А сега помислете и за малките клубове

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 24/06/2016 19:15
А сега помислете и за малките клубове

Чак за рестарт е рано и пресилено да се говори, но нещо положително се случва в българския спортен живот. Държавата даде пари за футбол. Спряхме се подробно на това събитие, тъй като е наистина уникално за годините след режима на Тодор Живков.

 

Програмата е интересна - дават се пари на 12 клуба (всъщност 13), които да направят лагери в хубави бази, да изиграят по три контроли там, да им се подсигури екипировка, семинари, прегледи и изследвания… Не за един, а за три набора на клуб.

 

Държавата плаща сметката. Точно една година време е минало, откакто се е зародила такава идея - да се подпомогне детско-юношеският футбол. Спортният министър Красен Кралев каза, че разговорите с БФС почнали след европейското до 17 г. на българска земя. Може би на някои хора им е светнало, че трябва да почне нещо да се прави, предвид видяното на първенството - като ниво от страна на нашия тим и на почти всички останали.

 

От една страна буди усмивки тоя период - 1 година умуване за едни лагери. От друга страна не можем да не отбележим, че поне има последователност на намеренията и действията. Бавно, но поне нещо се случва. Нещо е доведено докрай.

 

Възползвам се от думи на Йордан Лечков на пресконференцията, на която проектът  беше обявен официално. Той призова журналистите към конструктивна критика. Да информират за проблемите в детско-юношеския футбол. И не само. Да търсят и посочват талантливи деца, на които да се помага и обръща внимание.

 

Този път Лече беше право в целта: нещата никак не са розови, младите хора в България не искат за спортуват. Няма ги по терените и залите. Какво трябва да се случи, за да се появят отново там? А догодина, дай Боже, да има повече пари за подрастващите.

 

Конкретна критика към програмата. Нищо лично срещу Поморие, но как така е било преценено, че старшата възраст на този тим отива на лагер? Колко юношески национали има в последните пет години от Поморие? Нали това е критерият за определяне на клубовете. В същото време Черноморец има отбор в Елитната до 19 г., но няма да ходи на подготовка. Не в U17, примерно, където пък ще ходи, заедно с U15.

 

Някой ден може и да разберем откъде идва това недоразумение.

 

По-важното сега е какво следва. Отново ще цитирам Лечков: поставено е едно начало, трябва да се надгражда.

 

Някои наши читатели реагираха гневно, че за едни има, а за други няма. Че се дават пари на клубове, които би трябвало с лекота да си позволят лагери, изследвания и т.н. и т.н. за отборите си в Елитните юношески групи. 

 

А за другите? Точно това е голямото предизвикателство не само за българския футбол, а и за бъдещето на тази държава. Не е до един лагер или турнир. 

 

Красен Кралев намеси и Министерството на образованието в процесите за връщането на подрастващите спорта. С право.

 

Много повече, господа. Това трябва да е кауза на държавата. Как да има футбол някъде, където хората масово се изнасят за Западна Европа и Америка? Как да има футбол, когато има немотия, тежка демографска криза, липса на поминък и икономика? Не цели семейства, а села и квартали напуснаха България и продъжават да я напускат. 

 

Нещо трябва да върне тази хора и да задържи останалите. Спортът е един от факторите, но не е достатъчен.

 

Точно сега върви републиканско за деца. Едно от събитията беше участието на Етър (Велико Търново). За лошо - покрай злополучния мач в село Самоводене. Един от "ъглите", които подминахме (просто така, може би защото е ежедневие, нещо обичайно напоследък, състояние) е, че школата на Етър няма къде да тренира.


В Търново няма нито един терен. Не е беда да рита в Самоводене (стига теренът да е обезопасен за мач от републиканско), но просто не е сериозно децата на Етър да няма къде да играят в родния си град. Да нямат елементарни условия.

 

Поначало “малък клуб” е тъжно определение за Етър. Лечков и Емил Костадинов го знаят най-добре. Знаят с кои "боляри" станаха четвърти в света. А сега? Велико Търново се обезлюдява и застарява, а спортът там е все по-микроскопичен.

 

Лече е най-наясно какво е положението в Сливен. Ние си спомняме с носталгия за други футболни градове като Благоевград, Враца (там сега едни хора с желание и визия опитват да променят нещата), Бургас, Шумен, Плевен, Русе и т.н. и т.н. И за тяхната продукция за родния спорт.


Помогнете и на тях, но с някаква програма, която да е насочена към всичко и всички. Програма за това хората да си стоят в България, да работят и да отглеждат деца, а тези деца да спортуват. Да има какво да ги привлече по терени, зали и писти.

 

Данчо, това даже не е градивна критика. Това е нещо, което всички знаем, че трябва да се случи. Това е идея, мечта…


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»