Това е мечтата, която трябва да следвате

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 24/05/2016 09:29
Това е мечтата, която трябва да следвате

Мина време от най-голямото събитие в българския футбол тази година - юбилейният мач по случай 50-годишнината на Христо Стоичков. И въпреки че изтекоха дни, продължава да се говори. Кой дошъл, кой не, какво казал Камата… Като отвори човек фейсбук, постоянно се натъква на снимки и селфита, свързани с шоуто на най-големия в българския футбол.

 

Имах щастието да бъда съвременник на цялата кариера на Христо Стоичков. Неговата и на съекипниците му от "златното поколение". Не малко от читателите на Viasport.bg не са имали този шанс, някои са били много малки през 1994 г. Други не са били родени. Но сега в интернет (пък и в книгите на бащите си) имат възможност да прочетат за Христо Стоичков.

 

Могат да гледат на видео головете и великите моменти от неговата кариера. 

 

Вече над 10 години се говори как Стоичков, Лечков, Балъков, Сираков, Костадинов, Пенев, Трифон, Михайлов и останалите са били продукт на друго време и заради това стигнали до върховете на футбола - като клубове, първенства и национален отбор. Трябва да престанем да се оправдаваме с времето, защото в онези години - зад Желязната завеса, лошите неща бяха повече от хубавите.

 

Който твърди обратното или не е живял тогава, или има къса памет или принадлежи към една прослойка, която реално ни управлява и днес. Но пък тяхното не се губи, нали? Те са си добре и днес.

 

В онези времена, млади приятели, свободата беше по-малко. Нямаше английска лига по телевизията. Не можеше да се пътува лесно в чужбина. А като излезеш “отвъд”, все едно си в друг свят. Шок.

 

Не си мислите, че на Христо Стоичков му е било лесно. Имал талант и хъс, дали му шанс, взели го в ЦСКА, а после в Барселона и нататък вече всичко му е било начертано. А знаете ли, че Ицо не отиде веднага в Барса? Йохан Кройф го поиска след един полуфинал с ЦСКА във вече несъществуващия евротурнир КНК, но го пуснаха чак на следващата година. Защото така прецени държавното управление - Политбюро на ЦК на БКП. 

 

Христо Стоичков, хора, като някои от вас, тръгва от много малка школа - Марица (Пловдив). На него също му е било казвано, че няма да стане футболист. Като на някои от вас. Да, характерът на Ицо го направи световна звезда с титли, “Златни обувки” и “Златна топка”, защото само талант не стига за никъде.

 

Но заради характера си трябваше да плаща и цена. Участва в една свада на финал за Купата на България между ЦСКА и Левски и го наказаха доживот. Върнаха го, но 1 година беше извън футбола. За това, което направиха Ицо и други “червени” и “сини” на онзи мач, санкцията сега ще е няколко мача. Просто да знаете.

 

Стоичков едва отиде в Барселона и настъпи съдията в мач срещу Реал (Мадрид). Наказаха го за 6 месеца, но после му опростиха четири.

 

А всичко най-хубаво му се случи след тези събития от бурната му младост - и с Барса, и с националния тим.

 

Много неща се казаха за Камата и тези дни. Той и на 50 години показа защо е толкова голям, напомни за себе си, а и вече го виждаме в по-различна светлина. Помъдрял е.

 

За жалост Ицо не е приеман еднозначно в България. Едно нещо обаче е безспорно - той е един успял човек, успял българин. Благодарение на футбола. В дъждовната петъчна вечер това се видя по пълните трибуни и по плеядата величия, които дойдоха да го уважат. По празника и атмосферата на стадиона.

 

Има и още нещо за Христо Стоичков, то е не по-малко важно от таланта и характера. Той беше мечтател. Навярно продължава да е мечтател. Сигурно е мечтал да смени Хеброс (Харманли) с по-добър клуб. Сбъдна му се. После мечтаеше за голове, титли, купи и европейски триумфи с ЦСКА. Сбъдна му се. Сбъднаха му се върховете с Барселона, която тогава стоеше в сянката на Реал (Мадрид). Нещата се обърнаха. Сбъдна му се да постигне нещо значимо и велико с националния отбор, защото без “САЩ ’94” кариерата му нямаше да е това, което е. Сбъднаха му се още толкова много неща. 

 

Сигурно е мечтал и за събитието в петък вечерта. 

 

Така че - мечтайте, момичета и момчета. Мечтайте и сбъдвайте мечтите си. Имайте смелостта да ги сбъдвате. Мечтайте за пълни стадиони и зали, за големи мачове и големи звезди. И нека заедно с вас, да мечтаят вашите родители, треньори, учители и клубни шефове. С идеалистичната и чиста мечта за спорта и кариерата, а не с материалната.

 

И честит празник. Нека бъдем българи. Не само днес.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»