В тениса стартираха програма за честна игра

Тенис
Добави в Svejo
    Viasport 24/06/2016 18:04
В тениса стартираха програма за честна игра

Кампанията "Тенисът - честна игра 2” стартира днес на Националния тенис център в София. Идеята на проекта е да се акцентира върху етиката и спортсменството в българския тенис и срещу нетърпимостта към допинга в спорта. Програмата се появи за първи път през 2008 г., а сега дойде време за нейното продължение.


"Благодарим на Министерството на спорта, че подкрепи тази инициатива. Добро начало за нея са европейските отборни купи, които стартират в неделя. Националните ни състезатели до 14 г. ще носят екипи с лого на "Тенисът – честна игра 2”, заяви ген. секретар на БФТ Катерина Генова.


"Кампанията "Тенисът - честна игра” беше много успешна през 2008 г. Тенисът е един от най-етичните спортове. В него доминира спортсменството. В тениса не е достатъчно само да си шампион. Трябва да се отнасяш с уважение и да си пример за обществото. Надяваме се, че още повече деца ще се включат в друга програма, която подкрепяме "Тенисът – спорт за всички".

 

Тенисът е сред най-модерните спортове, като го практикуват хора от 5-6-годишна възраст до над 80 години. В този спорт уличените с допинг са малко. Последния случай е с Мария Шарапова, като тя излезе и призна вината си – достойно за уважение поведение”, заяви министърът на спорта Красен Кралев, който даде старт на кампанията.


Основен инициатор на "Тенисът - честна игра” е Екатерина Генова, член на УС на БФТ. "Преди осем години самият живот изиска появата на такава кампания. За съжаление агресията е във всички области. Проблем е и неправомерното приемане на медикаменти. Направили сме шапки, фланелки и банери.

 

Те ще бъдат разпратени до клубовете, които организират държавни и международни турнири. Изготвен е и клип с възпитателна и образователна цел, който ще бъде изпратен до телевизиите. Имаме идея и за конкурс за снимка от турнир на тема "честна игра”. Наградата може да бъде билети за ATP турнира в София“, заяви Екатерина Генова.


Посланици на кампанията ще бъдат националните ни отбори във всички възрастови групи. Първи ще промотират "Тенисът - честна игра 2" състезателките ни до 14 г., които ще участват на европейското отборно първенство на Национален тенис център. Надпреварата стартира в неделя (26 юни). Момчетата до 14 г. пък заминават за Мурсия (Испания), където ще играят на същия форум.


Във всеки турнир състезателят, демонстрирал честна игра ще получава специална купа. Предвижда се накрая на сезона да бъдат организирани демонстративни "феър плей” мачове в Национален тенис център, след които ще бъдат отличени най-честният играч през годината, най-безпристрастният треньор, както и клубът с най-спортсменска атмосфера.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»