Плуването като грижа за вашето бебе

Здраве
Добави в Svejo
    Viasport 10/04/2016 17:45
Плуването като грижа за вашето бебе

Във водата можеш да тренираш активно, но и да се носиш лежерно на повърхността. И в двата случая получаваш заряд.

 

Водата всъщност е и доста полезна за развитието на човешкия организъм и то от най-ранна детска възраст, включително и при бебетата. За това е хубаво всички настоящи и бъдещи родители да включат плуването в грижите за своето бебе.

 

Какво представлява бебешкото плуване?

 

Бебетата прекарват 9 месеца в утробата, а някои майки избират водното раждане, за да въведат децата си в новия свят. Съвсем естествено е да се продължат заниманията във вода още от кърмаческа възраст. Разбира се, под "плуване за бебета" не се разбира плуване с конкретни стилове. Това са движения във водата, които наподобяват загребването с ръце при бруст или ритането с крачета при кроул, както и движения по гръб или по корем, на повърхността или под водата.

 

Ползи от плуването за бебета:

 

Ползите от този спорт за вашия наследник са доста и ежеседмичните занимания биха могли да помогнат на младите майки в грижата за бебето. Хубаво е да знаете, че плуването пога за: 

 

- по-добър баланс;

- развиване на важни функции в мозъка;

- подобряване на координацията;

- укрепване на мускулатурата;

- укрепване на сърдечно-съдова и дихателна система;

- подобряване ежедневния ритъм на хранене и сън;

- по-добра комуникация между родител и дете заради контакта "очи в очи";

- телесен контакт "кожа в кожа" между родители и деца;

- чувство за отпускане във водата;

- забавна и социално-стимулираща активност (когато се практикува на басейн в група с други хора);

- дори родители, които не могат да плуват, се наслаждават на времето, прекарано заедно с бебето в басейна.

- безопасност – да окуражаваш детето си да плува и да го научиш на любов към водата ще допринесе не само за неговото физическо здраве, но и за добиването на ценен опит във водата. Този опит намалява риска от удавяне, ако детето инцидентно падне в неохраняем басейн или дълбоки води.

 

При едно от изследванията за установяване ползите от плуването за бебета се сравнявали две групи деца. Първата – 19 бебета, които ходели на плуване 2 пъти седмично (за период от 2-месечна до 7-месечна възраст).

 

Втората група били 19 деца (на възраст от 5 години), които не са се занимавали никога с плуване. Важно е да се уточни, че бебетата и децата били подбирани така, че единственият фактор, по който да се различават, бил плуването. Всичко останало – от образование на родителите през семейни доходи до жилище, било еднакво.

 

Тренировките по плуване при бебетата включвали различни движения по гръб и корем, обръщане на 180°, гмуркане под водата, скачане от ръба на басейна и балансиране върху ръката на родителя, докато бебето се опитва да достигне и вземе плуващ предмет.

 

Когато децата от първата група станали на 5 годинки, бил направен тест с конкретни движения, приложен и при втората група. Резултатът бил, че децата, които плували като бебета, балансирали по-добре, имали по-добра координация и достигали и хващали предмети с по-бърза реакция.

 

Кога да започнем?

 

По всяко време – още от самото раждане. Консултирайте се с вашия педиатър и с най-близко намиращия се до вас треньор. Всичко зависи от индивидуалното развитие на бебето.

 

С треньор или у дома

 

Плуването за бебета е специфично и за това има организирани часове с инструктор. Това не значи, че не може да го практикувате и в личната си вана.

 

Плуването за бебета е безопасно, но е препоръчително посещението на класове, където за вас и вашето бебе ще се грижат обучени треньори с нужен опит. Тази дейност се развива и в България, макар и с по-бавни темпове и не във всички населени места. Важното е, че нещата се случват. Добрите треньори са научени да разбират нуждите както на бебето, така и на майката/бащата. Те са квалифицирани в животоспасяващи умения.

 

Ако решите да се занимавате с бебето си във вода още след самото раждане, това трябва да се случи в дома ви. Така може да поддържате по-висока температура на водата и ще следите лично за перфектната хигиена. Когато бебето достигне 4-5-месечна възраст, може да се преместите и в голям басейн.Предполага се, че това е възраст, в която малкото същество е по-зряло емоционално и ще се чувства по-комфортно в шумната среда (други родители и бебета).

Вариантът "у дома" остава добър вариант, когато нямате финансовата възможност да посещавате редовно часове с треньор.

 

И в двата случая, обаче, е нужна консултацията със специалист. Първоначално ще ви покаже как трябва да протече едно занятие и каква да бъде продължителността му. Ще ви научи на основните движения така, че да може да продължите след това сами. Има практика на определени интервали от време (в началото през седмица-две, след това на 3, 6 месеца и т.н.) да се виждате със своя треньор, за да може да се коригират неточностите (ако има) и да се проследи развитието на бебето.

 

Първи стъпки в басейна

 

Ако бебето ви е достигнало подходяща възраст за тренировки в басейн, е нужно да помислите предварително за някои неща, за да протече занятието леко и спокойно.

 

1. Водата трябва да е чиста и добре поддържана, а температурата да е около 30° и не по-висока от 34°;

2. Необходим е памперс-бански, който да прилепва добре около кръста и краката. Има както за еднократна, така и за многократна употреба;

3. Пригответе кърпа или постелка за повиване;

4. Бъдете подготвени с храната (ако бебето е гладно или уморено, няма да 5. изпита удоволствие от плуването);

6. Къпете бебето веднага след занятието и още веднъж вечерта;

7. Не водете малчугана, ако не е добре в здравословно отношение;

8. Малките бебета се нуждаят от кратък престой във водата, защото бързо може да им стане студено. Наблюдавайте за признак на разтревоженост, треперене или посиняване на устни;

9. Носете голяма хавлиена кърпа, с която да увиете добре бебето след тренировката. Наклонете главата наляво и надясно, за да излезе водата от ушите;

10. Най-важно е спокойствието на бебето и това да се чувства добре, за да свързва плуването с позитивни мигове. Добра идея е пеенето на песни, говоренето, пускането на музика или успокоителни звуци. Дръжте лицето си винаги на нивото на очите му.

 

Източник: bb-team.org


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Хърватският треньор Марио Бонич: Интелектът е по-важен от таланта

Марио Бонич е на роден на 4 август 1952 г. В кариерата си облича екипите на Дубровник, Динамо (Загреб), гръцките Аполон и Панахайки и австрийския Казино (Залцбург), както и на бивша Югославия.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»