Пиронкова е посланик на „Тенисът - спорт за всички“

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 15/06/2016 19:20
Пиронкова е посланик на „Тенисът - спорт за всички“

Най-успешната българска тенисистка Цветана Пиронкова ще бъде посланик на програмата „Тенисът – спорт за всички“, обяви министър Красен Кралев.

 

„Благодаря на Цвети за ангажимента, който пое. Добри състезатели и шампиони има много, но легенди стават тези, които обръщат внимание на децата и популяризират спорта сред тях“, каза той.


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова обявиха старта на програмата „Тенисът – спорт за всички“ 2016 г. Тя се реализира съвместно между ММС и БФ Тенис за втори пореден път, като спортната институция я финансира със 150 000 лв. Програмата обхваща деца на възраст от 6 до 12 години, които стъпват за първи път на тенис кортовете в тенис клубове в цялата страна.


„Тенисът – спорт за всички“ е една от новите детски програми на министерството. Миналата година беше нейното пилотно издание - каза Красен Кралев. - Отчетохме, че Българската федерация по тенис и клубовете, участващи в програмата през 2015 г., са се справили отлично с изпълнението й, като първоначално бяха заложени 600 деца, а реално бяха обучени 840 деца. Затова Министерството на младежта и спорта включи за постоянно програмата в бюджета си“, допълни министърът. Той сподели, че в момента се търсят спонсори за програмата, което ще й позволи да увеличи обхвата си.


Кралев наблегна на факта, че политиката на ММС в последните две години е насочена към осигуряване на възможности и условия за спорт на децата. Всяка година министерството увеличава средствата, които насочва към детските програми. През 2015 г. ММС създаде две нови програми – „Тенисът – спорт за всички“ и „Децата и спортният клуб“ с общо финансиране 300 000 лв.

 

Финансира се участието на победителите от държавните ученическите игри в световните общообразователни игри със 120 000 лв., а програмата „Спорт в детските градини“ е с осигурено финансиране в размер на 200 000 лв. За първи път държавата финансира футбола, като отпуска 1 млн. лв. за развитие на детско-юношеските школи.

Министър Кралев влезе на корта в БНТЦ при децата, които вече правят първите си стъпки в тениса.

Генералният секретар на БФ Тенис Катерина Генова представи в подробности програмата „Тенисът – спорт за всички” през 2016 г. В нея ще бъдат включени по-голям брой клубове в сравнение с 2015 г. - 35 по направление „Начална спортна подготовка”, което е с 5 клуба повече от 2015 г., ще бъдат проведени по-голям брой регионални първенства и турнири - 32 по направление „Турнири” с 2 повече от 2015 г. и ще бъдат подкрепени повече деца по направление „Участие в международни турнири” – 22 деца с 2 повече от 2015 г.

 

През тази година се залага обучение по начална спортна подготовка да минат над 800 деца. Както и през изминалата година клубовете ще получат необходимото спортно-техническо осигуряване“.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»