Емил Костадинов: Това е рестарт на футбола ни

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 23/06/2016 19:05
Емил Костадинов: Това е рестарт на футбола ни

Един от четвъртите в света - Емил Костадинов, обяви, че ставащото в българския футбол в последните месеци е рестарт на играта. Членът на изпълкома на има предвид новия формат на първенството и Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, представена в сряда от спортния министър и шефове на БФС.

 

Припомняме, че държавата отпусна 1 милион лева за лагари на 12 отбора с по три възрасти до 15, 17 и 19 години в Банско, Трявна и Сливен. На 12-те школи ще бъде отпусната екипировка и пособия, както и топки.

 

Проектът е пилотен, с идеята да са разраства и да обхваща повече школи. Отделно от тези 1 милион лева, спортното министерство отпуска всяка година по над 300 хиляди лева за детски турнири. Отделно от това се говори за цялостна система за координация на работата в ДЮШ. Като начало акцентът се поставя върху физическата подготовка.

 

Въпросните 12 клуба са подбрани според приноса им към националните отбори в последните 5 години.

 

 „Много години държавата стоеше настрана от футбола, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев при представянето на програмата. - Футболът трябваше да разчита изцяло на собствен ресурс и със създаването на търговските дружества беше лишен от държавно финансиране. Изключително съм горд, че по време на нашия мандат започва реализирането на програма, която да обърне държавата с лице към българския футбол. Средствата не са много, но това са възможностите ни в момента. Надявам се, че това ще бъде основата на по-сериозен бъдещ проект.”

 

„Анализирахме ситуацията с Борислав Михайлов и решихме, че трябва да тръгнем в посока подобряване на инфраструктурата и подпомагане на детско-юношеските школи, за да отворим държавата към проблемите на футбола. Защото това е най-обичаният и най-масово практикуваният спорт”, каза още Кралев.

 

“В Българския футболен съюз са картотекирани над 50 000 души, а аз съм сигурен, че поне още 100 000 играят под една или друга форма като аматьори. Всяка седмица се играят между 750 и 800 мача във всички възрастови групи“, каза още Кралев. 

 

Програмата е обсъждана една година - след европейското до 17 г., на което България беше домакин през май 2015 г.


За програмата и клубовете, които обхваща, ЧЕТЕТЕ ТУК и ТУК.


Снимка: LAP.bg
-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»