В Англия правят така. А в България?

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 11/03/2016 08:43
В Англия правят така. А в България?

Новината за въведения в Англия кодекс за поведение на родители подейства на нашите читатели така, все едно си бръкнал в кошер. Съгласен съм с някои от вас, че е прекалено да забраниш дори положителните възгласи. Всъщност родителите имат право на “браво”, но не на висок глас. Могат да ги чуват само седящите наблизо.

 

Замислете се, че след като в Англия прибягват до толкова драстични мерки, значи има защо. В тази страна битува вековна традиция за тежки закони. И най-вече за тяхното спазване.

 

Дали обаче обърнахте внимание на изявлението на говорителя на Футболната асоциация на Хемпшир?

 

"Опитваме се да създадем атмосфера без напрежение. Искаме мачовете да преминават забавно и безопасно за всички. Децата не бива да се сблъскват с негативизъм. Искаме също така ги да окуражим сами да поемат повече отговорност и да мислят за играта си.”

 

Малките имат нужда от спокойна среда, за да растат нагоре. Особено важно е последното изречение, то казва почти всичко за целта на кодекса: “искаме да ги окуражим да поемат отговорност, да мислят сами”. Няма как да се научат да мислят сами, когато родителят се изявява като треньор, а треньорът се изявява като истерик, който иска да дирижира всеки един ход на своите футболисти.

 

Има много български специалисти, които се държат по този начин. Вероятно си мислят, че ако за миг спрат да викат, играчите им ще престанат да се движат, изведнъж ще се вкаменят и няма да има връщане назад. Пробвайте някога да замълчите за 5 минути, може пък и да не стане така. 

 

Но тъй като в краткото резюме на британската практика не се споменава нищо за треньори, приемаме, че на Острова нямат такъв проблем. При нас го имаме.

 

Може би не си даваме сметка по колко пъти на ден даваме за пример западния свят. Че еди къде си - в Америка, Германия, Англия, Франция, Испания, правят нещо си “като хората”. А не като ние тука.

 

Години наред съм задавал въпроса на началници от БФС, на съдии, делегати, треньори и шефове на школи какво може да се направи с невъздържаните родители. Всеки път отговорът е един: “Нищо не можем да направим. Какво, да им затворим устата и да ги вържем ли?”

 

А "челният западен опит" показва, че може да се направи нещо. Илюзия е да вярваме, че подобен текст може да се въведе в България, но все отнякъде трябва да се почне. А кой трябва да даде тон за песен? Администраторът на процеса - Българският футболен съюз.

 

Футболната асоциация на Хемпшир е нещо като Зонален съвет (в България). Само че с повече автономност. Федерацията се занимава с подрастващите и аматьорите на регионално ниво, като се придържа към основните принципи на най-старата футболна организация в света - ФА на Англия. Един от тези принципи се нарича “Респект” и касае всички отношения в любимата игра.

 

И за да не е този коментар голословен, ще отправя няколко предложения от нашата скромна трибуна. Не, че някой от ул. “Иван Асен II” ще им обърне внимение.


На първо място може да се вземе отнякъде Етичен кодекс (има ги по цял свят) и да се пригоди към “българските условия”. Нека всички клубове и треньори подпишат такъв документ. Нататък клубовете да го спуснат към децата и техните родители. И да съблюдават спазването му. Същото важи за съдии и делегати. Колко от тях сега описват ексцесиите, които са почти ежедневие?

 

Проблемът далеч не е само футболен. Това е обществен проблем. Поради което самото общество трябва да се заеме с решаването му. Контролът е сред най-важните принципи в обществените отношения. Да направиш забележка на някой, който нарушава реда и добрите порядки, не е грях. Има страх, понеже “всички сме изтрещели” и насилието вече е на всяка крачка.

 

Да, обаче залогът е голям. И проблемът е голям. В тази “изтрещяла среда” растат нашите деца. И много от тях така и е порастват нито за футбола, нито за живота. 


За кодекса на поведение в Англия, ЧЕТЕТЕ ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»