Без класирания при най-малките? Поне трябва да се обсъди

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 03/12/2016 12:44
Без класирания при най-малките? Поне трябва да се обсъди

Идеята на Богомил Маринов-Мечката първенствата на БФС на 12-13-годишните да са без класирания, а кръговете просто да вървят един след друг, буни средите на детско-юношеския футбол вече трети ден.

 

Предложението на този етап е много далеч от реализация или казано с други думи, рибата още е най-много на хайвер. Но си струва да се обсъди. При това в доста широк кръг - БФС (с направление “Детско-юношески футбол”, но и хора от изпълкома, а също така от зоналните съвети на централата, комисиите), клубовете, треньори, деятели, родители (да, защото те издържат някои школи)…

 

Дали ще е кръгла маса или ще се избере някаква друга форма, темата е точно толкова важна за футбола, колкото за държавата е важно какви да са изборите - мажоритарни, пропорционални или нещо смесено. 

 

Крачката би била много голяма.

 

Аз и мои колеги във Viasport.bg обикаляме терените, на които играят подготвителните групи и форматите футбол 5, 7 и 9 всеки уикенд. Често и през седмицата - когато има мачове. Случвало се е да заведа странични хора, които за един-два двубоя са ставали част от публиката, съставена предимно от родители.

 

Реакциите им понякога са от типа: “Хайде да си ходим, че ми писна. Такова викане, такава агресия, толкова разбирачи и “дървени философи”… Как издържат тези деца? Та те трупат допълнителна агресия и омраза тук?!”

 

Наскоро един човек, на когото животът минава във футбола, член на столичната дисциплинарна комисия на БФС - Вили Крачанов, ми каза как се чуди и мае, че на заседанията все повече се занимават с поведението на родители и треньори при най-малките. 

 

Прекъснат мач, задето майки и бащи нахлули на терена да искат обяснение на съдията. Други решили да се правят на ултраси, хвърляли димки, бомби и т.н. На детски мач! ЦСКА и други клубове са глобявани за такива неща.

 

Дали премахването на класиранията ще намали напражението и крайните фенски прояви? Може би. 

 

В интерес на истината в първенствата на столичната “Баухаус арена”, които вървят без класиране, родителите не са по-смирени. Те продължават да искат победата (често повече и от самите деца), гола, спечеленото единоборство и т.н. и т.н.

 

Липсата на подреждане и практически неофициалният характер на срещите по-скоро е в помощ на треньорите. Те са по-спокойни да работят с повече свобода, пускат в игра повече деца, а не само десетина, които ще спечелят мача или ще паднат с по-малко от по-силния. Но и това не е малка полза, напротив.

 

Ако се погледне постът ни с новината за предложението на Мечката във фейсбук, личи, че хората са разделени. Едни подкрепят идеята - в името на по-спокойната работа и изграждането на футболисти, а не гоненето на резултати. Други категорично я отхвърлят, тъй като - по думите им, децата трябвало да се борят за нещо и от малки да се възпитават да преследват победата.

 

Една скоба - в Англия, мачовете от която жадно поглъщаме всеки уикенд и най-големите ни любимци вече са там, а не в България, до U14 няма първенства, а само контроли. Скоро ще публикуваме интервю с треньора Красимир Корсачки, който работи за Чарлтън и Уест Хем. Той казва доста интересни неща от практиката в родината на футбола по отношение на климата в академиите. В други страни от Западна Европа също няма класирания.

 

Дано Богомил Маринов прояви настойчивост и упоритост и отиде докрай с идеята си. Това означава казусът да стигне до клубовете и БФС и да се обсъди. А вече след това, всеки ще продължи да си носи кръста независимо какво ще се реши.

 

Но знайте едно - с или без класирания, това, което става по терените на детско-юношеския футбол, с нервите, крещенето, пиратките, димките и т.н. трябва да спре. Така не се възпитават хора и футболисти. Така се създава само едно - лош материал.Цялото писмо на Богомил Маринов от името на "Футболните деца на България", ЧЕТЕТЕ ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист

Ивайло Семерджиев: Без амбиция не се става голям футболист 19.11.2017 | 13:39

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с треньори от водещи български футболни школи за това как се работи в тях. 

още по темата»

Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори

 Ивайло Станев: Трябва да развиваме играчи, не отбори 02.11.2017 | 11:20

Представянето на юношеския национален отбор до 17 години на първия етап евроквалификации във Велико Търново и Горна Оряховица предизвика много дискусии и коментари.

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»