Диана Петкова започнала „насила“ с плуването

Плуване
Добави в Svejo
    Viasport 17/04/2017 11:00
Диана Петкова започнала „насила“ с плуването
Диана Петкова е на 16 години от Пловдив и тренира плуване от 10-годишна. За пръв път влиза в басейна в първите класове като ученичка по настояване на своята майка.
 
По онова време тя въобще не си и представяла, че ще остане толкова дълго в плуването и дори ще го превърне в нещо много повече от здравословно занимание. „Спомням си колко често плачех на басейна и казвах на майка ми, че искам да ме отпише....“, разказва с усмивка Диана за онези дни.
 
Родители й, също минали през спортове като ориентиране, лека атлетика и футбол (макар и не толкова професионално като Диана), виждали потенциал у своята дърщера. Затова и я „натискали“ да продължава.
 
Нещата потръгнали, когато била в пети клас. Тогава сама пожелала да тренира плуване. Печели първия си медал - златен, на едно училищно състезание.
 
„Беше странно, защото тогава плувах само с крака“, удивлява се днес талантливата ни състезателка. Първите й треньори Волга Райнова и Димитър Матевски също я насърчават да не спира. За зла участ обаче затварят басейна към училището и Диана се мести да тренира от време на време в този на ВСИ при Таня Месробович. Сега Диана Петкова тренира при големия пловдивски специалист Ботко Трендафилов в клуб Спринт.

С треньора си Ботко Трендафилов. Снимка spt-photo.org
 
След силното начало на 2017-а, Диана си поставя високи цели до края на годината.
 
„2016-та може би не беше толкова успешна за мен, но пък тази година започнах с два национални рекорда за девойки (15-17 г.)“, казва Диана.
 
На държванто отборно през март тя за пръв път слиза под 26 секунди на 50 м свободен стил (25,94), което в България е правила само Нина Рангелова, както и под 57 секунди на 100 м свободен стил (56,39). Така тя покрива нормативите за участие в силния турнир „Мултинейшънс“ в Прага, както и за Балканиадата, световните и европейски първенства за жени и тези за девойки. 
 
В чешката столица Диана печели два сребърни медала на 50 и на 100 м, макар да не се е готвила специално за това състезание. Нейната голяма цел е финал на световното за девойки в Индианаполис и именно заради това тя и треньорът й решиха да пропуснат шампионата за мъже и жени в Будапеща. 
 
„В началото на годината не виждах как ще изпълня тази си мечта, но след резултатите, които постигнах още в началото на годината, съм обнадеждена“, разкри Петкова.
 
През март тя бе избрана заедно с още 25 млади спортисти за „спортен талант“ на „Еврофутбол“, което ще подпомогне подготовката й за осъществяване на голямата й цел.
 
„Писах проекта си, с който кандидатствах, през февруари и там написах, че искам до края на годината да постигна 56,90 секунди на 100 м кроул и да сваля 20 стотни на късата дистанция. Още през март обаче постигнах 56,39 секунди, а на 50 м свалих около 40 стотни. Като си видях резултати, се разплаках за първи път от радост“, споделя Диана. 
 
Снимка sportal.bg
 
Тя учи в спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив и е доволна, че по този начин може да съчетава по най-добрия начин уроците с тренировките. При нея заниманията са два пъти на ден във водата и веднъж на „сухо“. Извън плуването не й остава много време за друго. Повечето й приятели също са свързанти със синия спорт. 
 
Най-големият й идол е нейната съгражданка и съотборничка Нина Рангелова и се надява лятото да я срещне в басейна по време на държавното първенство. 


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът

Ивко Ганчев: В Берое на преден план е играта, не резултатът 19.09.2017 | 17:27

Ивко Ганчев е роден на 21 юли 1965 г. в Стара Загора. Бивш вратар на старозагорци и шампион на България с тима от 1986 г. Записал е 183 мача с фланелката на Берое.

още по темата»

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс 15.09.2017 | 08:35

Памела Георгиева е на 16-години, но вече остави следа в женската ни спортна гимнастика. Девойката спечели бронзов медал на греда на последната Световна купа във Варна.

още по темата»

Запознай се с девойките

Запознай се с девойките 31.07.2017 | 13:31

Баскетболистката Калина Иванова бе част от националния отбор до 18 години, който в сряда заминава за участие в европейското първенство за тази възраст в Дъблин.

още по темата»