Вкарват баскетбола в училища и детски градини

Баскетбол
Добави в Svejo
    BGbasket.com 21/10/2016 16:51
Вкарват баскетбола в училища и детски градини

Българската федерация по баскетбол ще развива усилено минибаскетбола в училищата и детски градини в София. Това ще стане в съвместна програма със Столична община, наречена "Забавен баскетбол”, пише BGbasket.com.

 

Новината бе обявена официално днес на пресконференция в зала "Триадица", на която присъства президентът на БФБ Георги Глушков, вицепрезидентът Иван Ценов, Радмила Василева - от страна на ФИБА, и Татяна Георгиева, председател на Комисия за децата, младежта и спорта към столичния общински съвет.

Проектът е насочен към 5-6-годишни деца и деца от 1-4 клас. Заниманията са напълно безплатни, а програмата ще премине в няколко етапа - първият включва обучение на преподавателите със специален модул „Мини баскетбол”. След това ще се провеждат занимания 5 седмици по 2 пъти на седмица, а на последния етап предстои да се проведе баскетболен фестивал, в който ще участват всички.

Програмата е отворена за неограничен брой деца и училища, а кандидатстването може да стане чрез заявка до Столична община. Могат да участват баскетболните клубове от София, както и състезатели като доброволци. От страна на БФБ за осъществяване на програмата ще отговаря Марио Андреев.

„Идеята ни чрез програмата освен да бъдат намерени талантливи деца и те да заобичат играта, е да се запалят по спорта, защото след това остават завинаги фенове. Искаме да работим и в тази насока. Смятам, че по този начин ще помогнем на децата да вървят в правилния път и още в най-ранна възраст да се запознаят с това какво е двигателна активност и работа в екип”, заяви вицепрезидентът на БФБ Иван Ценов.

”Това е начинът - да си партнираме, да може да направим по възможно най-добрия начин така, че децата да се запознават от най-ранна възраст с правилата на играта, да се събуди в тях интереса и да спортуват с удоволствие, коментира Татяна Георгиева. - През 2016 г. Столична община реализира проекти на детско-юношески школи по баскетбол в София на стойност около 50 000 лева. Следващата година се надявам да имаме повече заложени средства и повече клубове да участват."


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът 19.09.2017 | 17:27

Ивко Ганчев е роден на 21 юли 1965 г. в Стара Загора. Бивш вратар на старозагорци и шампион на България с тима от 1986 г. Записал е 183 мача с фланелката на Берое.

още по темата»

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс 15.09.2017 | 08:35

Памела Георгиева е на 16-години, но вече остави следа в женската ни спортна гимнастика. Девойката спечели бронзов медал на греда на последната Световна купа във Варна.

още по темата»

Запознай се с девойките

Запознай се с девойките 31.07.2017 | 13:31

Баскетболистката Калина Иванова бе част от националния отбор до 18 години, който в сряда заминава за участие в европейското първенство за тази възраст в Дъблин.

още по темата»