Плуването с тежести и съпротивление

Плуване
Добави в Svejo
    Viasport 10/03/2017 09:31
Плуването с тежести и съпротивление

Казвам се Петър Божилов, на 17 години. Многократен национален рекордьор и шампион на България. Попаднах в десетката на анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист за 2016 г.

 

В следващите редове ще разберете защо плуването с тежести, или както аз му казвам - с гривни, е от голямо значение за успеха на плувеца и защо се обличам вместо да се събличам преди да вляза във водата.

 

Преди десетки години в зората на съвременното българско плуване, състезателите плували с кофички от кисело мляко, закрепени с въженца за кръста им, като ги влачели зад себе си. В днешно време тези самоделки са земенени с платнени парашутчета, бански със съпротивителни джобове, бански тип “мрежичка”, анти-педълсът на братята унгарци (много труден за намиране по нашите ширини) и др. 

 

Ако пък искате да сте ретро като мен и не ви се дават по 50-60 лева за глупости, подобрената версия на кофата за кисело мляко е налице, а именно - пластмасов буркан от протеин с няколко дупки на дъното (да не става много тежко) отново прикачен с въженце за кръста.

 

 

 

Защо пък да се обличам преди да влизам в басейна? Отговорът идва от септември 2012 г., когато на баща ми, който е и мой треньор, му хрумна идеята да плувам с ластични гривни за тенис. В началото сложих по една на ръка, после по 2. След време, като задобрях, пробвахме и с по-големи (за лакти), които слагах под колената си - получи се, за мое нещастие... 

 

Следва жълт потник на “Нескуик” и стоманен 200-грамов ланец. В началото едва плувах, но след месец-два свикнах. Тежко е и то много, но ефектът когато махна "облеклото" преди старт на състезание е уникален. 

 

 

Има един-единствен минус и той е за колегите, трениращи на открити басейни. Съжалявам, но или ще трябва да забравите за хубавия си тен през лятото или да минете на варианта с парашутчето. 

 

Разликата между парашутите за плуване и банските с джобове срещу скандалната ми визия във водата е, че при моя вариант натоварването е разпределено равномерно по вскички краища на тялото. Отколкото да е концентрирано в таза, и че аз плувам така през целия си цикъл на подготовка, абсолютно целия, отколкото само дадени упражнения. 

 

 

Срещал съм плувци, които използват от онези фитнес гривни, които са по 200-300 грама...Е, абсолютна грешка, приятели. Така си разваляте техниката на плуване и се чудя как си пренасяте ръцете над водата изобщо. Гривната трябва да е ластична и без железа, пясък или там каквото е в нея и, естествено, да се използва от вече порастнали момчета и девойки. Няма да мъчим малките дечица отрано.

 

До този момент аз съм единственият български плувец, използващ този метод на трениране. Кой знае, може би заради това имам такива резултати...


Петър Божилов


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО)

Николай Кънчев: Не показахме пълния си потенциал (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:35

Треньорът на Черно море (2000) Николай Кънчев заяви пред Viasport.bg, че неговият отбор не е показал целия си потенциал във финала за купата на БФС срещу Септември при юношите старша възраст.

още по темата»

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО)

Антон Кирилов: Септември дава шанс на юношите си (ВИДЕО) 27.04.2018 | 09:00

Треньорът на Септември (2000) Антон Кирилов заяви, че в клуба се дава реален шанс на юношите да играят мъжки футбол, за разлика от много други отбори в България.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»