Тема 6: “Нашият път. Развитие на успеха.” Пътеводител на Германския футболен съюз

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 02/12/2016 20:06
Тема 6: “Нашият път. Развитие на успеха.” Пътеводител на Германския футболен съюз

Преди около две години получих страхотната възможност да се запозная с новата концепция на Германския футболен съюз, прилагана в националните обори. След време ще бъде представена на всеки клуб в Германия. 

 

Това още веднъж демонстрира страхотната работа на специалистите в тази област и в частност на спортния директор Ханзи Флик. А след спечелването на световната титла немският футбол отново е сред най-добрите. 

 

В следващите редове ще се опитам да запозная накратко тези от вас, които се интересуват, с това, което е познато на общата аудитория в Германия. Разбира се, детайлите ще трябва да бъдат тълкувани от вас самите.

 

Успехите на немския футбол в последните години се дължат на едно постоянно развитие, което започва от нулата в началото на новото хилядолетие.  Освен успехите на “А” националния отбор, през 2015 г. Германия бе единствената страна, която класира всичките си юношески/младежки национални отбори (U17-U23) за големите турнири (европейско, световно първенство, олимпийски игри). 

 

Въпреки това те разпознават своите дефицити и работят над тяхното подобряване. Именно затова всички заедно изграждат новата концепция “Нашият път”. Тя е направена по такъв начин, че да може да бъде добре проследявана. Трябва да се уточни, че това не означава, че всички отбори ще играят с една и съща система. Това остава изцяло избор на треньора. 

 

Цялата концепция не зависи от системата на игра. Там става въптос за това как те подхождат към играта и как интерпретират футбола. За тях са важни качеството и манталитетът. Философията има ясни водещи принципи, тя дава препоръки на футболистите в различни ситуации. Целта е играчите да не бъдат затваряни в шаблони, а да бъде насърчавана креативността им. 

 

С тази цел всички във футболния съюз изработват 17 водещи принципа. Взимайки ги предвид се извеждат шест важни фактора, които описват какво се изисква от всяка една участваща личност на и извън терена. Това са комуникация, готовност за развитие, собствена отговорност, креативност, ефективност и стабилност. 

 

Комункацията и готовността за развитие означават винаги да сме отворени за нови неща и по този начин да показваме желанието си за развитие. Собствената отоворност и креативността ни помагат да узряваме и да развиваме умението да решаваме различни казуси. 

 

Ефективността насърчава отборния дух, защото ефективен е този, който прилага своите акценти към игровата идея. Стабилността е погледната по-скоро от манталитетна и когнитивна гледна точка - да не се оставяме да бъдем поставяни под напрежение и в ситуации на стрес да не действаме без да премисляме, а да бъдем в състояние да продължим да изпълняваме техническо-тактическите изисквания.

 

Лъчезар Димов с отбора си в академията на ФК Кьолн - набор 2007.

 

Общи водещи принципи за всички:


Ние искаме топката

 

Активни действия в дефанзивен план и по най-бързия начин отнемане на топката.

В офанзивен план активност през цялото време с топка и откриване без топка.

 

Ние изграждаме играте по всяко време активно

 

Показване на инициатива. Определяне на играта в дефанзивен и офанзивен план.

Убедително прилагане на игровата концепция.

 

Намираме най-доброто решение под времеви, пространствен и противников натиск

 

Чрез вариативна техника и тактически умения, решаваме и комплексни игрови ситуации в тесни пространства.

 

Ние сме в състояние да играем в различни системи

 

Чрез широка технико-тактическа основа на всеки играч, играем гъвкаво като отбор в различни игрови пространства.

 

Търсим и печелим всяко едно персонално единоборство

 

Печелене на единоборства 1 срещу 1 тактически разумно и със самочувствие, като база за представянето на всеки един отбор.

 

Антиципираме, вместо да спекулираме

 

В мислите си сме една крачка напред спрямо противника. Предварително разпознаваме ситуациите, бързо обработваме информацията и отиграваме адекватно.

 

Даваме си указания един на друг

 

Винаги се стремим към успеха на целия отбор. Помагаме на съотборниците си с ясни и недвусмислени указания и ги мотивираме.

 

Общи водещи принципи за игра във фаза защита:

 

Защитиваме се в една компактна организация

 

Действаме организирано и контролирано  -  на близки разстояния, в дълбочина и широчина.

 

Защитаваме се в зона, но персонално ориентирано

 

Чрез зонова защита създаваме компактност, същевременно се придържаме ясно към разпределение на противниковите състезатели.

 

Провокираме отнемане на топката чрез пространствен, времеви и противников натиск

 

Създаването на ситуации за натиск, подобрява шансовете за отнемане на топката. Затова непрестанно упражняваме натиск върху противника.

 

Колкото по-близо сме до собствената врата, толкова по-близо сме до противника

 

За да защитаваме вратата активно, е нужна адекватна пространствена близост до противниковия състезател.

 

От смелост за отнемане на топката до воля за защита на собствената врата

 

Смелост при големи дистанции да се защитаваме напред с цел отнемане на топката. При защита в близост до собствената врата, преди всичко стои волята за подсигуряване на собствената врата.

