Вкарват баскетбола в училища и детски градини

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 21/10/2016 16:51
Вкарват баскетбола в училища и детски градини

Българската федерация по баскетбол ще развива усилено минибаскетбола в училищата и детски градини в София. Това ще стане в съвместна програма със Столична община, наречена "Забавен баскетбол”, пише BGbasket.com.

 

Новината бе обявена официално днес на пресконференция в зала "Триадица", на която присъства президентът на БФБ Георги Глушков, вицепрезидентът Иван Ценов, Радмила Василева - от страна на ФИБА, и Татяна Георгиева, председател на Комисия за децата, младежта и спорта към столичния общински съвет.

Проектът е насочен към 5-6-годишни деца и деца от 1-4 клас. Заниманията са напълно безплатни, а програмата ще премине в няколко етапа - първият включва обучение на преподавателите със специален модул „Мини баскетбол”. След това ще се провеждат занимания 5 седмици по 2 пъти на седмица, а на последния етап предстои да се проведе баскетболен фестивал, в който ще участват всички.

Програмата е отворена за неограничен брой деца и училища, а кандидатстването може да стане чрез заявка до Столична община. Могат да участват баскетболните клубове от София, както и състезатели като доброволци. От страна на БФБ за осъществяване на програмата ще отговаря Марио Андреев.

„Идеята ни чрез програмата освен да бъдат намерени талантливи деца и те да заобичат играта, е да се запалят по спорта, защото след това остават завинаги фенове. Искаме да работим и в тази насока. Смятам, че по този начин ще помогнем на децата да вървят в правилния път и още в най-ранна възраст да се запознаят с това какво е двигателна активност и работа в екип”, заяви вицепрезидентът на БФБ Иван Ценов.

”Това е начинът - да си партнираме, да може да направим по възможно най-добрия начин така, че децата да се запознават от най-ранна възраст с правилата на играта, да се събуди в тях интереса и да спортуват с удоволствие, коментира Татяна Георгиева. - През 2016 г. Столична община реализира проекти на детско-юношески школи по баскетбол в София на стойност около 50 000 лева. Следващата година се надявам да имаме повече заложени средства и повече клубове да участват."


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
LIVE: ЦСКА - Тунджа Ямбол, Купа на БФБ за кадети до 16 г.
27.May.2017 15:55

Антъни Генов: Зарязах футбола, когато баба ме заведе на тенис (СНИМКИ)

Антъни Генов: Зарязах футбола, когато баба ме заведе на тенис (СНИМКИ) 24.05.2017 | 11:50

Левичарят от България - така можем да опишем с две думи един от най-добрите ни тенисисти при юношите Антъни Генов.

още по темата»

Дария Радулова: Вече имам предложения от чужди тенис академии

Дария Радулова: Вече имам предложения от чужди тенис академии 18.05.2017 | 12:30

Дария Радулова е лидер на дамския отбор по програмата на българската федерация по тенис „3Т – Тенис Тийм Талант” във възрастта до 14 г., колкото всъщност навърши тя през януари.

още по темата»

Залози в помощ на спорта

Залози в помощ на спорта 16.04.2017 | 10:17

Като лидер в Европейския съюз по обездвижване и затлъстяване сред децата и като държава с рязко влошено представяне на големи спортни форуми България определено има проблем.

още по темата»