядай в нашия онлайн магазин за спортни стоки SportForMe.com


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»