Ансамбъл девойки впечатли, Раева разцелува Зафирова

Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 09/03/2017 17:15
Ансамбъл девойки впечатли, Раева разцелува Зафирова

Ансамбълът ни при девойките в художествената гимнастика впечатли съдиите, треньорите и публиката с изпълнението си по време на контролното на националния отбор.

 

Поредната проверка на тима се проведе днес на базата на стадион „Раковски” и бе проследена изкъсо от президента на федерацията Илиана Раева, както и от заместничката й Мария Петрова. В него се включиха още и състезателките в индивидуалното при жените и при девойките.

 

Малкият ансамбъл, който тренира под ръководството на Мария Кънчева и Мариана Памукова, показа голямо израстване и представи композицията си с 5 чифта бухалки по най-добрия начин. Мария Спасова, Галатея Герова, Биляна Писова, Биляна Везирска и Бояна Гелова заслужиха и аплодисментите на отбраната публика от гимнастички, треньорки и деятели в красивия спорт.

 

„След Гран при на Москва момичетата работят все по-добре на тренировка. Те вече надграждат детайли, което говори, че сме на прав път. Сега на контролното съумяха да покажат голяма част от изработеното. След Москва обаче забелязвам в гимнастичките едно прекалено замисляне над нещата.

 

Илиана Раева разцелува Ерика Зафирова след изпълнението й с топка и я поздрави за смелостта и настроението по време на игра.

 

Там те играха свободно, искаха да се покажат и сега може би има по-голяма отговорност, може би и те самите вече имат по-високи очаквания към себе си. Най-вероятно заради това сега не видях тази смелост в играта, както на Гран при турнира и се надявам, че това е само един период, който бързо ще преодолеят”, леко критична обаче бе треньорката Мария Кънчева пред Viasport.bg.

 

Следващото състезание за ансамбъла ще е Гран при и „Дерюгина къп” в Киев (17-19 март).

 

Все още имаме аванси в някои елементи, където да надграждаме и това е най-вече в танца. Има още много работа там, за да покажем по най-добрия начин идеята на съчетанието и красотата на момичетата”, допълни Кънчева.

 

При индивидуалните гимнастички обаче ситуацията не беше толкова добра. Днес като чели не беше ден за нито една от тях, включително и за най-опитните Невяна Владинова и Катрин Тасева. Нито те, нито пък някоя от по-младите - Ерика Зафирова, Боряна Калейн или Петя Борисова, успяха да изиграят 4-те си съчетания (с обръч, топка, бухалки и лента) без сериозни грешки.

 

Боряна Калейн също заслужи похвали от Раева.

 

17-годишната Зафирова и година по-малката от нея Калейн обаче показаха поне две съчетания без грешка и заслужиха похвали от шефката Илиана Раева, която дори разцелува Ерика след отличната й игра с топка. Раева не пропускаше да каже по някоя дума или да направи строга забележка на всяка от гимнастичките след техните съчетания с различните уреди. 

 

След края на контролното пък всички момичета от индивидуалното и техните треньори бяха привикани на разбор от президента на федерацията. Малко след това наставниците бяха освободени, но момичетата продължиха да слушат за грешките си и съветите за това как следващия път да не ги допускат, които им даваше едно от златните момичета от миналото - Илиана Раева. 

 

Момичетата не играха по най-убедителния начин. Аз очаквах повече, защото на тренировка те се справят все по-добре. Явно напрежението от предстоящите състезания им подейства днес, но не съм притеснена, защото знам на какво ниво са, заяви главната треньорка в индивидуалното Бранимира Маркова пред Viasport.bg.

 

Шефката не спести критиките си, когато трябва, особено към по-опитните като Катрин Тасева например.

 

- За да преодолеят това обаче трябва да им осигурим повече контролни и повече изяви. От средата на март програмата ще е много натоварена. Имаме състезание всяка седмица. Трябва да наблегнем на сигурността на изпълнение на момичетата, защото все още допускат много груби грешки и то на елементи, които могат да са фатални за оценките им.

 

С психолог все още не сме работили през новия олимпийски цикъл, а това е много необходимо на състезателките. Положително днес ме изненада Ерика, защото показа наистина много добри трудности и аз много се зарадвах, че и публиката я аплодира. Аз обаче го очаквах, защото тя е добре и на тренировките, така че съм доволна от нея.”


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен

Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен 01.12.2017 | 15:05

Антъни Иванов беше сред най-споменаваните български спортисти в новините и в разговорите през 2017 г. И всичко това заради впечатляващите му успехи.

още по темата»

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри

Иван Цветанов: Резултатите не правят футболистите по-добри 24.11.2017 | 10:45

Viasport.bg продължава поредицата си интервюта с представители на водещите български футболни школи за това как се работи в тях. Сега даваме думата на директора на ДЮШ на Ботев (Пловдив) Иван Цветанов. 

още по темата»

Децата играха... заболя ли?!

Децата играха... заболя ли?! 11.10.2017 | 17:48

Тези думи са за едни деца и тяхните треньори и ръководители.

още по темата»