Спортът да стане мода и начин на живот в София

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 28/03/2017 17:05
Спортът да стане мода и начин на живот в София

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на "София 2018" представиха днес пред студентите и академичната общност на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ инициативата „София - Европейска столица на спорта“.

 

Презентацията премина при голям интерес, на състоялото се в Аулата събитие присъстваха министърът на спорта проф. Даниела Дашева, ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, студенти, преподаватели, общински съветници, хора на изкуствата и науката и др.

 

„София, един от най-древните и красиви градове на континента, ще бъде европейска столица на спорта през 2018 година под мотото „Обичам спорта, обичам София“. За нас, управата на града, титлата „Европейска столица на спорта“ не е просто награда, а кауза. Ние не гледаме към 2018 само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта, искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи.

 

С тази мисъл започнахме работа през 2015 г., през настоящата и следващите години ще надграждаме, като приоритетно инвестираме в спортна инфраструктура и разнообразен и богат спортен календар. Ремонтираме и изграждаме спортни салони и зали в училища и детски градини, създаваме условия за спорт на открито, работим за по-пълноценното използване на планината Витоша, която е буквално в града ни.

 

За последната година Общината отдели за спорт общо над 7 млн. лв., стартирахме специална програма за подпомагане на столичните клубове с 400 000 лв. В календара за 2017 г. са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече. Организираме прояви насочени към младежите в градската среда, към хората от третата възраст, към децата в риск, хората в неравностойно положение.

 

Но най-важното е какво ще остане и ще продължи да се случва след 2018-а. Искаме спортът да стане мода и начин на живот в София,“ заяви в изказването си Елен Герджиков, който подчерта двете програми – за доброволчество и за благотворителност, съпътстващи дейността на "София 2018".

 

По време на представянето олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова получи наградата „За заслуги към спорта, Софийския университет и София“.

 

В изказването си министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева изтъкна значението на подобни инициативи за развитието на спорта у нас.

 

„Инициатива та „Европейска столица на спорта“ е сериозен ангажимент на Столична община към спорта и по-специално към масовия спорт. Този проект работи в полза на бъдещите поколения, на децата, които са богатството на страната,“ каза още Дашева.

 

В краткото си приветствие ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изтъкна значението на подобни инициативи и декларира готовността на най-старото и авторитетно висше учебно заведение у нас да подпомага множеството активности за един по-активен и здравословен начин на живот на младите хора.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков

Германецът Петер Шрайнер за Шалке, Нойер, Йозил и Балъков 09.04.2018 | 10:00

В края на месец март в София се проведе международен треньорски семинар. Специалисти от Германия, работили в едни от най-силните клубове в Бундеслигата, бяха лектори.

още по темата»

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София

Адриан Андреев: Дано играя най-добрия си тенис в София 04.02.2018 | 11:42

Адриан Андреев скоро ще направи своя дебют в основната схема на турнир от сериите  ATP. През декември 2017 г. Андреев спечели титлите на сингъл и на двойки на един от най-престижните турнири за подрастващи „Еди Хер“ в САЩ.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg 13.01.2018 | 21:47

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»