 

Общите водещи принципи във фаза защита дават ориентировъчни точки по пътя към една вариативна, стабилна и активна игра срещу топката. За защитата също важи да определя активно играта, вместо единствено да реагира на действията на противника. Всяка конкретна дефанзивна концепция и действия трябва да свързват ефикасно двата признака за качество - активно отнемане на топката и компактност. 

 

Общи водещи принципи за игра в атака:

 

Отбелязване на голове чрез сигурност при владеене на топката

 

Пред собствената врата преди всичко стои подсигуряването на топката. Напред се изисква смелост и ефикасност.

 

Разпознаване и използване на пространствата зад гърба на противника.

Нападателите трябва да се откриват в пространството зад гърба на защитниците и да играят с топката.

 

Обвързване на противник с и без топка. Без топка се откриваме и предлагеме или имаме достъп до противника

 

Всеки един състезател във фаза атака има задачи на терена, които трябва да изпълнява. Ако това не е така, то той не участва в играта.

 

Отваряне на пространство в колкото се може по-голяма дълбочина и колкото е нужно в широчина

 

Провокиране на колкото се може по-големи разстояния в дълбочина, същевременно обаче само колкото е необходимо в широчина.

 

Подаване с колкото се може повече прецизност и с острота колкото е нужна

 

Всеки пас има своето послание. Подаване колкото се може по-точно в правилния момент и с острота колкото е нужна.

 

Компактната защита е база за целенасочена игра в атака. Принципите в атака формулират успешни правила за игра в атака срещу добре подредени или неподредени противници. В зависимост от игровата ситуация и стратегия на противника, състезателите трябва да могат вариативно да се позовават на голям спектър от тактически умения във фаза атака. Приниципите дават ориентировъчни точки за една динамична, гъвкава и активна офанзивна игра.

 

За преподаването на тези общи водещи принципи и тяхното прилагане на терена е отговорен треньорът, като той използва своя собствен стил, пасващ на отбора.

 

Тази снимка не се нуждае от текст...

 

Така искаме да тренираме

 

Игровите форми са с приоритет пред упражненията

 

Вариативните игри насърчават и изискват удовлетворение от играта, напасната според ситуацията техника и тактически умни действия.

 

Разнообразно трениране на различните блокове

 

Постепенното и вариативно трениране на даден блок за определено време осигурява най-добър тренировъчен и учебен ефект.

 

Подсилване на силните страни и подобравяне на слабите

 

Върхова цел трябва да бъде оптималното насърчаване на всеки един състезател. Затова е необходимо редовното изготвяне на кратка и ясна индивидуална оценка.

 

Осигуряване на максимални възможности за учение

 

Всяка възможност за игрова ситуация и движение е шанс за обучение. Малки игрови форми и упражнения гарантират действия за всеки.

 

Лесно и ефикасно организиране на тренировката

 

Една проста, прегледна и същевременно лесно променлива организационна форма е успешната рецепта за мотивираща и ефикасна тренировка.

 

Целенасочени указания - показване на възможности за решение

 

Придружаване към целта на състезателите с конкретни, нагледни и детайлни възможности за решение.

 

Насърчаване на креативността

 

Една многостранна игровоориентирана тренировка насърчава удоволствието от играта, а с това и креативността. Поощрение на индивидуални действия. Активно интегриране на състезателите.

 

Цялата концепция на Германския футболен съюз е съобразена с треньора и му дава голяма свобода относно това как той да предподава тези принципи, каква схема на игра да избира, по какъв начин и в какъв период да образува тренировката си. 

 

Клишето и страхът на много хора от липса на креативност в тренировъчния процес при налагане на точен план за работа, според мен е минало. Играта се променя и за да остане една страна на високо ниво във футбола и занапред, ще са нужни още по-добри играчи. Ключът към тях са треньорите.

 

Една мотивираща, учебноинтензивна и игровоориентирана тренировка е ключът към най-доброто спортно обучение. Точна рецепта за това няма, но има различни импулси, които можем да следваме.

 

Поздрави от Кьолн,

Лъчезар Димов


* При Лъчезар Димов има новина и тя е, че той вече работи в академията на ФК Кьолн, където му е поверен набор 2007. Същевременно продължава да изпълнява задълженията си в националните отбори на Германия.

 

 

Първата част от тема I, ВИЖТЕ ТУК.

 

Втората част, ТУК

 

Третата тема, ТУК

 

Четвъртата, ТУК.

 

Петата, ТУК.

 

Кой е Лъчезар Димов, ЧЕТЕТЕ ТУК.

 

За работата на треньора за националните отбори на Германия, ТУК.

 

Email: lacho.dimov@yahoo.com

German Sport University Cologne 

Бакалавър на науките

Профил: Sport and Performance 

Трeньор на набор 2007/U10 ФК Кьолн 

Видеоанализатор за немския национален отбор


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

Слави Жеков: Берое трябва да играе със самочувствие

"Искам момчетата да бъдат упорити и играят със самочувствие", заяви новият треньор на Берое U19 Слави Жеков.

още по темата»

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Преслав Боруков: Няма лимит за мечтите ми във футбола (ВИДЕО)

Юношеският национал и футболист на английския Шефийлд Уензди Преслав Боруков даде интервю за Viasport.bg два дни преди да се завърне в Англия за новия сезон.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»