Атлетическата такса - в търсене на златната среда

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 12/04/2017 09:55
Атлетическата такса - в търсене на златната среда

Днес поредицата на Viasport.bg за това как се издържат клубовете в България продължава с леката атлетика.

 

От следващите редове ще научите каква е цената, за да тренира детето ви този спорт и до колко държавните институции помагат за развитието на бъдещите ни медалисти в столицата и останалите по-големи и по-малки градове у нас.  

 

Всеки труд е заплатен. Така е и в спорта. Треньорите бяха принудени сами да намерят начин да се прехранват с това, което най-много умеят и ценят, след като държавата им отне тази възможност.

 

Все повече клубове по лека атлетика събират такси за обучение и провеждане на тренировъчен процес. Системата в индивидуалните спортове не задължава даден клуб да има по един треньор за всички възрастови групи, а в атлетиката често се получава и индивидуална работа по система „клуб-треньор”. Редки са случаите, в които специалист взима заплата от дадена община или организация. Затова месечният членски внос доста често се събира в по-различни от фиктивните суми.

 

Атлетите във възрастовите групи, които участват в национални шампионати, няма практика да плащат такси. Това важи и за учениците в спортните училища.

 

Но пък децата, които са на възраст под 13 г. често не са освободени от парични вноски. В София родителите плащат между 30 и 150 лв. за месечен абонамент към клуб. Заплащането включва между 2 и 5 тренировки на седмица.

 

На Националния стадион "Васил Левски" клубовете не плащат наем за базата, тъй като той се поема от федерацията.

 

Подготовката се води предимно на Националния стадион „Васил Левски” и на базата на Националната спортна академия в Студентски град. На най-големия стадион у нас клубовете могат да подготвят младите спортисти без да плащат наем за съоръжението, защото той се покрива от федерацията. В НСА пък без пари тренират атлетите на КЛАСА (клубът на академията), както и националните състезатели.

 

В провинцията таксите не са много по-различни, но когато говорим за по-големите градове. В по-малките населени места, където и финансовите възможности на гражданите са по-малки, таксата слиза и до 10 лв. на месец и дори по 2 лв. на тренировка.

 

Месечните вноски се разпределят не само за финансиране на треньорите, но често и за наемите, които клубовете плащат за използване на базата. Освен това те сами купуват и поддържат спортните си уреди и пособия, необходими за различните дисциплини.

 

Има общини, които добре обгрижват спортните си клубове. Такива са Луковит, Дряново, Пловдив, Варна, Бургас и др. Финансовата субсидия от местния парламент може да покрие всички нужди на спортните деятели. В някои населени места има и назначени треньори към общините, като например в Самоков и Костенец. Там треньорите по лека атлетика дори са назначени към общината и състезателите ползват безплатно общинските стадиони, а в Костенец - и прилежащата силова зала.

 

Картотекираните състезатели в повечето случаи не заплащат такси. Такива се взима за начално обучение.

 

Други кметове обаче нехаят за спорта и не отделят никакви финанси за организациите, развиващи масов и/или професионален спорт.

 

Не малък брой атлетически клубове разчитат на програмите на Министерството на младежта и спорта, които дават възможност за финансиране на работата на спортния специалист. Така децата посещават и безплатни занимания за няколко месеца в годината.

 

Състезанията в леката атлетика нямат такса за участие, когато организатор е Българска федерация по лека атлетика (БФЛА). Когато клубовете са организатори обаче имат право и да налагат платени стартове. Така се покриват разходите за съдии, наем на базата и награди. Една от най-популярните верига турнири за деца не губи позиции, въпреки 10-те лева за заявка на участник, и около 400 малчугани се събират всеки път в надпреварата.

 

Някои от специалистите, най-вече от тези, работили и във времето преди 90-те години, са против таксите за спорт. Но от друга страна, времената са различни и всяка услуга налага заплащане. Това обаче от една страна гарантира качество, тъй като този, който дава пари, има право да изисква.

 

Месечните такси в големите градове у нас достигат до 150 лв., докато в по-малките има дори и по 2 лв. на занимание. 

 

Структурата на спорта ни отдавна не е тази, която е обхващала дейността на всички спортни треньори в различни школи, УСШ-та, Обединени спортни клубове, общински и национални звена.

 

Спортната такса със сигурност има различни проявления на различните места. Така понякога тези месечни вноски могат да превърнат специалиста по лека атлетика в бизнесмен, който отброява състезателите си като стойността на дадена банкнота. От друга страна обаче това е мощен стимул за работещите треньори за набиране на по-големи групи, които да приобщат повече подрастващи към спорта.

 

Защото това, което наблюдаваме сред децата в днешно време е все по-застоялия им начин на живот пред телевизора, компютъра, таблета, телефона и всякакви други електроники.

 

Така се стига и до извода, че истината е някъде по средата, може би в баланса, гарантиращ прилични условия на работа и заплащане на треньорите, за да имат стимул да събират повече деца и да възпитават в младото поколение двигателни навици, които да им осигурят по-здравословен начин на живот.   

 

За таксата в плуването, ЧЕТЕТЕ ТУК.


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Георги Онов: Не осъзнаваме какво сме постигнали

Ботев (Пловдив) завърши на второ място на най-големия юношески турнир в света "Купа Готия". "Все още не осъзнаваме какво сме постигнали", заяви треньорът Георги Онов.

още по темата»

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

Атанас Рибарски: Елитната U17 e изпитание

През този сезон Берое U17 ще бъде воден от Атанас Рибарски. Треньорът даде интервю, в което говори за целите, селекцията и работата с отбора.

още по темата»

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

Важна информация за Фейсбук и Viasport.bg

На 11 януари основателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг направи изявление в социалната мрежа, в което обяви плановете й за тази година.

още по темата»