Пълен триумф на Радева и Тончева на държавните

Шахмат
Добави в Svejo
    Viasport 18/04/2017 13:34
Пълен триумф на Радева и Тончева на държавните

Виктория Радева (Локомотив 2000) и Надя Тончева (Левски) спечелиха по три титли на републиканското първенство по шахмат - стандартен, ускорен и блиц за момчета и момичета до 12, 14, 16, 18 и до 20 години.

 

Надпреварите се проведоха в залите „Москва” и „Париж” на „Гранд хотел Пловдив“ в Града под тепетата.

 

Ученичката от НТГ „Васил Левски" първо спечели за осма поредна година титлата по класически шахмат, този път при момичета до 16 г., като завърши със 100 % актив – 6 победи от 6 кръга. Още кръг преди края Вики си осигури купата като разликата в класите с преследвачките й бе повече от очевадна.

 

Като шампион на България Радева ще представлява страната ни на световното първенство в Уругвай при момичета до 16 г. Вики веднъж е печелила медал от световно първенство и сега е амбицирана да повтори това си постижение.

 

След приключването на класическия шахмат пък започнаха и надпреварите по ускорен (контрола на игра 20 мин.) и блиц (5 мин.). И в двата турнира Вики триумфира със златните медали без никакви проблеми. Така за последните няколко години Радева е спечелила над 20 републикански титли в различните видове шахмат и различните възрасти.

 

На държавните първенства направи впечатление, че някои от децата в другите групи са силни на класически шахмат, но слаби на блиц и рапид. И обратното. При Виктория обаче се наблюдава едно постоянство и в трите дисциплини, което говори не само за сериозна подготовка, но и за едно постоянство и правилно разпределение на силите в различните видове контроли.

 

Момчил Петков (вляво) остана на косъм от пълния триумф в трите състезания. Той завърши с 2 златни и 1 сребърен медал.

 

Радева обаче не беше единствената състезателка, обрала всички титли в категорията си. При 12-годишните момичета успехът й повтори Надя Тончева (Левски, София), която не допусна нито загуба, нито реми в трите надпревари и триумфира с пълен актив точки в тях. Нейни конкурентки бяха между 32 и 24 момичета в трите турнира.

 

При момчетата пък най-близо до пълен успех бе Момчил Петков при най-малките (до 12 г.). Той спечели състезанията по класически шахмат и блиц и завърши втори в рапида с еднакъв брой точки с шампиона – 6, но по-лоши допълнителни показатели. Абсолютно същите резултати записа и Лъчезар Йорданов при юношите до 16 г. и остана на косъм от максимума.     


-----

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари

Мария Йовкова: Направих промени в главата си и взех титла

Мария Йовкова: Направих промени в главата си и взех титла 25.07.2017 | 10:49

18-годишната Мария Йовкова донесе на България първата титла от европейско първенство по тенис на маса за юноши и девойки.

още по темата»

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ

Цанко Хантов: Академията ни вече е в топ 8 в САЩ 20.07.2017 | 14:10

Клубовете по фехтовка в Америка са десетки, тъй като спортът е един от тези, които дават право на стипендия за най-престижните университети там.

още по темата»

Бъдете позитивни!

Бъдете позитивни! 13.06.2017 | 15:15

Откакто станах кмет чувам какви ли не неща за себе си. Сигурно е нормално за публичните личности да се говори много и не малко измислици.

още по темата»