Павел Панов: Оценка среден 3 за юношите

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 26/10/2016 14:15
Павел Панов: Оценка среден 3 за юношите

Българският футболен съюз и Министерството на младежта и спорта дадоха отчет след първото издание на програмата за развитие на детско-юношеския футбол.

 

На пресконференция на националния стадион "Васил Левски" бяха представени резултатите след летните подготвителни лагери в Банско, Трявна и Сливен, които обхванаха 13 школи и отбори в три възрастови групи - U15, U17 и U19.

 

"Анализите показаха, че детско-юношеският ни футбол е далеч от европейските стандарти. Българските отбори са на средно ниво, по шестобалната система можем да дадем оценка среден 3. В близки срокове ще направим предложения за новости, които да бъдат въведени в клубовете. Предвиждаме дългосрочна програма от 4 години. В момента треньорите на мъжките отбори с право не дават шанс на юношите – не са готови", заяви техническият директор на БФС Павел Панов.

 

"Клубовете нямат кондиционни треньори, медицинско лице за всеки отбор. Групата на всеки тим за тези лагери трябваше да е от 28 човека - футболисти, треньорски щаб и медицински щаб. А някои отбори бяха с 26 играчи и двама треньори", добави Панов.

 

"Очевадно физическата подготовка на юношите изостава. При мъжете положението е същото. Предстои ни много работа. Трябва да работим не само с децата, но и с треньорите. Тези лагери и тестове дадоха ясна картина за подрастващите", заяви вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков.

 

Той добави, че резултатите от лагера при юношите старша възраст, който се проведе през миналата седмица под ръководството на селекционера Петър Хубчев в Сливен, са същите.

 

"Тези лагери показаха, че нашите млади футболисти не са на добро ниво. В клубовете не се работи така, както трябва и затова си има причини. Чрез тази програма ще помогнем на клубовете", сподели членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов.  

 

"Видя се, че сме далеч от истината, но това е едно начало, за да се работи за кардинална промяна. Вече знаем къде са резервите и къде се допускат грешки", заяви спортният министър Красен Кралев. Той съобщи, че през следващата година ще има увеличение с 15% на бюджета за подготвителните лагери.

 

"Една от резервите, който виждам, е работата с държавните спортни училища. Давам пример с Плевен. В спортното училище там има над 100 деца с профил футбол, но резултати няма. Знаем всички, че нивото на футбола в този град не е високо. В спортните училища трябва да се работи по методика, спусната от БФС", каза още  Кралев

 

Всички се обединиха около извода, че не нападат и критикуват клубовете, нито пък опитват да им влияят, тъй като те са частни. Кралев изрази задоволство от съвместната работа с БФС. Той се радва, че докладът с обобщените резултати е реален, честен и критичен, а не розов. Това било добра основа за бъдещето.

 

За всички идеи на БФС и министерството, ЧЕТЕТЕ ТУК.


Снимка: LAP.bg


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Лъчезар Коцев: Искаме да променим мисленето на състезателките

Националният отбор по баскетбол за момичета U16 започва днес участието си на европейското първенство в Дивизия B, което ще се проведе в Подгорица.

още по темата»

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

Антъни Иванов: На европейското гоня първо финала

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»